Την συνδρομή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σάμου, του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου και της Αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου ζητά και εγγράφως ο δήμος Ικαρίας ώστε να υπάρξει κάποια λύση στο πρόβλημα της αποίμενης κτηνοτροφίας στο νησί.

Στο κείμενο του ο δήμαρχος κ Στ. Στάμουλος εκτός των άλλων αναφέρει: «Το πρόβλημα της αποίμενης κτηνοτροφίας είναι χρόνιο, ταλανίζει την κοινωνία της Ικαρίας και δημιουργεί εντάσεις μεταξύ των κτηνοτρόφων, των ιδιοκτητών αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των μελισσοκόμων, καθώς οι αγροζημιές από τα ζώα (αιγοπρόβατα) δεν καταστρέφουν μόνο καλλιεργημένες εκτάσεις (ελιές-αμπέλια-οπορωφόρα-κηπευτικά) αλλά και τα μελισσοκομικά φυτά που είναι η βάση για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας, μιας δραστηριότητας αρκετά ανεπτυγμένης στην Ικαρία. Τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης, όλο και περισσότερα ζώα που υποσιτίζονται, τα οποία με τη μορφή μικρών κοπαδιών, στην προσπάθεια τους για αναζήτηση τροφής, εισέρχονται στους οικισμούς, χωριά και πολλές φορές στους δημοτικούς δρόμους.
Αυτό έχει ως συνέπεια να γίνονται ζημιές όχι μόνο στις καλλιέργειες αλλά και στις οικίες των κατοίκων και να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στους δρόμους τροχαίου ατυχήματος.
Έχοντας υπ’όψιν και την παλιότερη δέσμευση του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ικαρίας για παροχή βοηθείας στο κυνήγι των ανεπιτήρητων, αν εξασφαλισθεί η νομική κάλυψη από την Πολιτεία, προτείνουμε για να ανοίξει ο δρόμος για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος τα ακόλουθα, τα οποία βέβαια πρέπει να υποστηριχθούν και από τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς βέβαια και την Εισαγγελία Πρωτοδικών του Νομού Σάμου.
Συγκρότηση με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια & δήμος) μεικτών συνεργείων για τη σύλληψη η φόνευση των ανεπιτήρητων ζώων, το κόστος των συνεργείων θα επιβαρύνει τόσο τους Δήμους όσο και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Άμεση εκποίηση η διάθεση σε κοινωφελή ιδρύματα των συλληφθέντων ζώων.
Τα παραπάνω μέτρα πιστεύουμε ότι θα δώσουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της ανεπιτήρητης κτηνοτροφίας, γεγονός που πήρε εκρηκτικές διαστάσεις με τη παροχή επιδοτήσεων χωρίς ουσιαστικό έλεγχο.
Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου, ακολουθώντας το παράδειγμα της τότε Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου για την αντιμετώπιση της ανεπιτήρητης κτηνοτροφίας, του οποίου κομβικό σημείο ήταν η άμεση εκποίηση των ζώων που προκαλούσαν ζημιές. Όπου με δυο διαδοχικές γνωμοδοτήσεις παρείχε νομική κάλυψη στο όλο εγχείρημα, καθώς και στους ανθρώπους που είχαν επιφορτισθεί με την ευθύνη της φόνευσης των ανεπιτήρητων ζώων.
Να εκδώσει ανάλογες γνωμοδοτήσεις που δίνουν την άδεια σε κάποια άτομα, από τον σύλλογο των κτηνοτρόφων, τον κυνηγητικό σύλλογο Ικαρίας, μαζί με την Αστυνομία, να δημιουργήσουν συνεργείο που θα μπορεί να τουφεκίζει τα ανεπιτήρητα ζώα ως θηράματα που δεν μπορούν να συλληφθούν μέσα στα καλλιεργημένα κτήματα. Επίσης δεχόμαστε κάθε πρόταση που θα μπορεί να επιλύσει το ανωτέρω πρόβλημα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Βιτσαράς

Μοιράσου το άρθρο: