Σύσκεψη παρουσία του Υπαρχηγού Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Βασίλειου Κων. Ματθαιόπουλου, πραγματοποιήθηκε στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που θα εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Παρόντες, ο Συντονιστής των Πυροσβεστικών Διοικήσεων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Κώστας Κυριακόπουλος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου Αρχιπυράρχος Θεόδωρος Λαρέζος οι διοικητές των αντίστοιχων υπηρεσιών της Πελοποννήσου.

Σημαντική είναι η ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών με την ένταξη των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, που ανέλαβαν υπηρεσία στις 2 Μαΐου 2018.

«Ο σχεδιασμός βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο και οι όποιες ελλείψεις θα καλυφθούν μέσω χορηγιών», τόνισε ο Υπαρχηγός του Π.Σ. κ. Ματθαιόπουλος.

Ο κ. Κυριακόπουλος, συντονιστής Πυροσβεστικών Διοικήσεων, αναφέρθηκε «στις κλιματολογικές συνθήκες και το γεωγραφικό ανάγλυφο που ευνοούν την έναρξη πυρκαγιών και επεσήμανε ότι η συμβολή των πολιτών στην πρόληψη παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο».

Ο κ. Λαρέζος, διοικητής Π.Υ. Πελοποννήσου, υπενθύμισε τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται προκειμένου να αποφευχθεί η έναρξη μιας πυρκαγιάς, «να αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά, να μην καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο, να μην πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή όταν βρισκόμαστε στο δάσος και να συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου».

Τέλος όλοι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουμε πως θα πρέπει να ενεργήσουμε μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά :

-Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 ή 112 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά

-Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται

-Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς

-Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή

-Η κλήση στον αριθμό 199 είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο.

Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνείστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μοιράσου το άρθρο: