Μια βελτιωμένη οικονομική κατάσταση δημιουργούν στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου οι συνδυαστικές ενέργειες της Δημοτικής Αρχής να διεκδικήσει από το Υπ. Εσωτερικών ειδική χρηματοδότηση 403.110,12 € για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, να πετύχει ενοποίηση και αναχρηματοδότηση 13 παλαιών δανείων και να αναθεωρήσει τους όρους μιας ακόμη δανειακής σύμβασης.

Ειδικότερα, ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου πέτυχε να ενταχθεί στην απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για χρηματοδότηση δέκα Δήμων ώστε να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους. Ο Δήμος ενισχύθηκε με 403.110,12 €, ποσό το οποίο αποδέχτηκε το Δημοτικό Συμβούλιο, αναμορφώνοντας σχετικά τον προϋπολογισμό 2016 ώστε να αρχίσει η εκταμίευση.

«Με το συγκεκριμένο ποσό, θα καλυφθούν οφειλές από το 2010 έως και τον Απρίλιο του 2016 σε προμηθευτές, εργολάβους, επαγγελματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στο Ανατολικό Πήλιο. Αντιμετωπίζουμε οριστικά μια εκκρεμότητα που βάραινε τις οικονομικές διαχειρίσεις και προκαλούσε προβλήματα ρευστότητας σε προμηθευτές του Δήμου» επισημαίνει ο δήμαρχος Ζαγοράς, κ. Πατής Κουτσάφτης και προσθέτει ότι
με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, αναβαθμίζεται η «πίστη» του Δήμου στις συναλλαγές με τρίτους, ενισχύεται η τοπική οικονομία, κυρίως όμως διαμορφώνεται μια καλύτερη οικονομική διαχείριση στο Δήμο. Αναφέρει επίσης, πως η διαδικασία της εξόφλησης θα ακολουθήσει τη χρονολογική σειρά δημιουργίας των οφειλών, δηλαδή θα εξοφλούνται τα παλαιότερα τιμολόγια από το 2010 μέχρι σήμερα.

Ενοποίηση και αναχρηματοδότηση 13 δανείων

Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού, εγκρίθηκε επίσης από το Δημοτικό Συμβούλιο, η ενοποίηση 13 παλαιών δανείων των Κοινοτήτων που συνενώθηκαν για τη σύσταση του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου.
Με τη συγκεκριμένη ενέργεια, όλες οι ενέργειες για την εξυπηρέτηση των διαφόρων δανείων ενοποιήθηκαν με ευκολότερη παρακολούθηση και διαχείριση ενώ στο πλαίσιο της επανεξέτασης των όρων, επιτεύχθηκε μείωση επιτοκίων κ.α. με συνέπεια η ετήσια δαπάνη εξυπηρέτησης των παλιών δανείων να μειώνεται από 160.000 ευρώ, περίπου στις 60.000 ευρώ.
«Το νοικοκύρεμα, με σημαντική εξοικονόμηση πόρων για το Δήμο, συνεχίζεται με αναθεώρηση δανειακής σύμβασης με συστημική Τράπεζα και την προσεχή Δευτέρα υπογράφουμε τη νέα σύμβαση, με πολύ καλύτερους όρους εξόφλησης και κούρεμα απαιτήσεων κατά 92.000 ευρώ. Η απόφασή μας είναι σαφής: Δρομολογούμε, μέσα σε ένα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, πρωτοβουλίες εξυγίανσης και εξορθολογισμού, έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη όχι μόνο για τη λειτουργία του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου με όρους βιωσιμότητας αλλά για την ανάπτυξη της περιοχής με ένα ισχυρό πρόσημο κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης», κατέληξε ο κ. Κουτσάφτης.

Μοιράσου το άρθρο: