Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Κορινθιακός Κόλπος

«Η προστασία του Κορινθιακού κόλπου» θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, την οποία συγκαλεί η Πρόεδρος κ. Αικατερίνη Ιγγλέζη.

Στη συνεδρίαση έχει προσκληθεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Τσιρώνης, στελέχη άλλων συναρμόδιων Υπουργείων, ο Σ.Π.Ο.Α.Κ., οι συνεργαζόμενες οικολογικές οργανώσεις και οι επιστημονικοί φορείς για να εκθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα.

Τα προβλήματα του Κορινθιακού κόλπου, οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες που πρέπει να ληφθούν για να προστατευτεί και να διασωθεί η περιοχή είχαν απασχολήσει πριν από λίγες μέρες έκτακτη σύσκεψη που είχε συγκληθεί στη Βουλή, μετά από επιστολή που είχε στείλει στους βουλευτές ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου ο Αρίων.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση, μετά από διεξοδική συζήτηση, συμφωνήθηκε η κοινή δράση για την προστασία του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος, που φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, με άμεσο στόχο την ένταξή του στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura και την ανακήρυξή του ως εθνικά προστατευόμενη περιοχή αλιείας, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα επαρκούς χρηματοδότησης, για τις απαιτούμενες επιστημονικές έρευνες και τη σύνταξη του ειδικού σχεδίου διαχείρισης.

Οι ειδικοί επιστήμονες τόνισαν, ότι ο Κορινθιακός αποτελεί μικρογραφία της Μεσογείου, μία κλειστή και βαθιά θάλασσα, με σημαντικά γεωλογικά φαινόμενα, αξιόλογα για τον γεωτουρισμό, λιβάδια Ποσειδωνίας, κοραλλιογενή και ροδολιθικά πεδία, που δεν έχουν ακόμα καταγραφεί και δεν προστατεύονται στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Μεσογείου όπως η Τουρκία και το Μαρόκο. Η απουσία καταγραφής αυτών των σημαντικών οικοτόπων οδηγεί στην ανενόχλητη χρήση βαριών αλιευτικών εργαλείων με συρόμενα δίχτυα (ανεμότρατες) που καταστρέφουν τον βυθό, καταπατώντας τον ευρωπαϊκό κανονισμό που απαγορεύει την αλιεία πάνω από θαλάσσια βλάστηση.

Όπως τόνισαν οι εισηγητές, ο Κορινθιακός Κόλπος αποτελεί τόπο διαβίωσης και αναπαραγωγής σημαντικών και απειλούμενων ειδών ψαριών και μοναδικών κητωδών (φάλαινες, δελφίνια, καρχαρίες, φώκιες, χελώνες). Αποτέλεσμα της υπεραλίευσης του Κορινθιακού (80%) είναι η διατάραξη της ισορροπίας με την αύξηση του αριθμού των μεδουσών τα τελευταία χρόνια λόγω της εξαφάνισης των φυσικών εχθρών τους, που είναι τα ψάρια. Ταυτόχρονα, σε κίνδυνο βρίσκονται και οι παράκτιοι αλιείς, σημαντικός κλάδος για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό.

Εκτός από την υπεραλίευση, το θαλάσσιο περιβάλλον του Κορινθιακού έχει υποβαθμιστεί από τις παράνομες αμμοληψίες από κοίτες ποταμών και ακτών που αφαιρούν φερτά υλικά και οδηγούν στη διάβρωση των ακτών, καθώς και από τη βαριά βιομηχανία (βωξίτες-αλουμίνα, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, μεταλλευτικές δραστηριότητες), τα αστικά λύματα και τη μάστιγα των πλαστικών απορριμμάτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος