Ζητούν κατεδαφίσεις για τα αυθαίρετα στην Βίγλα Σκοπέλου

Οι πληγές της Σκοπέλου από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2015 μπορεί σταδιακά να κλείνουν αλλά υπάρχουν και μονιμότερες από αυτές, τις οποίες δεν προκάλεσε η φύση, αλλά οι άνθρωποι. Η αυθαίρετη δόμηση σε ρέματα  – όπως αποκάλυψε και το ΤΕΕ μετά από αυτοψίες που έκαναν με αφορμή τις ζημιές – είναι μία από τις μεγάλες και διαχρονικές κακοδαιμονίες του νησιού. Τελευταία, κάτοικοι του Λουτρακίου και ειδικότερα της περιοχής Βίγλας, δημοσιοποίησαν το όργιο της αυθαιρεσίας σε μια περιοχή που δεν ξεπερνά τα 20 στρέμματα, είχε απαλλοτριωθεί  το 1949 από το κράτος και δόθηκε σε κατοίκους του Παλιού Κλήματος για να κτίσουν εκεί τα σπίτια τους, όταν οι περιουσίες τους καταστράφηκαν από τις καθιζήσεις του εδάφους και αργότερα τους σεισμούς.

Όπως επισημαίνουν, στη Βίγλα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού τα σπίτια που είναι χτισμένα νόμιμα, ενώ οι παράγκες και άλλα αυθαίρετα είναι αυτά που «βασιλεύουν». Ποτέ δεν διανοίχτηκαν δρόμοι και δεν δημιουργήθηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι που προβλέπονται στο ρυμοτομικό σχέδιο του 1976 (διάγραμμα εφαρμογής ρυμοτομίας και οικοπεδοποίηση που ενέκρινε το υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών). Επιπλέον υπάρχει και μία Κτηματογραφική αποτύπωση που πραγματοποιήθηκε το 2001 από τον δήμο Σκοπέλου.

Κάτοικοι έχουν προσφύγει και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας διεκδικώντας να ανοίξουν οι δρόμοι και να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες ενώ στα χέρια της Αποκεντρωμένης εκκρεμούν πρωτόκολλα αυθαιρέτων καταλήψεων στην συγκεκριμένη περιοχή που απέστειλε η Πολεοδομία Σκοπέλου και μένουν ανενεργά για πολλά χρόνια.

Το 2015 η Αποκεντρωμένη, μετά από αίτημα κατοίκου της περιοχής, ζήτησε επισταμένα και με διάφορα έγγραφα από το Δήμο Σκοπέλου να προχωρήσει στην κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών στη περιοχή Βίγλα, από τη στιγμή που και το Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου είχε λάβει σχετικές αποφάσεις μέσα στο 2013, αλλά και πάλι «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο νυν δήμαρχος Σκοπέλου, Χρ. Βασιλούδης ανέφερε ότι οι δημοτικές παρατάξεις έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε «πράξη εφαρμογής» για να διανοιχθούν κάποια στιγμή οι δρόμοι και μάλιστα ότι αυτό θα γίνει σύντομα. Σύμφωνα πάντως με σχετική νομοθεσία, δεν απαιτείται ούτε πράξη εφαρμογής, ούτε πράξη αναλογισμού για να ανοίξει ο δήμος τους δρόμους στη συγκεκριμένη περιοχή. Έχει την υποχρέωση να το πράξει, εφαρμόζοντας το συγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο που υπάρχει από την αρχή που απαλλοτριώθηκε αυτή η έκταση για έκτακτες ανάγκες (ικανοποίηση αναγκών στέγασης ομάδας ανθρώπων). Οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται χρόνια έχουν δίκιο και η νυν δημοτική αρχή έχει την υποχρέωση να αποκαταστήσει αδικίες ετών, συμβουλευόμενη επίσημους φορείς της Πολιτείας που γνωρίζουν τα θέματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος