Δράσεις για την απελευθέρωση του Βόλου

Την 73η επέτειο απελευθέρωσης του Βόλου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής γιορτάζουν φέτος στις 19 Οκτωβρίου τα Γενικά Αρχεία του Κράτους με μία έκθεση αρχειακού υλικού στο χώρο τους ανήμερα της επετείου, όπου θα είναι ανοιχτά από τις 9π.μ. έως τις 9μ.μ. Επιπλέον έχουν εκπονήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές έκτης δημοτικού καθώς και Γυμνασίων και Λυκείων που θα υλοποιηθεί μεταξύ 20-31 Οκτωβρίου 2017 και το υλοποιούν σε συνεργασία με την Α’θμια και Β’θμια Εκπαίδευση Μαγνησίας, υπό το γενικό τίτλο, «19 Οκτωβρίου 1944 – Ο Βόλος Ελεύθερος».

Δράσεις για την απελευθέρωση του Βόλου

Όπως τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η προϊσταμένη των ΓΑΚ στη Μαγνησία, Αννίτα Πρασσά, είναι τα πρώτα ΓΑΚ περιφερειακά που διοργανώνουν τέτοιες δράσεις μετά την Αθήνα που το ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, γιορτάζοντας την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τους Γερμανούς. Τα αρχεία που θα χρησιμοποιηθούν είναι το αρχείο της Επιτροπής Αναγνώρισης Αγωνιστών Εθνικής Αντίσταση, Δικαστικά αρχεία, όπως το αρχείο ειδικού Δικαστηρίου Δωσιλόγων Βόλου, αποφάσεις αποζημιώσεων για θύματα ναζισμού, αποφάσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων στην κατοχή, αρχείο σωματείων, αρχείο εθνικού οργανισμού καπνού, εκπαιδευτικά αρχεία, αρχείο του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, Αρχείο Σανατορίου Γιώργου Καραμάνη στο Πήλιο, Αρχείο Σιδηροβιομηχανίας Γκλαβάνη, Αρχείο Εργοστασίου Παπαγεωργίου, αρχεία εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Βόλου, Διεύθυνσης Βιομηχανίας, αρχείο Μήτσου Ρήγα, Γιάννη Μουγογιάννη, Αντιστασιακού Δημήτρη Μπατάλη, Προφορικών Μαρτυριών και τοπικό τύπο.

Δράσεις για την απελευθέρωση του Βόλου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα είναι διάρκειας 45 λεπτών και οι ώρες προσέλευσης θα είναι:8.30, 10.00, 11.30 και 13.00.
Σκοπός του προγράμματος είναι η γνώση του ιστορικού πλαισίου της εποχής μέσα από πρωτογενείς πηγές, η ευαισθητοποίηση για την αντίσταση του λαού κατά του κατακτητή, ο προβληματισμός για το ιστορικό φαινόμενο του δωσιλογισμού και το Ολοκαύτωμα, η εξοικείωση με την αντιμετώπιση των τραυματικών γεγονότων της Ιστορίας, η παρουσία των πνευματικών ανθρώπων στην Κατοχή, η καλλιέργεια ιστορικής κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης και η συνειδητοποίηση της ευθύνης του ίδιου του πολίτη για τη διαφύλαξη της ειρήνης.
Το αφιέρωμα από την πλευρά των ΓΑΚ επιμελούνται οι Αγγελική Νικολάου, Αννίτα Πρασσά και Άλκηστις Σανιδά.

Ο Διευθυντής της Α΄Βάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος, εξήρε την άριστη συνεργασία της Α’μιας Εκπαίδευσης με τα Γ.Α.Κ. διαχρονικά και επισήμανε ότι “το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά την απελευθέρωση του Βόλου, αποδεχτήκαμε με χαρά την πρόσκληση των ΓΑΚ. Οι μαθητές θα αντιληφθούν ότι η ιστορία δεν είναι ξεκομμένο κομμάτι από τον τόπο μας. Η τοπική μας ιστορία έχει να επιδείξει σημαντικά κομμάτια. Είμαστε σίγουροι ότι τα σχολεία του Νομού μας ότι θα αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία αυτή».

Η Αναστασία Ανδρουλάκη, φιλόλογος που εκπροσώπησε τον προϊστάμενο της Β’θμιας Εκπαίδευσης, Σωκράτη Σαβελίδη, τόνισε ότι «τέτοιες προσπάθειες έχουν πάντα αρωγό την Β’θμια Εκπαίδευση”. Κάλεσε δε το κοινό επισκεφθεί την έκθεση και τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις για να καλλιεργήσουν οι μαθητές ιστορική συνείδηση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος