Με την ευκαιρία της έκδοσης του 20ου τόμου του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών, από την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, με αφιέρωμα στην περίοδο του Μεσοπολέμου και ειδικά στην δεκαετία του ’30, θα πραγματοποιηθεί, στο Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη στην Αγριά, βραδιά αφιερωμένη στην δεκαετία αυτή.

«Ο Βόλος είναι μια από τις νεότερες πόλεις της ελληνικής επικράτειας. Κτίστηκε στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα στον μυχό του Παγασητικού κόλπου κοντά στον τούρκικο οικισμό και το Κάστρο, την συνοικία των Παλαιών. Η νέα πόλη είναι η αίσια, αλλά κοπιώδης κατάληξη του ευρύτερου μετασχηματισμού που καταγράφεται στο θεσσαλικό χώρο της εποχής αυτής. Αποτελεί το δημιούργημα των απαιτήσεων του αυξανόμενου εμπορίου και επίτευγμα της πρωτοβουλίας των κατοίκων της. Τον πληθυσμό της καινούργιας πόλης αποτέλεσαν αρχικά οι κάτοικοι του Πηλίου, κάτοικοι του εσωτερικού της Θεσσαλίας και αρκετοί ακόμη έποικοι από την Ήπειρο, την Μακεδονία και αλλού.

Η ανοδική πορεία της πόλης συνεχίστηκε ιδιαίτερα μετά την προσάρτησή  της στο ελληνικό βασίλειο. Η ανάπτυξη που ακολούθησε ήταν ραγδαία σε όλους τους τομείς. Καθοριστικοί παράγοντες για την εκκίνηση ανάπτυξης της πόλης ήταν η εκβιομηχάνισή της, η γεωγραφική της θέση και η γειτνίασή της με τον θεσσαλικό κάμπο. Ο πολεοδομικός της σχεδιασμός χαρακτηρίζεται κυρίως από αστικές λειτουργίες και χώρους. Ο Βόλος από την ενσωμάτωσή του στο ελληνικό κράτος μέχρι και δεκαετία του 1980, εξελίχτηκε σε μια από τις σημαντικότερες βιομηχανικές πόλεις της ελληνικής περιφέρειας». (από κείμενο της Μ. Σπανού)

Την περίοδος του Μεσοπολέμου και ιδιαίτερα τη δεκαετία του ’30 (του ’20 είχαμε την Μικρασιατική Καταστροφή, που ήταν εμφανής στην πόλη) η πόλη του Βόλου διήνυσε περίοδο μεγάλης ακμής σε όλες τις εκφάνσεις, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή. Μέσα από τα κείμενα του παραπάνω τόμου, του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών, θα γίνει προσέγγιση – παρουσίασης της πόλης του τότε και θα συνδεθεί με το σήμερα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις, που θα γίνουν από τον Δημήτρη Πιτσιώρη τ. Δήμαρχο Βόλου και τον Ιάσωνα Αποστολάκη Δημοτικό Συμβούλου Βόλου, ο συντονισμός θα γίνει από τον Κ. Μοράρο. Θα παρουσιαστεί φωτογραφικό υλικό της εποχής και θα ακουστούν ζωντανά μουσικά κομμάτια της δεκαετία του ’30 από την υπέροχη Βολιώτισσα ερμηνεύτρια Έρρικα Πατρικίου, συνοδευόμενη από τον πιανίστα Ηλία Χατζόγλου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15η  Ιουνίου, ώρας 8:00 το βράδυ, στο Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη στην Αγριά, που οργανώνεται από το ίδιο το Ίδρυμα και το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου.

Για την βραδιά αυτή η βιομηχανία «Σιούρας» και το οινοποιείο «ο Γλόμπος» θα προσφέρουν γευστικές απολαύσεις.

Μοιράσου το άρθρο: