Η δημοτική αρχή της Ικαρίας εν όψη του 14ου «Αναπτυξιακού Συνεδρίου» που πραγματοποιείται στην έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στις 2 & 3/5/2018) εξέδωσε σχετική ανακοίνωση (δημοσιεύουμε αποσπάσματα της): «Μέσα σε κλίμα καλλιέργειας προσδοκιών για έξοδο από τα μνημόνια και ανάπτυξη, έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά «Αναπτυξιακών Συνεδρίων» που διοργανώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στις περιφέρειες της χώρας. Στόχος της κυβέρνησης μέσα από αυτό το συνέδριο (όπως και αυτών που προηγηθήκαν) είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου γι΄αυτό και προπαγανδίζει την έξοδο από τα μνημόνια και τα οφέλη από τη μεταμνημονιακή ανάπτυξη, υποστηρίζοντας πως επιστρέφουμε στην «κανονικότητα» με το βλέμμα στραμμένο σε μια «δίκαιη ανάπτυξη» που κερδισμένος δεν θα είναι ο λαός, αφού με τα μέτρα που πάρθηκαν καθώς και αυτά που είναι στα σκαριά θα πληρώνει το μάρμαρο έως το 2060.
Με αφορμή αυτή την «Αναπτυξιακή» φιέστα η διοίκηση του δήμου Ικαρίας για μια ακόμα φορά υπενθυμίζει ότι καθημερινά αναδεικνύει τα προβλήματα και τις ελλείψεις σε όλους τους τομείς, (σε υποδομές και υπηρεσίες υγείας – παιδείας, συγκοινωνιακές υποδομές, περιβάλλοντος, αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πόρων) που έχει ανάγκη ο κάτοικος της Ικαρίας και των άλλων νησιών. Συνεπώς δεν έχει καμία αξία να πάρει μέρος σε μια τέτοια διαδικασία αφού ο ρόλος που επιφυλάσσεται σε όσους κληθούν περιορίζεται στον χειροκροτητή των κυβερνητικών εξαγγελιών. Δηλώνουμε ότι η διοίκηση του δήμου Ικαρίας δεν δέχεται να γίνει θεατής σε μια «αναπτυξιακή» φιέστα κυβέρνησης και Περιφέρειας, άλλωστε η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα των νησιών μας, αφού και η ίδια έχει συμβάλει αν όχι στη δημιουργία τους τουλάχιστον στην διατήρηση τους. Ως δήμος Ικαρίας διεκδικούμε σταθερά:
• Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Την ουσιαστική στήριξη των ανέργων/ Να μην βγει κανένα λαϊκό σπίτι στο σφυρί.
• Την δραστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και την κάλυψη όλων των αναγκών του Δήμου.
• Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στο Αιγαίο, την προοπτική κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, έστω για τα νησιά.
• Υποδομές και έργα προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς.
• Δωρεάν δομές πολιτισμού και άθλησης, καθαριότητα, πράσινο, ελεύθερους χώρους.
• Τον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα τομέων κοινωνικού περιεχομένου Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.
Παράλληλα αφουγκραζόμενοι τις εξελίξεις στην γειτονιά μας ενώνουμε την φωνή μας με όσους αγωνίζονται για:
• Να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο που ενθαρρύνει την Τούρκικη επιθετικότητα. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εγκυμονούν γενικευμένο πόλεμο στη περιοχή.
• Να απεγκλωβιστούν ΤΩΡΑ όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου εκεί να γίνεται η κατάθεση των εγγραφών για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν. Καταδικάζουμε την τρομοκρατική δράση της Χρυσής Αυγής και των άλλων ακροδεξιών ομάδων, όπως στα πρόσφατα γεγονότα στη Λέσβο».
Παράλληλα καλούν όλους τους Ικαριώτες και Ικαριώτισσες, στις απεργιακές συγκεντρώσεις την 1η Μαΐου στις Ράχες (12:00 ώρα) και στις 3 Μαΐου στον Εύδηλο (19:30 ώρα).

Ρεπορτάζ: Γιώργος Βιτσαράς

Μοιράσου το άρθρο: