Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού, κατά την εκδήλωση για τα εγκλήματα των Γερμανών κατακτητών στην Καμενίτσα (24.4.1944), που συνδιοργάνωσαν οι σύλλογοι Καμενιτσιωτών της Αθήνας και του χωριού και η Τοπική Κοινότητα, στην Καμενίτσα (12.8.2018) απηύθυνε χαιρετισμό, λέγοντας, μεταξύ των άλλων, τα εξής :

«Η ιστορική μνήμη αποτελεί στοιχείο της εθνικής ταυτότητας ενός λαού. Εν προκειμένω, το Έπος του ΄40 και το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944, όπως και άλλες φάσεις της ελληνικής ιστορίας, ανέδειξαν, ως διαχρονική στάση ζωής του ελληνικού λαού, την αντίσταση προς όσους επιβουλεύονται την ανεξαρτησία, την ελευθερία, τη δημοκρατία. Πρόκειται για χαρακτηριστικό που έχει ενσωματωθεί στο «κύτταρο» και στην «κοσμοθεωρία» του.

Τα εγκλήματα των Γερμανών κατακτητών και η μνήμη των θυμάτων τους και στην Καμενίτσα πρέπει να παραμείνουν αναλλοίωτο στοιχείο της ιστορικής μνήμης, προκειμένου το πνεύμα της αντίστασης να μεταλαμπαδευτεί από γενιά σε γενιά και να αποτραπεί, και τώρα και στο μέλλον, η επανάκαμψη της βαρβαρότητας και του φασισμού.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, αποκτά βαρύνουσα σημασία το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής και η εκφρασμένη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (του κατοχικού δανείου, των επανορθώσεων και αποζημιώσεων της γερμανικής κατοχής)».

από δελτίο Τύπου

Μοιράσου το άρθρο: