«Οι πολιτικάντηδες της ψευτοπολιτικής και των θεωρητικών έργων ανήκουν στο παρελθόν και ο λαός σύντομα θα τους απομακρύνει».

Η φραστική, αυτή διατύπωση, του Αρκάδα βουλευτή της Ν.Δ., κ. Κωνσταντίνου Βλάση, προς την ηγεσία της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου, βάζει…φωτιά στο τοπικό πολιτικό σκηνικό, αφού τώρα αναμένεται η…απάντηση και της άλλης πλευράς.
Όλα αυτά συνέβησαν, σήμερα το πρωί στην Τρίπολη, με αφορμή την συνέντευξη Τύπου του βουλευτή, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου.
Ο κ. Βλάσης, αφού περιέγραψε το πρόβλημα των σκουπιδιών που…ταλανίζει την Πελοπόννησο εδώ και χρόνια, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την τιμή (120 ευρώ τον τόνο- κατ’ αυτόν- εάν εφαρμοσθεί το προτεινόμενο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας), αποδέχθηκε την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ αναρωτήθηκε και για την αδυναμία συνεργασίας όλων των πλευρών, ώστε να βρεθεί ικανή λύση.
Τέλος, κατηγόρησε τον κ. Τατούλη, για ανικανότητα, για περίεργες μεθοδεύσεις και για ανεπάρκεια.
Ο βουλευτής, δήλωσε με έμφαση:» Δεν θα φάει κουτόχορτο ο κόσμος απ’ τον κ. Τατούλη. Απ’ τους 26 Δήμους της Αρκαδίας, μόλις οι 3 Δήμοι (Καλαμάτας, Ευρώτα, Β. Κυνουρίας) έχουν προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων. Τι γίνεται με τις χωματερές? Αφού αυτές αναπλάστηκαν. Πού πηγαίνουν τα σκουπίδια των Δήμων κ. Τατούλη?».

Και συνέχισε:» Γνωρίζετε ότι το ΣΔΙΤ απεντάσσεται απ’ το ΕΣΠΑ. Έργο γιοκ. Επιστρέφουμε στο σημείο μηδέν. Δικαιούχος στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος απ’ την Διαχειριστική Αρχή είναι μόνο η Περιφέρεια και όχι ο Φορέας Διαχείρισης όπως θα έπρεπε. Αυτό δεν ισχύει, αφού η αρμοδιότητα πλέον, σύμφωνα με το νόμο, έχει περάσει στον Φορέα Διαχείρισης. Μας κοροιδεύει ο κ. Τατούλης? Η Διαχειριστική έπρεπε να απευθύνει πρόσκληση και στον Φορέα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα γνωρίζουμε τι θα κάνουμε τα σκουπίδια».

Ο κ. Βλάσης, άφησε και…υπονοούμενα, για πιθανές…υπόγειες διαδρομές, μεταξύ της κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αρχής και προέβλεψε ότι η Αρκαδία θα ξαναβρεθεί σε «έκτακτη ανάγκη» για το ζήτημα της αποκομιδής των αστικών απορριμμάτων.
Συγχρόνως, τόνισε ότι «[…] το χρήμα που διαχειρίζονται οι θεσμικοί είναι δημόσιο και θα πρέπει να το διοχετεύουν εκεί που πρέπει», ενώ αναρωτήθηκε γιατί δεν δόθηκαν χρήματα στην Τρίπολη για αναπλάσεις όπως έγινε σε άλλες πόλεις.
Τέλος, κατέθεσε πέντε (5) προτάσεις που πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα για το θέμα των απορριμμάτων.

Αυτές έχουν ως εξής:

– Να εφαρμοσθεί το άρθρο 23 του σχετικού νόμου
– Να στηριχθεί η λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης
– Να υπάρξει άμεση εκκίνηση της προσωρινής διαχείρισης για όλους τους Δήμους
– Να εκδοθεί νέος αναθεωρημένος Περιφερειακός Σχεδιασμός
– Να συνταχθεί νέα προκήρυξη για ένταξη του ΣΔΙΤ στο νέο ΕΣΠΑ, με νέο έργο, στα νέα δεδομένα, είτε με ΣΔΙΤ, είτε με διαδημοτική συνεργασία.

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Μοιράσου το άρθρο: