Χίος: Εκθεση και ταινία αφιερωμένα στον Van Gogh

Γιατί ακριβώς αυτό είναι όλος ο Βαν Γκογκ. Αυτή η μοναδική σεμνότητα της πινελιάς που αφήνεται αθόρυβα και παθητικά. Δείχνει τα πράγματα με το κοινό τους χρώμα, αλλά με τέτοια ακρίβεια, με τέτοιο έρωτα, που δεν υπάρχει πολύτιμος λίθος που να μπορεί να φτάσει τη σπανιότητά του.
(Αντονέν Αρτώ, Βαν Γκογκ, ο αυτόχειρας της κοινωνίας, Αιγόκερως, Αθήνα, 1986, 60)

Στο πλαίσιο των δράσεων του Ομηρείου και στην ενότητα των εικαστικών γνωριμιών στην οποία είναι αφιερωμένος ο Φεβρουάριος, τα “Ομηρείου Έργα”, σε συνεργασία με την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ομαδική έκθεση ζωγραφικής Van Gogh Revisited, που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στις 19:00, και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα, σε επιμέλεια της Άλκηστης Κοντοπούλου και της Σοφίας Χρυσαφοπούλου. Στις 20:30, στην αίθουσα Θεάτρου, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου, θα προβληθεί η πολυσυζητημένη ταινία animation «LovingVincent», η οποία αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου, που έχει ζωγραφιστεί εξ’ ολοκλήρου στο χέρι. Η ταινία έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, καθώς στην παραγωγή της συμμετείχαν 20 Έλληνες επαγγελματίες ζωγράφοι που εργάστηκαν στα 3 στούντιο του «Loving Vincent».

Η πολυτάραχη ζωή  καθώς και το εντυπωσιακό έργο του Vincent Van Gogh έχουν εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες κατά καιρούς με διαφορετικούς τρόπους. Αυτό αποδεικνύει και η πληθώρα εκθέσεων και δράσεων που σε παγκόσμιο επίπεδο λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα. Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης έκθεσης έγκειται στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, μέσα από την πρόσφατη εργασία τους για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία animation με 65.000 καρέ-ελαιογραφίες, ζωγραφισμένες στο χέρι, αφιερωμένη στον Van Gogh πέρασαν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μελετώντας την τεχνική του σπουδαίου ζωγράφου. Ταυτόχρονα ήρθαν σε επαφή με την ιστορία του ιδιαίτερου αυτού ανθρώπου, τη βιογραφία του και το τραγικό του τέλος.

Οι ίδιοι οι ζωγράφοι, 18 από τους 125 που συμμετείχαν συνολικά στην ταινία, επιδιώκουν να παραθέσουν το προσωπικό τους σχόλιο για όσα αποκόμισαν μέσα από αυτή την εμπειρία, είτε σε μορφοπλαστικό είτε σε επίπεδο περιεχομένου. Τα έργα της έκθεσης κινούνται γύρω από στοιχεία της προσωπικότητας του ίδιου του Van Gogh, όπως η ψυχική ασθένεια και το τραύμα, οι έντονες κοινωνικές του ανησυχίες και η καθημερινή  –σχεδόν ημερολογιακή– επικοινωνία του με τον αδερφό του Τεό, η οποία αποτελεί και τη βασική πρωτογενή  πηγή  μελέτης της ζωής του.

Τα θέματα που επέλεγε ο Van Gogh ήταν ποικίλα. Πέρα από τις γνωστές σε όλους προσωπογραφίες και τοπιογραφίες, με μια πιο προσεκτική ματιά γίνεται φανερό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την αποτύπωση της φτώχειας και της πραγματικότητας των ανθρώπων του μόχθου, όπως οι χωρικοί, οι ανθρακωρύχοι, οι εργάτες των εργοστασίων, και γενικότερα οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο έσχατο σημείο  της αβύσσου, όπως άνθρωποι του περιθωρίου ή πόρνες.  Η ζωγραφική του αποτύπωνε έναν ρεαλισμό με συγκεκριμένο κοινωνικό περιεχόμενο. Τα παραπάνω αναδεικνύονται μέσα από τα έργα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, κυρίως μέσα από προσωπογραφίες, αυτοπροσωπογραφίες, εσωτερικά χώρων, νεκρές φύσεις και τοπιογραφίες.

Μέσα από την παρούσα έκθεση  το κοινό καλείται να κοιτάξει εκ νέου το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη,  μέσα  από μια νέα οπτική, μέσα από τα μάτια των 18 σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως το αποτυπώνουν μέσα από το προσωπικό τους ύφος. Η έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα της μελέτης τους και προσφέρει μια εικόνα για τον τρόπο που θα μπορούσε ένας σύγχρονος εικαστικός να προσεγγίσει έναν καλλιτέχνη του παρελθόντος που αποτέλεσε σταθμό στα καλλιτεχνικά πράγματα και στην ιστορία της τέχνης.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Λίλα Αγραφιώτη, Γιάννης Αλεξάκης, Carmen Belean, Έλλη Βέλλιου, Γιάννης Γιγουρτάκης, Val Fulford, Νίκος Κόνιαρης, Wiktor Jackowski, Δημήτρης Κρέτσης, Χρήστος Μαρμέρης, Πολίνα Μαυρικάκη, Aλεξάνδρα Μπαρή, Μιχάλης Παλαπουίδης, Maria Redko, Aleksandra Siudek (Osa), Νεφέλη  Σουλακέλλη, Edmond Tesho, Βασίλης Τσοκόπουλος.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά με την Βάσια Πουλοπούλου, αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων με μεταπτυχιακό στη διδακτική των τεχνών και θέμα «Ανακαλύπτοντας την Προσωπογραφία», με επίκεντρο τη ζωή και το έργο του Van Gogh. Για να δηλώσετε συμμετοχή στα εργαστήρια, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, μπορείτε να επισκεφτείτε τον διαδικτυακό τόπο http://homerion.gr/.

Χορηγοί επικοινωνίας για την έκθεση είναι το Art 22 και το CultureNow.

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, 19:00

Προβολή ταινίας: Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, 20:30

Εκπαιδευτικά προγράμματα: Τρίτη, 13/2, Πέμπτη, 15/2, Τρίτη, 20/2 και Πέμπτη, 22/2 στις 18:00

Διάρκεια έκθεσης: 9 Φεβρουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος