Κ. Φωτάκης: Κλείσιμο ανισοτήτων μέσα από δίκαιη ανάπτυξη

«Έχει μεγάλη  σημασία ποιος θα είναι ο ρόλος της χώρας μας στον νέο πίνακα που καθορίζει η ονομαζόμενη  4η βιομηχανική επανάσταση και οι εξελίξεις στην τεχνολογία » τόνισε από την Σάμο ο αναπληρωτής Υπουργός  Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης που μίλησε σε ανοικτή συγκέντρωση με θέμα την « ΈΡΕΥΝΑ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ».

Ο Αναπληρωτής  Υπουργός  σημείωσε αρχικά ότι μετά τον Αύγουστο του 2018  που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα  επιτήρησης  θα υπάρχουν περισσότερες παράμετροι ελευθερίας , άρα θα πρέπει να γνωρίζουμε τι είδους ανάπτυξη αναζητούμε και βεβαίως όχι την ανάπτυξη όπου τα νούμερα ευημερούν αλλά για καλύτερη παιδεία, υγεία, κλείσιμο ανισοτήτων δηλαδή με λίγα λόγια τη δίκαιη ανάπτυξη.

Ο κ. Φωτάκης  αναφέρθηκε στο τοπίο – έρευνας της Ελλάδας  το οποίο χρειάζεται ενίσχυση δυναμικού  δηλαδή την ενίσχυση καινοτόμου επιχειρηματικότητας και  εμβληματικές πρωτοβουλίες.

Αναφέρθηκε στα στοιχεία που δείχνουν την μετανάστευση των νέων επιστημόνων  και τα οποία από το 2005 ως το 2014 εννεαπλασιάστηκαν και έφτασαν από τους 2552 νέους επιστήμονες  που είχαν μεταναστεύσει από το 2000 ως το 2005, τους 20.281 από το 2005 ως το 2014.

Εκτός όμως από το brain drain υπάρχει και brain west , δηλαδή οι νέοι επιστήμονες ασχολούνται με εργασίες χαμηλής εξειδίκευσης. Για την αντιστροφή της μετανάστευσης των νέων επιστημόνων γίνονται παρεμβάσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με μια σειρά από μέτρα, π.χ  με τη δημιουργία νέων ελκυστικών θέσεων εργασίας για ερευνητική η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, τη διαμόρφωση  επιστημονικών θυλάκων και συνθηκών που λειτουργούν ως πόλοι έλξης για νέους ερευνητές και καταξιωμένους επιστήμονες. Ακόμη  ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2016 το Ελληνικό ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας ( ΕΛΙΔΕΚ)  που συμβάλει στην επιστροφή των επιστημόνων για να υλοποιήσουν σε Ελληνικά ΑΕΙ ερευνητικά έργα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός  αναφέρθηκε στις θεματικές  συστάδες καινοτομίας που δίνουν τη δυνατότητα να παρέχεται τεχνογνωσία σε ανθρώπους του πρωτογενή τομέα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά  στην ιατρική ακριβείας και  αναφέρθηκε στην εξατομικευμένη ιατρική συνεργασία με το υπουργείο υγείας. Για το μέλλον  υποστήριξε ότι θα πρέπει οι κλινικές εφαρμογές της εξατομικευμένης ιατρικής,  να είναι προσβάσιμες από το δημόσιο  σύστημα υγείας.

Ο κ. Φωτάκης   μίλησε και για τα περιφερειακά συμβούλια έρευνας και καινοτομίας (ΠΣΕΚ) που δίνουν τη δυνατότητα  της ενίσχυσης  στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την υλοποίηση  της συγκεκριμένης πολιτικής για την ανάπτυξη και εν τέλει της  βελτίωσης της θέσης της χώρας στην 4η βιομηχανική  επανάσταση.

«Νομίζω ότι η στροφή στην ευφυΐα είναι η μοναδική  διέξοδος για τη χώρα μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε ποσοτική στροφή σε μαζικές παραγωγές . Εμείς μπορούμε να κάνουμε στην ευδιάκριτη σπάνια και δυσεύρετη παραγωγή , εκεί να στραφούμε, αυτό είναι το πλεονέκτημά μας και επειδή υπάρχει τεράστιο πνευματικό δυναμικό νέων, νομίζω μπορούμε να το εντάξουμε εύκολα στην νέα παραγωγική απαίτηση» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης που συνόδευε τον Αναπληρωτή  Υπουργό στην επίσκεψή του στο νησί.

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος