Αλ. Χαρίτσης: Συμφωνία που θα εξασφαλίζει βιώσιμη οικονομία

“Δεν μπορούμε να πάμε σε συμφωνία που θα δεσμεύει την ελληνική οικονομία σε βάθος δεκαετιών” επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης σχετικά με τα προαπαιτούμενα των εταίρων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης ενώ εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικά νέα από το συγκεκριμένο μέτωπο.
Επιπλέον ανέφερε ότι στα μέτρα του αναπτυξιακού νόμου που άνοιξαν έχουν ήδη 870 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δις ευρώ από τα οποία το 65% αφορούν στον τομέα της μεταποίησης και της βιομηχανίας.

Ο κ. Χαρίτσης μίλησε σήμερα σε εκδήλωση που οργάνωσαν το υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος, στο ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ Βόλουμε θέμα: Αναπτυξιακή πολιτική, φόρουμ βιομηχανίας, συμπεράσματα και δράσεις, νέα βιομηχανική πολιτική.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν η πρωτοβουλία και τα αποτελέσματα του Φόρουμ για τη Βιομηχανία, της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού για την επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Αξιολόγηση αλλά μια όρους βιώσιμης ελληνικής οικονομίας

Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνηση έγινε πολύ δουλειά ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. “Αποτελεί βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ολοκλήρωση αυτής της πράγματι σημαντικής εκκρεμότητας για την οικονομία η οποία θεωρούμε ότι θα απελευθερώσει μια πάρα πολύ σημαντική δυναμική το επόμενο διάστημα για την παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα μας. Αλλά για να συμβεί αυτό, αυτό πρέπει να γίνει με όρους που θα καθιστούν την ελληνική οικονομία βιώσιμη. Δεν μπορούμε να πάμε σε συμφωνία που θα δεσμεύει την ελληνική οικονομία σε βάθος δεκαετιών. Νομίζω ότι αυτό πλέον έχει καταστεί σαφές προς όλους. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που και στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα επίλυσης αυτού του ζητήματος και νομίζω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε θετικά νέα και σε αυτό το μέτωπο”, επισήμανε.

Αλ. Χαρίτσης: Συμφωνία που θα εξασφαλίζει βιώσιμη οικονομία

Στη σωστή κατεύθυνση ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Ο υπουργός τόνισε ότι ο σχεδιασμός του αναπτυξιακού νόμου ήταν στη σωστή βάση και με στόχο να ενισχυθεί ο δευτερογενής τομέας, η μεταποίηση γενικά και η βιομηχανία, καθώς είναι ο κλάδος της οικονομίας που μπορεί να προσφέρει σταθερές θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε όλες τις πηγές χρηματοδότησης και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ προσανατολίζονται κυρίως στην παραγωγική δραστηριότητα και στον δευτερογενή τομέα. “Έχουμε προσκλήσεις επιχειρηματικότητας που συνάντησαν μεγάλο ενδιαφέρον και επίκειται προσκλήσεις για την περιβαλλοντική βιομηχανία, με συνέργεια μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων για να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό και συγκεκριμένες δράσεις για τον κλάδο της αγροτοδιατροφής. Τον επόμενο μήνα θα προκηρυχθεί δράση 35 εκ. ευρώ για τις δραστηριότητες τυποποίησης και διάθεσης προϊόντων αγροτοδιατροφής σε ελληνικές και ξένες αγορές”.
Επιπλέον ανέφερε ότι τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου των προγραμμάτων του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι ιδιαίτερα θετικά καθώς έχουν κατατεθεί 870 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δις ευρώ και το σημαντικό ποιοτικό στοιχείο σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι τα επενδυτικά στοιχεία αυτά σε ποσοστό 65% αφορούν τον τομέα της μεταποίησης και της βιομηχανίας.
“Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια λογική ενίσχυσης μόνον μεγάλων επενδύσεων του τριτογενούς τομέα όπως στους προηγούμενους δύο αναπτυξιακούς”.

Το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2017 θα ανοίξουν και τα άλλα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου και επειδή παρατηρείται ζωρηρό ενδιαφέρον μπορεί να ανοίξουν και πάλι κύκλοι καθεστώτων που έκλεισαν μέχρι τώρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος