Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε υπάλληλο του δήμου Καρδίτσας

Κρούσμα ιογενούς μηνιγγίτιδας καταγράφηκε σε υπάλληλο του Δήμου Καρδίτσας, η οποία από την περασμένη εβδομάδα νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, ενώ σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό η κατάσταση της δεν εμπνέει ανησυχία.
Ωστόσο οι συνάδελφοί της, εργαζόμενοι στο δήμο Καρδίτσας, έχουν θορυβηθεί και επισημαίνουν ότι δεν έχουν ληφθεί κάποια μέτρα προστασίας μη μετάδοσης της νόσο, ενώ καταγγέλλουν ότι πρώτα και κύρια οι τουαλέτες του δήμου είναι προσβάσιμες και στο κοινό και κατά δεύτερον η παλαιότητά τους δεν επιτρέπει την ασφαλή καθαριότητά τους, διεκδικώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας τους και υγιεινής των τουαλετών.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ στα προληπτικά μέτρα δεν προτείνεται η καραντίνα, αλλά ωστόσο είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί το κρούσμα στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Τι λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι τρόποι μετάδοσης της ιογενούς μηνιγγίτιδας ποικίλουν ανάλογα με το λοιμογόνο παράγοντα. Δηλαδή αν είναι εντεροϊοί μεταδίδονται με την επαφή χεριών στόματος αλλά και με την αναπνευστική οδό και μέσω των κοπράνων. Οι αδενοϊοί και ο ιός της παρωτίτιδας μεταδίδονται μέσω των εκκρίσεων του αναπνευστικού συστήματος. Οι αρμποϊοί μεταδίδονται μέσω των αρθροπόδων και προκαλούν συνήθως εγκεφαλίτιδα και σπανιότερα μηνιγγίτιδα. Επίσης ο χρόνος επώασης ποικίλει από 3-10 ημέρες συνήθωςΚρούσμα μηνιγγίτιδας σε υπάλληλο του δήμου Καρδίτσας

Στρατηγικές πρόληψης και ελέγχου
Προληπτικά μέτρα
Ανάλογα με τον αιτιολογικό παράγοντα. Καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις ιογενούς μηνιγγίτιδας οφείλονται σε εντεροϊούς που αποβάλλονται με τα κόπρανα, συστήνεται η εφαρμογή κανόνων υγιεινής και κυρίως το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.
Ειδικότερα συστήνεται:
• Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό πριν το φαγητό ή την προετοιμασία του φαγητού καθώς και μετά τη χρήση τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας σε παιδιά (τόσο του παιδιού όσο και του ενήλικα που το φροντίζει).
• Σχολαστικό και συχνό πλύσιμο των χεριών (τρίψιμο για τουλάχιστον 15-20 δευτερόλεπτα) τόσο του ασθενούς με διαρροϊκές κενώσεις όσο και του ατόμου που τον φροντίζει.

Έλεγχος κρουσμάτων, φορέων, στενού περιβάλλοντος

• Δήλωση του κρούσματος στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές
• Χημειοπροφύλαξη δε χορηγείται σε περίπτωση επαφής με πάσχοντα από ιογενή μηνιγγίτιδα αλλά τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής όπως σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ελάττωση συγχρωτισμού και καλός αερισμός των χώρων
• Απομόνωση: η διάγνωση εξαρτάται από τα εργαστηριακά ευρήματα των ασθενών τα οποία είναι συνήθως γνωστά μετά την ανάρρωση. Γι αυτό συνιστώνται εντερικές προφυλάξεις για 7 ημέρες μετά την έναρξη της νόσου εκτός αν επιβεβαιωθεί ότι η νόσος δεν οφείλεται σε εντεροϊό .
• Τρέχουσα απολύμανση: δεν απαιτούνται ιδιαίτερες προφυλάξεις παρά μόνο η τήρηση των κανόνων υγιεινής
• Καραντίνα δεν εφαρμόζεται
• Εμβολιασμός των επαφών ανάλογα με το λοιμογόνο παράγοντα
• Διερεύνηση των επαφών και της πηγής μόλυνσης συνήθως δεν συνιστάται

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος