ΟΧΙ της αντιπολίτευσης στη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF

Array

Κάθετα αντίθετες είναι οι αντιπολιτεύσεις στο δήμο Βόλου στην δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF στο ΧΥΤΑ του Βόλου και μικρής μονάδας παραγωγής κομπόστ. Μάλιστα ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ν. Κανελής χαρακτήρισε τη μονάδα κομπόστ, “φύλο συκής’”στο έγκλημα που επιτελείται. Ασκήθηκε κριτική και στην κυβέρνηση που στήνει μονάδες φαραωνικού τύπου για παραγωγή RDF και SRF ενώ επισημάνθηκε ότι από την πίσω πόρτα το υλικό που θα παράγεται θα διατίθεται για καύση στην ΑΓΕΤ πνίγοντας το Βόλο στα φουράνια και τις διοξίνες. 

Τελικά το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία από τη σημερινή συνεδρίαση με τον ασκούντα χρέη δημάρχου, Θάνο Θεοδώρου, να το υπερασπίζεται και να το χαρακτηρίζει σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, το οποίο θα γίνει μέσω  χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και θα στηριχθεί από τη δημοτική αρχή, χωρίς ΣΔΙΤ.

Κάθε χρόνο εναποτίθενται στο ΧΥΤΑ 85.000 τόνοι απορριμμάτων. Η μονάδα θα επεξεργάζεται 50.000 τόνους απορριμμάτων και θα παράγει SRF ενώ θα δημιουργηθεί και μία μονάδα που θα επεξεργάζεται 15.000 τόνους οικιακών αποβλήτων από τρόφιμα που θα οδηγούνται σε κομποστοποίηση. Όπως εξήγησε ο γραμματέας του δήμου κ. Διαμαντίδης η υπομονάδα αυτή θα παράγει καθαρά υγιές χώμα και είναι μία ρηξικέλευθη πρόταση και βιώσιμη. “Το προϊόν που θα παράγεται θα διατεθεί σε όποια εταιρεία ενεργειακή το αποδεχθεί. Πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός, ανέφερε ότι αν δεν βρουν να το διαθέσουν οι δήμοι το srf θα γίνουν δύο μονάδες σε Βόρεια και Νότια Ελλάδα για να απορροφούν τα προϊόντα αυτά”, εξήγησε ο κ. Διαμαντίδης.

Ο κ. Θεοδώρου επισήμανε ότι είναι το σημαντικότερο θέμα που έχει συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό γιατί αφορά ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο. Ξεκαθάρισε ότι το έργο θα είναι δημόσιο και δεν θα υπάρξει συνεργασία με ιδιώτη. “Πρέπει να ακολουθήσουμε εθνικό σχεδιασμό και η πρότασή μας είναι συμβατή και θα εγκριθεί. Εϊναι μονόδρομος για την πόλη. Το μοντέλο διαχείρισης αποτελεί μία πολιτική απόφαση και θα κριθούμε. Κρίσιμο να μην υπάρχει όμως παραπληροφόρηση”. Επιπλέον τόνισε ότι ήδη ο δήμος έχει κάνει πρόταση στο ΥΠΕΡΑΑ για πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης και αν ανοίξει και άλλη πρόταση σχετική θα καταθέσουν πρόταση όπως και για τα πράσινα σημεία.
“Σίγουρα θα δώσουμε υλικό που θα παράγεται κάπου, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την ΑΓΕΤ”. Επίσης ζήτησε από κράτος να κάνει έλεγχο για σωστή καύση από ΑΓΕΤ σε αυτά που έχει άδεια να καίει.

Ένταση επικράτησε μεταξύ του ασκούντα χρέη δημάρχου Θ. Θεοδώρου και του επικεφαλής της Δύναμης Βόλου Μιχ. Μιτζικού για το γεγονός ότι ο κ. Θεοδώρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διατίθεται το παραγόμενο καύσιμο στην ΑΓΕΤ, όπως ζητούσε ο κ. Μιτζικός.

Οι αντιπολιτεύσεις

Για υιοθέτηση της κυβερνητικής επιλογής στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων από τη δημοτική αρχή, έκανε λόγο ο επικεφαλής των “Δρόμων Συνεργασίας”, Μαργαρίτης Πατσιαντάς. “Η κυβέρνηση το Δεκέμβρη του 2015 έκανε στροφή από αυτά που ευαγγελίζονταν μέχρι τότε. Η προμελέτη δεν δίνει έμφαση στην ανακύκλωση αλλά στη διαχείριση σύμμικτων απορριμμάτων. Πρόκειται ξεκάθαρα για εφαρμογή του μοντέλου του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης της “Φυλήσς’ όπου είχε στήσει Βάσω Παπανδρεου. Το πρόβλημα με την δυσοσμία από τη λειτουργία του είναι μεγάλο καθώς καίει κάθ χρόνο 220.000 τόνοι απορριμμάτων και απέχει 3 με 4 χιλμ. από δήμους σε ευθεία γραμμή,Το βράδυ όταν ανοίγουν τα κλαπέτα του εργοστασίου για αποσυμφόρηση της δυσοσμίας η δυσοσμία καλύπτει δυτική Αττική και δυτική Αθήνα.
Γι αυτή την δύσοσμη υπηρεσία που παρέχει ο δήμος Φυλής, παίρνει αντισταθμιστικά σε χρήμα 48 εκ. ετησίως, τη στιγμή που ο τακτικός προϋπολογισμός του 12 εκ. ευρώ. Εμείς θα έχουμε δύο προβλήματα: ένα της δυσοσμίας από ΧΥΤΑ κοντά στην πόλη και δύο την καύση του υλικού από την ΑΓΕΤ με την έκκληση φουρανίων και διοξινών. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τριτοκοσμικός. Και στη Μακεδονία, Πελοπόννησο θα λειτουργήσουν αυτές οι μονάδες με ΣΔΙΤ και με σύμβαση για 27 χρόνια.
Στην Ευρώπη καταργούνται και πετυχαίνουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίηση γιατί αυτό είναι καρκίνος. “Είπα για ΣΔΙΤ στις άλλες μονάδες, αλλά γνωρίζεται ότι τη διαχείριση στο εργοστάσιο της Φυλής την έχει ο Μπόμπολας;”.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης “Επιλογή Ευθύνης”, Νατάσσα Οικονόμου, τόνισε ότι η παράταξή της τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει μία ολοκληρωμένη βιώσιμη διαχείριση που θα στηρίζεται στην διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση και στην κομποστοποίηση. “Αρα αποκλείουμε την καύση. Αυτό είναι ενδεδειγμένο και για την περιοχή μας και με μικρότερο κόστος”.

Ο Μιχ. Μιτζικός της “Δύναμης Βόλου” τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας της μονάδας αλλά ζήτησε από τη δημοτική αρχή να δεσμευτεί ότι δεν θα διατίθεται το παραγόμενο SRF στην ΑΓΕΤ και τόνισε ότι μέχρι τώρα η δεν έχει γίνει σοβαρή δουλειά στον τομέα της ανακύκλωσης.

Ο Απ. Νάνος της Λ.Α.Σ., επισήμανε ότι σήμερα ψηφίζεται ο νέος νόμος για ανακύκλωση στη βουλή και στην ουσία αποτελεί μια προσαρμογή ελληνικής νομοθεσίας στην ευρωπαϊκή με κύριο στόχο να κερδίζει το κεφάλαιο από αυτή την ιστορία. “Δεν αρκεί να λέτε ότι η πρόθεσή μας είναι αυτή. Αφού αποδέχεστε αυτές τις πολιτικές των κομμάτων, μετά είναι υποκριτικό να λέτε ότι αντιτίθεστε. Γερμανοί και Ισπανοί μοιράζουν την πίτα στην ανακύκλωση και στην καύση σκουπιδιών. Έχετε ευθύνη ως δήμος. παρόλο που καταγγέλλετε το σάπιο σύστημα κινείστε σύμφωνα με τις επιταγές του”. Επιπλέον ανέφερε ότι η Κίνα σταμάτησε να κάνει εισαγωγές πλαστικών από Ευρώπη για τις δικές της βιομηχανίες και πλέον η Ευρώπη φροντίζει να το διοχετεύσει σε χώρες όπως η Ελλάδα.

“Η δημιουργία δευτερογενούς καυσίμου δρα ανταγωνιστικά στην ανακύκλωση, καθώς στην πρώτη περίπτωση απαιτείται μεγάλος όγκο απορριμμάτων” επισήμανε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ιάσωνας Αποστολάκης. Πρότεινε να ακολουθηθεί το μοντέλο της διαλογής στην πηγή και της διευρυμένςη ανακύκλωσης.

Την επικινδυνότητα καύσης του rdf και του srf για τη δημόσια υγεία επισήμανε ο Ν. Κανελλής. “Ετοιμάζεστε να παράγετε και να διοχετεύσετε αυτό το καύσιμο στην ΑΓΕΤ και όχι μόνο. Η πρόταση για παραγωγή κομπόστ, είνα φύλλο συκής στο έγκλημα που ετοιμάζετε. Δεν προβλέπετε καμία κίνηση για διαλογή στην πηγή”. τόνισε.

Τέλος ο Θωμάς Κλημόπουλος είπε ότι επειδή το θέμα πέρασε όπως πέρασε, αποχωρεί και όλα αυτά θα κριθούν στο δρόμο ενώ αποχώρησε και ο επικεφαλής της παράταξής του “Δρόμοι Συνεργασίας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος