Επιστολή προς την ΔΕΥΑΜΒ, απέστειλε η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας, προτείνοντας να εξεταστεί η αλλαγή χωροθέτησης του Αντλιοστασίου Α4 από τον Κοινόχρηστο Χώρο – Πάρκο στο συνοικισμό Αστέρια Αγριάς, στην προτεινόμενη από τους κατοίκους των Αστεριών θέση, δηλαδή σε χέρσο τμήμα της περιφερειακής οδού πλησίον της ΕΛΙΝ.

Η ΔΕΥΑΜΒ υλοποιεί το έργο «Σύνδεση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Αγριάς Δήμου Βόλου με Ε.Ε.Λ. ΔΕΥΑΜΒ», το οποίο προβλέπει τέσσερα αντλιοστάσια για την συλλογή και προώθηση των λυμάτων σε δίκτυο αγωγών που έχει ήδη κατασκευαστεί στο παραλιακό μέτωπο της Αγριάς.

Η χωροθέτηση του αντλιοστασίου Α4, σύμφωνα με παλαιότερες αλλά και πρόσφατες αποφάσεις της ΔΕΥΑΜΒ και του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου γίνεται στον Κοινόχρηστο Χώρο – Πάρκο στο συνοικισμό Αστέρια Αγριάς.

Το ΤΕΕ αφού εξέτασε το αίτημα των κατοίκων της περιοχής εξέτασε την χωροθέτηση του αντιλιοστασίου Α4 και διαπίστωσε ότι η απόφαση για τη χωροθέτηση ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του του τοπικού συμβουλίου το οποίο εκπροσωπεί την ευρύτερη τοπική κοινωνία. Επιπλέον επισημαίνει κινδύνους για καθιζήσεις στην ευρύτερη περιοχή από τον τρόπο κατασκευής του αντλιοστασίου και κρίνει αδύνατη την πλήρη αποκατάσταση του χώρου όπως διατείνεται ότι θα πράξει η ΔΕΥΑΜΒ, καθώς το άνω μέρος του αντλιοστασίου θα βρίσκεται στην επιφανειακή στρώση του εδάφους. Επιπλέον ο χώρος είναι κοινόχρηστος και δεν επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης του χώρου πρασίνου χωρίς αντιστάθμιση και ανταλλαγή του καταργούμενου πρασίνου με άλλη ίση επιφάνεια.

Αλλαγή χωροθέτησης

Οι κάτοικοι προτείνουν έκταση που αποτελεί μέρος της απαλλοτριωμένης έκτασης του περιφερειακού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το ΤΕΕ Μαγνησίας το ΥΠΟΜΕΔΙ δεν έχει λάβει αίτημα παραχώρησης απαιτούμενου τμήματος για την εγκατάσταση έργου από τη ΔΕΥΑΜΒ. Επιπλέον η απάντηση της ΔΕΥΑΜΒ προς τη δημοτική κοινότητα Αγριάς δεν αναφέρει οποιαδήποτε προσπάθεια διερεύνησης για εξασφάλιση άλλου χώρου. Αυτό κρίνεται ως άνιση μεταχείριση απέναντι στους κατοίκους του συνοικισμού Αστέρια καθώς είναι γνωστό πως στην περίπτωση του Αντλιοστασίου Α2 η ΔΕΥΑΜΒ φρόντισε να εξασφαλίσει χώρο ιδιοκτησίας του ΟΣΕ. Αντίστοιχα οφείλει να πράξει και στην περίπτωση του Αντλιοστασίου Α4, προκειμένου να συμπεριφέρεται ισότιμα προς τους δημότες όπως οφείλει.

-Σχετικά με την τεχνική δυνατότητα αλλαγής της θέσης του Αντλιοστασίου Α4 επισημαίνουμε πως οι αγωγοί σύνδεσης είναι καταθλιπτικοί και δεν μεταβάλλουν το βάθος εκσκαφής του έργου στην προτεινόμενη θέση. Είναι σημαντικό να αναφερθεί, πως ο συνοικισμός Αστέρια δεν προβλέπεται να συνδεθεί με το παρόν έργο στο δίκτυο άρα είναι αναληθής ο ισχυρισμός της ΔΕΥΑΜΒ περί μετατροπής του έργου λόγω αναγκαιότητας κατασκευής εντός του οικισμού νέου αντλιοστασίου. Η αλλαγής θέσης λοιπόν εφόσον, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, δεν μεταβάλλει τα οικονομικά στοιχεία του έργου αποτελεί μια απλή διαδικασία στο ΕΠΠΕΡΑΑ η οποία δεν δημιουργεί σοβαρό θέμα καθυστέρησης του έργου.

Η αλλαγή χωροθέτησης δεν προκύπτει να είναι ανέφικτη ή να προσδίδει κίνδυνο για την ολοκλήρωση του έργου και η ΔΕΥΑΜΒ δεν έχει προσκομίσει στοιχεία που να αποδεικνύουν το αντίθετο. Αντίθετα η εμμονή της ΔΕΥΑΜΒ να ολοκληρώσει τις εργασίες του αντλιοστασίου Α4 στο πάρκο του συνοικισμού Αστέρια έχει εξωθήσει τους κατοίκους, οι οποίοι έχουν ήδη αποστείλει εξώδικη πρόσκληση διαμαρτυρίας στη ΔΕΥΑΜΒ, να λάβουν τα νόμιμα μέτρα. Η καθυστέρηση που θα προκληθεί από τις συγκεκριμένες διαδικασίες θα αποβεί εις βάρος του έργου.

 Τι προτείνει το ΤΕΕ

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα το ΤΕΕ Μαγνησίας προτείνει να εξεταστεί η αλλαγή χωροθέτησης του Αντλιοστασίου Α4 από τον Κοινόχρηστο Χώρο – Πάρκο στο συνοικισμό Αστέρια στην προτεινόμενη από τους κατοίκους των Αστεριών θέση, δηλαδή σε χέρσο τμήμα της περιφερειακής οδού πλησίον της ΕΛΙΝ.

Επίσης, προτείνει  η ΔΕΥΑΜΒ να αποστείλει άμεσα προς το ΥΠΟΜΕΔΙ αίτηση παραχώρησης απαιτούμενου τμήματος για την εγκατάσταση έργου από τη ΔΕΥΑΜΒ.

Μοιράσου το άρθρο: