Το κάπνισμα δεν είναι κακή συνήθεια αλλά πολύ σκληρή εξάρτηση 

Το Τμήμα Ποιότητα Ζωής, Πρόληψης και Προαγωγή Υγείας της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι επιδιώκει την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών (καπνιστών και μη) για τις ολέθριες συνέπειες του παθητικού καπνίσματος, την ανάγκη σεβασμού και προστασίας όσων δεν μπορούν να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους να μη δηλητηριάζονται από τον καπνό (π.χ. παιδιά) ζητώντας ταυτόχρονα την εφαρμογή του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας.
Επιπλέον αναφέρει ότι σε συνεργασία με την Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και τον καθηγητή Γ. Γουργουλιάνη λειτουργεί από το 2007, πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος καθώς και πρόγραμμα αγωγής υγείας σχετικά με το κάπνισμα σε 15 δημοτικά σχολεία με έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας.
Για την συμμετοχή στο πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος οι πολίτες μπορούν να πληροφορηθούν στο Τηλ. 2421091761(Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9.00-14.00)
Στοιχεία για το κάπνισμα
  • Το κάπνισμα αποτελεί σήμερα την πρώτη αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως.
  • Οι θάνατοι που προκαλεί το κάπνισμα κάθε χρόνο στις ανεπτυγμένες χώρες (6 εκ και ως 2030 -8 εκ.) είναι περισσότεροι από όσους προκαλούν μαζί: το ΑΙDS, τα τροχαία ατυχήματα, οι ανθρωποκτονίες, οι αυτοκτονίες, ηκατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και τα ναρκωτικά.
  • Σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, με μια σειρά από παθολογικές καταστάσεις (καρκίνο των πνευμόνων, του στόματος, του οισοφάγου, του παγκρέατος, της ουροδόχου κύστεως χρόνιες πνευμονοπάθειες όπως είναι η χρόνιαβρογχίτιδα, το εμφύσημα, το άσθμα, παθήσεις των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, του εγκεφάλου και των αγγείων των άκρων του σώματος. οστεοπόρωση ,μείωση της ανδρικής γονιμότητας, στυτικές δυσλειτουργίες στουςάνδρες, σταδιακή βλάβη στα μάτια, κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, πρόωρη απώλεια δοντιών, πρόωρη γήρανση δέρματος, μείωση δείκτη νοημοσύνης, πλήξη της μνήμης)
  • επιβαρύνει δυσανάλογα τους προϋπολογισμούς υγείας (3,4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στην Ελλάδα), μειώνει την παραγωγικότητα και υποθηκεύει την οικονομική ανάπτυξη.
  • Η καλλιέργεια του καπνού απαιτεί τεράστιες ποσότητες φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων που ρυπαίνουν τα νερά. Απαιτεί τη χρήση 43.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων γης με αποτέλεσμα να καταστρέφεται ποσοστό 2% έως 4%δάσους. Επιπλέον, η καπνοβιομηχανία παράγει κάθε χρόνο πάνω από 2 εκατ. τόνους στερεά απόβλητα.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί 150.000 θάνατοι παιδιών σε ετήσια βάση από το παθητικό κάπνισμα. Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί μία σκληρή μορφή βίας και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ασκείταικυρίως σε μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ανθρώπους με αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα και εργαζόμενους που υποχρεωτικά εκτίθενται σε καπνό τρίτων
Η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στους καπνιστές (38,2% του γενικού πληθυσμού) παθητικό κάπνισμα (το 52,3% των Ελλήνων εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα στη δουλειά, το 65,7% στο σπίτι, το 72,2% στα εστιατόριακαι το 95,8% στους νυκτερινούς χώρους διασκέδασης)
Ο Καθηγητής, Πνευμονολόγος- Εντατικολόγος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του European Network for Smoking and Tobacco Prevention, Παναγιώτης Μπεχράκης δήλωσε ΟΤΙ Το κάπνισμα δεν είναι μια “κακή συνήθεια”, δεν είναι ένα απλό θέμα life style, είναι μια σκληρή εξάρτηση, ένα έντονα κοινωνικό και βαθιά ανθρώπινο πρόβλημα, που η επίλυσή τουαπαιτεί:  πρόληψη, με την εφαρμογή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στα σχολεία και η διακοπή, με την ανάπτυξη επιστημονικά τεκμηριωμένων μεθόδων και οδηγιών διακοπής
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος