Θρησκευτικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις πρόκειται να διοργανώσει όλο το 2018 η Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, με αφορμή την συμπλήρωση διακοσίων χρόνων απ’τον μαρτυρικό θάνατο (22 Μαίου, το έτος 1818), του Αγίου Νεομάρτυρα Παύλου, πολιούχου της Τρίπολης.

Την είδηση έχει ήδη γνωστοποιήσει, εδώ και λίγες ημέρες, ο ίδιος ο Μητροπολίτης Μαντινείας-Κυνουρίας, κ.κ. Αλέξανδρος, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων.

Την απόφαση της Μητρόπολης, για τις εκδηλώσεις αυτές, επανέλαβε ο Μητροπολίτης και σήμερα το πρωί, στο τέλος της επίσημης Δοξολογίας για το νέο έτος, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, ενώπιον όλων των αρχών της περιοχής.

Ο Μητροπολίτης, ζήτησε και την ηθική στήριξη όλων, για να έρθει εις πέρας με επιτυχία, όλο αυτό το σχέδιο δράσεων και εκδηλώσεων.

Ο Άγιος Νεομάρτυρας Παύλος ο Πελοποννήσιος, γεννήθηκε το 1785 και καταγόταν από χωριό της επαρχίας Καλαβρύτων, προερχόταν από φτωχούς γονείς.

Μικρό παιδί, πήγε στην Πάτρα και έγινε κατασκευαστής σανδαλιών.

Επέστρεψε στα Καλάβρυτα, φυλακίστηκε για ασήμαντο λόγο και έφυγε για την Τρίπολη (πέρασε και απ’ το Ναύπλιο).

Έγινε μοναχός με το όνομα Παύλος και μαρτύρησε (με αποκεφαλισμό) το 1818, με εντολή του πασά.

Αυτός και ο Δημήτριος, τιμώνται ως Πολιούχοι και προστάτες της Τρίπολης, στις 22 Μαίου, όπου γίνεται πάνδημος λιτανεία της εικόνας και των Αγίων Λειψάνων αυτών.

Ο επίσημος εορτασμός, καθορίστηκε με Βασιλικό Διάταγμα, στις 12 Νοεμβρίου του 1952.

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Μοιράσου το άρθρο: