Απάντηση Αν. Μιχαηλίδη σε ΝΟΔΕ Χίου για τα πυρόπληκτα μαστιχοχώρια

Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέας Μιχαηλίδης απάντησε σε ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Χίου της ΝΔ.

«Σε απάντηση της ανακοίνωσης της ΝΟΔΕ Χίου, στην οποία περισσεύει η επιθετικότητα και η υποκρισία αλλά λείπει εντελώς η εγκυρότητα και η ουσία, θα ήθελα να κάνω τις εξής επισημάνσεις:», σημειώνει ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέας Μιχαηλίδης, και αναφέρεται τόσο στο θέμα της χρηματοδότησης της ΕΜΧ όσο και στο μέτρο δάσωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Συγκεκριμένα αναφέρει:

Απάντηση Αν. Μιχαηλίδη σε ΝΟΔΕ Χίου για τα πυρόπληκτα μαστιχοχώριαΠρώτον, ως προς τις άμεσες ενισχύσεις που εξήγγειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους συνολικά 1 εκ. ευρώ προς την ΕΜΧ, ήταν εξαρχής σαφές και ουδέποτε αποκρύφτηκε πως αυτές αφορούν ήδη κατοχυρωμένα ποσά σχετικά με επένδυση της ΕΜΧ καθώς και πρόγραμμα προώθησης προϊόντων Π.Ο.Π. σε τρίτες χώρες. Αυτό που είναι επίσης σαφές είναι πως έγινε ταχύτατη και κατ’ εξαίρεση επίσπευση των διαδικασιών αποπληρωμής, κάτι που αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν συνυπολογίσει κανείς τη γενικά χρονοβόρα αυτή διαδικασία καθώς και τη δεδομένη δημοσιονομική στενότητα που επηρεάζει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Επιπλέον, σε λιγότερο από μία βδομάδα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες υποβολής δηλώσεων για αποζημίωση με την άφιξη του κλιμακίου του ΕΛΓΑ στη Χίο.

Δεύτερον, θα ήθελα να ενημερώσω τη ΝΟΔΕ Χίου ότι σε αντίθεση με αυτούς που όψιμα θέτουν το θέμα του μέτρου δάσωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), έχω στείλει επιστολή ήδη από τις 26-02-16 στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την οποία και επισυνάπτω για του λόγου το αληθές, με την οποία ζητώ να γίνει μείωση της απαιτούμενης έκτασης  – ειδικά για τα νησιά – από πέντε σε δύο στρέμματα. Η πρόταση αυτή έχει γίνει ευνοϊκά δεκτή τόσο από το εν λόγω Υπουργείο όσο και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έχει συναρμοδιότητα επ’ αυτού του μέτρου, και αναμένω πως θα υιοθετηθεί στην επόμενη αναθεώρηση του ΠΑΑ», καταλήγει ο Αντρέας Μιχαηλίδης.

Ακολουθεί η σχετική επιστολή:

Προς Τον κ. Χαράλαμπο Κασίμη

Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Θέμα: Μεταβολή των όρων επιλεξιμότητας του υπομέτρου «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων» του ΠΑΑ με βάση την αρχή της νησιωτικότητας

Αθήνα,26 Φεβρουαρίου 2016

Αγαπητέ κ. Γενικέ Γραμματέα,

Με την παρούσα επιστολή σας ζητούμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο αλλαγής ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές σε έναν από τους όρους του υπομέτρου «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων» ενόψει της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) το 2017.

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, το υπομέτρο 8.1 «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων» εντάσσεται στο Μέτρο 8 «Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και της βιωσιμότητας των δασών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2015-2020.

Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 8.2.8.3.1.6. του ΠΑΑ, ένας από τους τέσσερις όρους επιλεξιμότητας αναφορικά με το υπομέτρο 8.1 είναι η ενιαία έκταση τουλάχιστον 5 στρεμμάτων. Συγκεκριμένα, ορίζεται πως «ελάχιστο επιλέξιμο μέγεθος της έκτασης για την ένταξη στο υπομέτρο ορίζονται τα 5 στρέμματα (0,5 ha), με απαραίτητη προϋπόθεση η ελάχιστη έκταση να είναι ενιαία (μία η έκταση και όχιπερισσότερα τμήματα συνολικής έκτασης 5 στρεμμάτων), με εξαίρεση τις περιπτώσεις πουέχουμε φυσική αναγέννηση».

Θεωρούμε, μετά και από επισημάνσεις αγροτών από τις νησιωτικές περιοχές που εκπροσωπούμε, ότι η εν λόγω διπλή απαίτηση – δηλαδή έκταση τουλάχιστον 5 στρεμμάτων, η οποία επιπροσθέτως να είναι ενιαία – είναι σημαντικά δυσκολότερο να ικανοποιηθεί στα νησιά απ’ ότι στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε μια σειρά από αντικειμενικούς παράγοντες όπως:

  • το σχετικά μικρό μέγεθος της μέσης χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης εκμεταλλεύσεων στη νησιωτική χώρα (ειδικά δε αν ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της Απογραφής Γεωργίας – Κτηνοτροφίας του 2009 αναφορικά α) με το πολύ υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου ποσοστό «άγονων βοσκότοπων» και β) το πολύ χαμηλότερο του εθνικού μέσου όρου ποσοστό των «αμιγώς γεωργικών εκτάσεων» στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και Ιονίων Νήσων),
  • τον υψηλό βαθμό κατακερματισμού του κλήρου στα νησιά, και
  • τις κλιματολογικές και γεωγραφικές συνθήκες στην πλειοψηφία των νησιών (σχετικά χαμηλό ύψος βροχόπτωσης, αραιό υδρογραφικό δίκτυο) οι οποίες αποτελούν πάγιες δυσκολίες στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

Στους παραπάνω παράγοντες θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα μόνιμα μειονεκτήματα, σε σχέση με τις ηπειρωτικές περιοχές, που συνεπάγεται η φυσική και γεωγραφική θέση των νησιών. Έχοντας υπόψη ακριβώς αυτά μειονεκτήματα που συνεπάγεται η νησιωτικότητα, τόσο το Σύνταγμα της Ελλάδας (άρθρο 101) όσο και σειρά αποφάσεων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με πιο πρόσφατο το ψήφισμα 2015/3014 (RSP) της 4ης Φεβρουαρίου 2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) προβλέπουν την λήψη ειδικών μέτρων για την άρση τους και την ενίσχυση της ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών.

Με βάση τα παραπάνω, και ενόψει της αναθεώρησης της ΚΑΠ το 2017, σας καλούμε να προτείνετε την χαλάρωση του προαναφερόμενου όρου επιλεξιμότητας του υπομέτρου 8.1 ειδικώς για τις νησιωτικές περιοχές. Ενδεικτικά, θα μπορούσε να προταθεί η μείωση της απαιτούμενης έκτασης από τα 5 στα 2 στρέμματα ή/και η άρση του όρου περί ενιαίου χαρακτήρα της έκτασης.

Ευελπιστώντας για τη θετική ανταπόκρισή σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την εξέταση του αιτήματός μας.

Με εκτίμηση,

Οι συνυπογράφοντες βουλευτές

Ανδρέας Μιχαηλίδης                          Αντώνιος Συρίγος
Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ               Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος