Χίος: Φταίνε οι απρόσεκτοι οδηγοί για τα τροχαία, λένε οι μαθητές

Τους απρόσεκτους οδηγούς, που είτε καταναλώνουν αλκοόλ είτε αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, θεωρούν κυρίως ως υπευθύνους για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Χίου που πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι δρόμοι είναι για όλους».

Μάλιστα ζητούν περισσότερη αστυνόμευση και πιο αυστηρές τις διαδικασίες που αφορούν τα διπλώματα (έκδοση, ανανέωση, αφαίρεση). Μεγάλη είναι και η ανάγκη που έδειξαν οι μαθητές στη συνέχιση παρόμοιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα το Τμήμα Τροχαίας Χίου, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία, πραγματοποίησαν κατά το εκπαιδευτικό έτος 2015-2016 εκπαιδευτική δράση με θέμα «Οι δρόμοι είναι για όλους». Μέρος της δράσης αυτής αφορούσε την καταγραφή από μαθητές της Γ’ τάξης του 1ου Γυμνασίου των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πεζοί και τα άτομα με αναπηρία όταν κινούνται στους δρόμους της πόλης της Χίου.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν προβλήματα στους ακόλουθους δρόμους:

  • 1) Δρόμοι χωρίς επαρκές πεζοδρόμιο: 11ης Νοεμβρίου, Ευστρατίου Αργέντη, Ψυχάρη, Φ. Πασπάτη, Βασιλικάρη, Βλαστού, Τσελεπή, Γλαύκου, Ροϊδου και τμήματα των οδών Βενιζέλου και Ροδοκανάκη.
  • 2) Ράμπες πεζοδρομίων και πεζοδρόμων που καταλήγουν σε φρεάτια ή δεν υπάρχουν καθόλου στις οδούς: Παχνού, Βλαστού, Ψυχάρη, Βουπάλου, Μικιάδων, Σκαναβή, Δρομοκαϊτη, Δαμαλά.

Τα συμπεράσματα της δράσης αυτής επισημάνθηκαν στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Χίου, για την υλοποίηση παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν την προσβασιμότητα της πόλης της Χίου.

Επίσης, στο πλαίσιο του ίδιου εκπαιδευτικού προγράμματος διενεργήθηκε έρευνα από το Τμήμα Τροχαίας Χίου, στην οποία καταγράφηκαν οι απόψεις 512 μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων σχετικά με την οδική συμπεριφορά των οδηγών της Χίου, από την οποία προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα:

1) Στην ερώτηση ποιο πιστεύουν ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στους δρόμους της Χίου το 45,9% των μαθητών απάντησε «οι απρόσεκτοι οδηγοί», ενώ το 20,7% εντόπισε ως κύριο πρόβλημα το κακό οδικό δίκτυο. Επίσης, ως προβλήματα αναφέρουν την έλλειψη οδικής παιδείας (11%) και την έλλειψη σεβασμού των άλλων (9,3%). Σε μικρότερα ποσοστά θεωρούν ως το μεγαλύτερο πρόβλημα την ελλιπή αστυνόμευση (6,4%) και τα πολλά οχήματα (3,7%).

2) Ως πιο επικίνδυνη παράβαση του ΚΟΚ η πλειοψηφία των μαθητών της Χίου θεωρεί την κατανάλωση αλκοόλ σε ποσοστό 42,8% και ακολουθεί η ταχύτητα με 19,7%. Μη χρήση κράνους και κίνηση στο αντίθετο ρεύμα έρχονται τρίτες με 9,7% έκαστη ενώ ακολουθούν άλλες παραβάσεις όπως οδήγηση χωρίς δίπλωμα (4,8%), παραβίαση προτεραιότητας (3,9%) και χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση (2,4%)

3) Όσο αφορά τα μέτρα που προτείνουν για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, προτεραιότητα δίνουν στην αυστηροποίηση της αστυνόμευσης (24,6%) και της διαδικασίας έκδοσης διπλωμάτων (11,5%), ενώ σημαντικό ποσοστό ζητάει περισσότερη ενημέρωση για την οδική ασφάλεια, τόσο στα σχολεία (23,6% ζητάει μάθημα οδικής συμπεριφοράς) όσο και στους οδηγούς (12,3%). Τέλος σημαντικό ποσοστό 17,2% πιστεύει ότι απαιτείται βελτίωση του οδικού δικτύου.

4) Παρόμοια είναι και η άποψη των μαθητών για τον τρόπο βελτίωσης της συμπεριφοράς των οδηγών. Το 23,4% θεωρεί ότι αυτή θα επιτευχθεί με το φόβο της κλήσης από τον τροχονόμο και το 24,8% με συχνές εξετάσεις για την ανανέωση του διπλώματος. Άλλη πρόταση με μεγάλη απήχηση (21,9%) είναι και η αφαίρεση του διπλώματος όταν ο οδηγός προκαλέσει τροχαίο ατύχημα, ενώ προτείνεται και η παρουσίαση σχετικών μηνυμάτων από τα ΜΜΕ (14%) και η κατάλληλη διαμόρφωση του οδικού δικτύου με νησίδες, κόμβους κλπ που θα υποχρεώνει τους οδηγούς να τηρούν τον ΚΟΚ (11%).

«Συμπερασματικά, καταλήγει το δελτίο τύπου του Τμήματος Τροχαίας Χίου,  μπορούμε να πούμε ότι μαθητές θεωρούν κυρίως υπευθύνους για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων τους απρόσεκτους οδηγούς και ζητάνε περισσότερη αστυνόμευση και πιο αυστηρές τις διαδικασίες που αφορούν τα διπλώματα (έκδοση, ανανέωση, αφαίρεση). Μεγάλη είναι και η ανάγκη που έδειξαν οι μαθητές στη συνέχιση παρόμοιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ιδανικό θα ήταν να καθιερωθεί σε μόνιμη βάση, αν όχι μάθημα οδικής συμπεριφοράς, τουλάχιστον πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα οδικής ασφάλειας, ώστε μεγαλώνοντας να κυκλοφορούν στους δρόμους με ασφάλεια».

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος