Αφιέρωμα στο Λ. Σπίνουλα από τις ΧορωδιοΓραφίες

Αφιέρωμα στον Κερκυραίο μαέστρο Λευτέρη Σπίνουλα κάνουν οι ΧορωδιοΓραφίες, αύριο Παρασκευή στις 9μ.μ. Για τη ζωή και το έργο του μιλούν ο Σταύρος Αναστασόπουλος φιλόλογος και μουσικός ,εγγονός του μαέστρου και η σύζυγός του, πιανίστα Λίνα Κατωπόδη Σπίνουλα. Ακόμη μεταδίδονται τέσσερα χορωδιακά έργα του συνθέτη Βασίλη Μακρίδη.
Η εκπομπή είναι μια ραδιοφωνική παραγωγή της ΕΡΤ Βόλου για το Τρίτο Πρόγραμμα, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Διαμαντόπουλος. Στην ηχογράφηση ο Μάνος Σωτηρόπουλος.

Η εκπομπή μεταδίδεται την πρώτη και τρίτη Παρασκευή κάθε μήνα, από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ, στους 90.9 και 95,6 για την Αττική ,στους 96,8 για την κεντρική Ελλάδα και στις κατά τόπους συχνότητες της χώρας στα FM, αλλά και διαδικτυακά: http://webradio.ert.gr/trito/
Για επικοινωνία, μπορείτε να αποστείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση chorodiografies@ert.gr ή μέσω της σελίδας στο facebook Χορωδιογραφίες (με ελληνικούς χαρακτήρες).

Βιογραφικό Λευτέρη Σπίνουλα

Ο Λευτέρης Σπίνουλας γεννήθηκε σε οικογένεια μουσικών, στην Κέρκυρα, το 1927. Αρχικά τραγουδούσε σε τοπικές χορωδίες και σπούδασε τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο Κέρκυρας. Ερχόμενος στην Αθήνα, συνέχισε στο κεντρικό Εθνικό Ωδείο του Καλομοίρη με τους Σώτο Βασιλειάδη, Γεώργιο Βώκο, Μιχάλη Βούρτση, Οδυσσέα Λάππα (1951-53). Το 1953 συνέχισε και ολοκλήρωσε σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο του Αντίοχου Ευαγγελάτου με τους Μάριο Βάρβογλη, Μιλτιάδη Κουτούγκο, Σοφία Ζαρμπή, Λίτσα Ψαθέρη. Αποφοίτησε με δίπλωμα σολίστ τραγουδιού, ανώτερων θεωρητικών και μελοδραματικής τέχνης. Το 1957 πρωτοτραγούδησε ως έκτακτος στη χορωδία της ΕΛΣ, στα έργα Ο μαγικός αυλός [Die Zauberflöte] και Φιντέλιο [Fidelio] (Φεστιβάλ Αθηνών). Προσλήφθηκε στην ΕΛΣ το 1957. Εργάστηκε επί μακρόν ως μουσικός οδηγός σκηνής (1958-67) και από το 1970 ήταν υπεύθυνος για την επιμέλεια, αναβίωση και σκηνοθεσία μεγάλου μέρους του ρεπερτορίου. Μαθήτευσε κοντά στους σκηνοθέτες Ρικάρντο Μορέσκο, Τζον Κόπλεϋ, Έτσιο Φριτζέριο, Μλάντεν Σάμπλιτς, Αλέξη Μινωτή, Πέλο Κατσέλη, Τάκη Μουζενίδη, Ντίνο Γιαννόπουλο.

Ως σκηνοθέτης, βοηθός σκηνοθέτη ή επιμελητής σκηνοθεσίας επιμελήθηκε περίπου 200 παραγωγές ή/και αναβιώσεις παραγωγών επί μια τριακονταετία. Σκηνοθέτησε τις όπερες Ανοιξιάτικο παραμύθι του Τίτου Ξηρέλλη (1979-80) και Ο μαγικός αυλός (1983-84). Τη δεκαετία 1974-84 διηύθυνε την 60μελή μικτή Χορωδία της Τράπεζας της Ελλάδος σε πλήθος εκδηλώσεων. Το 1985 ανέλαβε τη Χορωδία Κέρκυρας και τη διηύθυνε σε σειρά συναυλιών σε Ελλάδα και εξωτερικό (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία, Η.Π.Α., Αυστραλία). Το 1986 αντιπροσώπευσε με αυτήν την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Χορωδιακού Τραγουδιού στην Ουαλία, όπου και διακρίθηκε (3η θέση). Δίδαξε μελοδραματική και υποκριτική τέχνη στο Ωδείο Πειραιώς και φωνητική, κλασικό τραγούδι και μελοδραματική τέχνη στο Πειραματικό Ωδείο Παλαιού Ψυχικού. Το 1986 εκδόθηκαν δικές του μουσικές συνθέσεις και εναρμονίσεις χορωδιακών έργων.Έφυγα από την ζωή τον Σεπτέμβρη του 2011.

Η σύζυγός του, Λίνα Κατωπόδη Σπίνουλα, είναι διπλωματούχος πιανίστα, υπήρξε διορισμένη στο τμήμα φυσικής αγωγής του πανεπιστημίου Αθηνών συνοδεύοντας μ ετο πιάνο ην κίνηση στο μάθημα των φοιτητών.
Επίσης η Λίνα Κατωπόδη Σπίνουλα υπήρξε πιανίστα ,που συνόδευε τα παραγγέλματα των ασκήσεων στην πρωινή εκπομπή του ραδιοφώνου της ΕΡΤ “Πρωϊνή γυμναστική”

Ο συνθέτης Βασίλης Μακρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1933. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά, πιάνο και σύνθεση σε Ελλάδα, Αγγλία και Γαλλία. Ειδικεύτηκε στην Διεύθυνση Χορωδίας, Συμφωνικής Ορχήστρας και Ορατορίου.
Υπηρέτησε ως Διευθυντής το Μουσικό Τμήμα του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, από την ίδρυσή του το 1960. Διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου από το 1984 εως το 1998. Είναι ο δημιουργός της Χορωδίας του Ε.Μ.Π., καθώς και του Θεατρικού και Χορευτικού Τομέα.
Το 1999, με δική του πρωτοβουλία, συγκροτείται Βαλκανικό Forum Χορωδιακής Μουσικής, του οποίου ήταν Πρόεδρος
Επίσης πρόεδρος της πρώτης Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Χορωδιών (Π.Ε.ΔΙ.ΧΟ.), αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών, και μετείχει σε διεθνείς κριτικές επιτροπές φεστιβάλ χορωδιών.
Στα έτη 1979-1984 διετέλεσε περιοδικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Εκτός από το πλούσιο συνθετικό του έργο (έργα του είναι και τα πατριωτικά ορατόρια, για Συμφωνική Ορχήστρα, Χορωδία και Σολίστ : Διθύραμβος ΙΙ (σε στίχους Άγγελου Σικελιανού), Ο Φιλόπατρις (σε στίχους Ανδρέα Κάλβου), Δοξαστικό (σε στίχους Ανδρέα Τσουρά) κ.α.), ασχολήθηκε με την συγγραφή διδακτικών βιβλίων για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Το έργο του είναι καταχωρημένο σε όλα τα λεξικά που αφορούν τη Μουσική και στο Παγκόσμιο Λεξικό Μουσικής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος