Βόλος: «Η Πειραματική Σκηνή κάνει πρεμιέρα με Σαίξπηρ»

Η Πειραματική Σκηνή αρχίζει την φετινή της θεατρική σαιζόν το Σάββατο 28 Οκτωβρίου με την Κεντρική Σκηνή της να παρουσιάζει την σπαρταριστική κωμωδία των Άντ. Λονγκ, Τζ. Ουίνφιλντ, Ντ. Σίνγκερ, «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ…σε μια ώρα».

Το έργο γράφηκε από τρεις Άγγλους, τον Λονγκ, τον Σίνγκερ και τον Μπόργκενσον, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή έργα παγκοσμίως και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Οι Άγγλοι συγγραφείς του έργου, έχοντας ταλαιπωρηθεί αρκετά στα μαθητικά θρανία μελετώντας Σαίξπηρ, και, αφού μετά από αλλεπάλληλες απεγνωσμένες προσπάθειες να πιάσουν τη βάση στο μάθημα της αγγλικής λογοτεχνίας, κατάφεραν να τελειώσουν επιτέλους το σχολείο στα 41 τους, αποφάσισαν να συμπτύξουν όλα τα έργα του Σαίξπηρ σε ένα μόνο κείμενο, αποδεικνύοντας έτσι περίτρανα ότι άδικα τόσα χρόνια οι καθηγητές τους στο σχολείο τους άφηναν στην ίδια τάξη! «Η ΣΥΝΤΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ», γράφει ο Σαίξπηρ στον Άμλετ. Ακολουθώντας λοιπόν το πνεύμα αυτής της φράσης, οι τρεις συγγραφείς συνόψισαν 37 έργα και 14 σονέτα του Σαίξπηρ. Δύσκολο το εγχείρημα αλλά κατορθωτό όπως αποδεικνύεται. Όλα, λοιπόν, τα έργα του Σαίξπηρ σε μια ώρα. Μια παράσταση που αγγίζει τα όρια του stand up, διαδραστική, με συμμετοχή κοινού, εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, και καταπληκτικό χιούμορ.

Οι θεατρικές ομάδες που ανέβασαν το έργο στο παρελθόν, έψαξαν απελπισμένα να βρουν τους λόγους που το επέλεξαν για να τους ανακοινώσουν στο θεατρικό κοινό. Τους νιώθουμε απόλυτα αφού στην ίδια ακριβώς θέση βρισκόμαστε τώρα κι εμείς. Είναι πραγματικά ανεξήγητοι οι λόγοι που επαγγελματίες ηθοποιοί θα διαλέξουν να ασχοληθούν με αυτή την «σαιξπηροσαλάτα» που σε κάνει να νιώθεις, στην καλύτερη περίπτωση, αφελής.

Ίσως το επιλέξαμε για την κριτική που του ασκήθηκε, αφού οι κριτικοί παγκόσμια το χαρακτήρισαν «μια απίστευτη βλακεία!» σε συνδυασμό με τάσεις αυτοκαταστροφής που χαρακτηρίζουν άλλωστε την εποχή μας. Η ψυχανάλυση θα δείξει!!!
Ίσως οι λόγοι να ήταν οικονομικοί και για το θεατή και για το θίασο. Σε τιμή ευκαιρίας ενός εισιτηρίου μπορείς να καυχιέσαι πως έχεις δει όλα τα έργα του Σαίξπηρ, αντί να πας 37 φορές στο θέατρο σε περίοδο οικονομικής κρίσης! Οι ηθοποιοί απ’ την άλλη μπορούν να καυχιούνται πως έπαιξαν όλους τους μεγάλους σαιξπηρικούς ρόλους σε περίοδο ανεργίας! Ίσως πάλι επειδή όπου παίχτηκε το κοινό το αγκάλιασε με αγάπη και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Ίσως επειδή φταίνε τα…φεγγάρια, ίσως πάλι φταίμε εμείς!

Σε μια προσπάθεια να μιλήσουμε σοβαρά, το έργο αυτό αναδεικνύει περίτρανα την αφέλεια που έχει ο Σαίξπηρ και το πόσο μπορείς να τον σαρκάσεις. Ακόμα περισσότερο σαρκάζει την σοβαροφάνεια και το ναρκισσισμό των ηθοποιών, αφού συνεχώς ειρωνεύεται το γεγονός πως οι τέσσερις ηθοποιοί-«ψωνάρες» μπορούν να παίξουν Σαίξπηρ καλύτερα από όλους τους άλλους.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ: Το έργο είναι ακατάλληλο για άτομα υπερβολικά σοβαρά! Κατάλληλο για τους λάτρεις του «Όνειρου Καλοκαιρινής Νύχτας», αφού όλη η παράσταση έχει το ίδιο σαιξπηρικό ύφος της σκηνής των μαραγκών και γανωτήδων, με την οποία ουσιαστικά δίνεται η ψευδαίσθηση της αλήθειας. Γιατί αυτό είναι το θέατρο.

Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πανταζή, σκηνικά Μαρίας Ζαχαριά, κοστούμια Βασιλικής Μπέλιου, μουσική Γρηγόρη Σουλτάνη, φωτισμούς Δημήτρη Δημητριάδη, φωτογραφίες Αλκιβιάδη Μαρούγκα.

Τους ρόλους ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης) οι : Δημήτρης Πανταζής, Τάκης Ρεζάν, Μαρίνη Καγιά, Σπύρος Χαλκιάς.

Η παράσταση θα παίζεται στο Θέατρο της Πειραματικής Σκηνής (Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας), από Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017 και κάθε Σάββατο στις 9.00 μ. μ και Κυριακή στις 8.00 μ. μ.

Η πώληση εισιτηρίων θα γίνεται μια ώρα πριν την παράσταση στο ταμείο του Θεάτρου. Οι τιμές του εισιτηρίου είναι: 10€ και 5€ μαθητικό, φοιτητικό, ανέργων.

Τηλέφωνο για πληροφορίες: 6944388045

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος