Στο ΠΕΠ 2014 – 20120 εντάσσεται η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στον παραλιακό οικισμό της Αμαλιάπολης Αλμυρού Μαγνησίας, προϋπολογισμού 4,3 εκατομμυρίων ευρώ, με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού. Όπως ο ίδιος δήλωσε, τόσο το έργο αυτό, όσο και αντίστοιχο που θα υλοποιηθεί στο Στόμιο Αγιάς Λάρισας «είναι έργα ζωής, έργα που «απαντούν» σε πραγματικές ανάγκες και αναβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και το τουριστικό προϊόν της χώρας μας»

Και τα δύο έργα υποβλήθηκαν στον 1ο κύκλο της Πρόσκλησης του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020 με τίτλο «Επεξεργασία λυμάτων σε ζώνες πόσιμου νερού, οικολογικά ευαίσθητες και τουριστικές περιοχές με ισοδύναμο πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους», αξιολογήθηκαν θετικά από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας Θεσσαλίας κι εντάσσονται στο ΠΕΠ με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού.

«Πρόκειται για έργα ώριμα, που πληρούν όλες τις προδιαγραφές και μπορούν να προκηρυχθούν αμέσως», δήλωσε ο κ. Κώστας Αγοραστός επαναβεβαιώνοντας ότι οι επενδύσεις στις υποδομές αποτελούν κεντρική προτεραιότητα της περιφέρειας.

Με την ευκαιρία της θετικής αξιολόγησης των δύο έργων για ένταξη στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-20 και καθώς οι πόροι του περιφερειακού προγράμματος είναι πεπερασμένοι, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας τονίζει ότι ανάλογα έργα μπορούν να προωθηθούν για ένταξη στο τομεακό πρόγραμμα.

Το έργο της Αμαλιάπολης αφορά στην κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων μήκους 7,3 km στον παραθαλάσσιο οικισμό της Αμαλιάπολης της Δημοτικής Ενότητας Σούρπης του Δήμου Αλμυρού, στην κατασκευή ενός αντλιοστασίου και στην κατασκευή εξωτερικού αγωγού μήκους 8,1 km μεταφοράς των λυμάτων από τον οικισμό μέχρι το σημείο σύνδεσής του με τον υπό κατασκευή αγωγό μεταφοράς των λυμάτων Σούρπης   Αγίας Τριάδας, με τελικό αποδέκτη την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Αλμυρού. Στόχος του έργου είναι η επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος διαχείρισης των αστικών λυμάτων του οικισμού της Αμαλιάπολης, με θετικές επιπτώσεις στην προστασία της δημόσιας υγείας (ύδατα κολύμβησης) και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης του Παγασητικού Κόλπου. Τα Υδατικά Συστήματα  που αναμένεται να επηρεασθούν θετικά από την υλοποίηση του έργου, είναι ο Παγασητικός κόλπος και το Υπόγειο Σύστημα του Αλμυρού που, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών της Θεσσαλίας, εμφανίζουν τιμή από μέτρια έως κακή στις παραμέτρους της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά  60/2000 / ΕΚ. Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Αλμυρού, ενώ Κύριος του έργου και Φορέας Λειτουργίας του είναι η ΔΕΥΑ Αλμυρού.

Μοιράσου το άρθρο: