Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθούν στην Τρίπολη και στο Πνευματικό Κέντρο, τα εγκαίνια της έκθεσης των ρωσικών εικόνων απ’ τη συλλογή του Αρκάδα, ζωγράφου και αρχιτέκτονα, Δημήτρη Ταλαγάνη.<!

-;

Την έκθεση στηρίζει η Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος της Τρίπολης.

Η έκθεση, γίνεται, με αφορμή την συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων απ’ το μαρτυρικό θάνατο (22 Μαίου 1818), του πολιούχου της Τρίπολης, Αγίου Νεομάρτυρα Παύλου.

Η συλλογή των μταβυζαντινών εικόνων του Τριπολιτσιώτη Δημήτρη Ταλαγάνη, αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό corpus της καλλιτεχνικής παραγωγής εικόνων και του θεολογικού υπόβαθρου στη Ρωσία, στο διάστημα τριών αιώνων (17ου-19ου αιώνα).

Η συλλογή, αριθμεί πάνω από 100 έργα και συγκροτήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια απ’ τον συλλέκτη, σε μία προσπάθεια να παρουσιαστεί, όσο πιο ολοκληρωμένα είναι εφικτό, η ιστορία της ρωσικής ορθόδοξης εικονογραφίας ιερών προσώπων, αλλά και επεισοδίων απ’ την Αγία Γραφή.

Η έκθεση, εντάσσεται στις ευρύτερες εκδηλώσεις της Μητρόπολης, για το έτος του Αγίου Νεομάρτυρα Παύλου, αφού όπως είπαμε, φέτος, συμπληρώνονται διακόσια χρόνια απ΄ τον μαρτυρικό θάνατο του πολιούχου της Τρίπολης, που εθελούσια μαρτύρησε, το 1818.

Σήμερα το απόγευμα, ο Δημήτρης Ταλαγάνης, ο δήμαρχος της Τρίπολης, κ. Δ. Παυλής και ο Περιφερειάρχης, κ. Π. Τατούλης, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τα αυριανά, μεγάλα εγκαίνια της έκθεσης.

Συγχρόνως, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα έργα και να εφοδιαστούν με υλικό για την δημοσιογραφική κάλυψη του κορυφαίου αυτού γεγονότος.

Το θέμα θα καλύψει τηλεοπτικά η ΕΡΤ, ενώ, παρούσα σήμερα στην συνέντευξη Τύπου, ήταν φυσικά και η ΕΡΤ Τρίπολης.

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Μοιράσου το άρθρο: