Την διαβεβαίωση ότι «η παρούσα κατάσταση δεν θα είναι μόνιμη και ότι χρειάζεται η συνεργασία όλων για να φύγουμε από αυτό το στάδιο», έδωσε από τη Μυτιλήνη ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος πραγματοποιησε  επίσκεψη το πρωί στο κέντρο καταγραφής της Μόριας και στον δημοτικό καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ.

%ce%b1%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%83-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%b5%cf%80%ce%b5%cf%831

«Ήρθαμε εδώ για να δηλώσει η Ευρώπη ότι οι κάτοικοι των νησιών δεν είναι μόνοι τουςι» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ ανέφερε ότι όσοι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στα νησιά και δικαιούνται προστασίας θα την έχουν, ενώ όσοι δεν δικαιούνται θα πρέπει να φεύγουν.

«Από τη Λέσβο, στέλνουμε μήνυμα, ότι όλοι μας, Έλληνες και Ευρωπαίοι, έχουμε το ανθρωπιστικό καθήκον να συμβάλλουμε στην άμεση βελτίωση της κατάστασης στα νησιά, τόσο για τους μετανάστες όσο και για τους ντόπιους κατοίκους. Οι Έλληνες έχουν ήδη δείξει την ανθρωπιά τους στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Μιας κρίσης που κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του, και δεν πρέπει να αφεθεί να την αντιμετωπίζει μόνο του. Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε την ανθρωπιστική παράδοση της Ευρώπης. Και δεν θα σταματήσουμε τώρα. Γιατί, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αβοήθητους τους πρόσφυγες στο κρύο, να αντιμετωπίζουν τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες του χειμώνα χωρίς να έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους. Πρέπει να βρεθούν λύσεις σήμερα, τώρα, όχι αύριο, όχι την επόμενη εβδομάδα» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

%ce%b1%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%83-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%b5%cf%80%ce%b5%cf%832

«Απευθύνω έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να συνεχίσουν να αυξάνουν τον ρυθμό μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα και να παρέχουν ασφαλές καταφύγιο για τους πρόσφυγες στις χώρες τους» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ απευθυνόμενος στους δημάρχους των νησιών δήλωσε: «θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό σας για να αποσυμφορηθούν τα νησιά, μεταφέροντας τις ευάλωτες ομάδες ατόμων στην ηπειρωτική χώρα, επιστρέφοντας όσους δεν δικαιούνται άσυλο, και επιταχύνοντας τις διαδικασίες επιστροφής στην Τουρκία, όσων μπορούν να εξασφαλίσουν προστασία εκεί.» Ο κύριος Αβραμοπουλος  στο ίδιο μήκος κύματος με το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη ανάγκη δημιουργίας  προσωρινών δομών τόνισε  ότι είναι βέβαιος «ότι θα βρεθεί ο χώρος για να εγκαταστήσει η Ύπατη Αρμοστεία σκηνές ειδικά προσαρμοσμένες για χειμερινές συνθήκες που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».  Για την ανάγκη δημιουργίας των κέντρων κράτησης ο κύριος Αβραμόπουλος τόνισε ότι «αυτά θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση αυτής της υπόθεσης , γιατί θα διευκολυνθούν οι διαδικασίες που έχουν προβλεφθεί για τις επιστροφές στην Τουρκία, με την παράλληλη σωστή λειτουργία των υπολοίπων επιτροπών ασύλου κτλ. Αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία , πάντως ο αρχικός σχεδιασμός είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Στο ταξίδι του στη Λέσβο, τον κ. Αβραμόπουλο συνοδεύουν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο Φιλίπ ντε Μπροέρ διευθυντής της Διεύθυνσης ανθρωπιστικών κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για την χρηματοδότηση των ΜΚΟ, ο Μάρτιν Βερβέι συντονιστής της εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου και οι τρεις δήμαρχοι Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, Χίου Μανόλης Βουρνούς και Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Οι δήμαρχοι εμμένουν στην άποψη ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τη δημιουργία νέων δομών θα γίνει μετά την αποσυμφόρηση των νησιών, ενώ η περιφερειάρχης Βορείου Αιογαίου ζήτησε άμεσα να δρομολογηθούν λύσεις. Την Παρασκευή ο κύριος Αβραμόπουλος θα έχει νέα συνάντηση στην Αθήνα με τους δημάρχους  των πέντε νησιών που σήκωσαν το βάρος των προσφυγικών ροών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω  προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία για να βρεθούν λύσεις.

Γιάννης Μουζάλας

Ικανοποιημένος ο Γιάννης Μουζάλας που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από τη Μυτιλήνη συντάχθηκε με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αναγκαιότητα δημιουργίας προσωρινών νέων χώρων για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση στα νησιά.   Σε δηλώσεις του ο Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής από τον Καρά Τεπέ κατά την επίσκεψη του επιτρόπου μετανάστευσης με ευρωπαίους αξιωματούχους, αναφέρθηκε   στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα για την στέγαση των προσφύγων . Τόνισε ότι «εμείς στην Ελλάδα κάνουμε τη δουλειά μας και την κάνουμε καλά . 60.000 μετανάστες έχουμε στη χώρα  και στα νησιά έχουμε μόνο 1700 ανθρώπους σε σκηνές, όλοι οι άλλοι βρίσκονται  στεγασμένοι σε σπιτάκια με όλες τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».

 

Για τις χρηματοδοτήσεις από την Ευρώπη τόνισε ότι «έχουμε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα οικονομικά , εμείς δεν μπορούμε να έχουμε τον οικονομικό έλεγχο στα χρήματα που πήραν οι ΜΚΟ και οι δικές μας μελέτες λένε ότι με πολύ λιγότερα χρήματα από τι πήρανε οι ΜΚΟ, εμείς  έχουμε καλύψει τις ανάγκες των προσφύγων μέσα στα καμπ  πάνω από το 70% των αναγκών τους και είναι πιθανό να ζητηθεί να ελεγχθούν οικονομικά οι ΜΚΟ και οι θεσμικές οργανώσεις». Σε θετική κατεύθυνση ο κύριος Μουζάλας αποτιμά και την κοινή κίνηση και συνεργασία των 5 δημάρχων των νησιών Λέσβου, Χίου , Σάμου , Κω και Λέρου  καθώς όπως είπε «ακόμα και όταν διαφωνούμε πρέπει να βρούμε τρόπους να συμφωνήσουμε , έτσι μεγαλουργήσαμε πέρυσι και έτσι θα κάνουμε και τώρα».

Οι δήμαρχοι Λεσβου, Χίου και Σάμου που συνόδευαν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, εμμένουν στην άποψη ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τη δημιουργία νέων δομών θα γίνει μετά την αποσυμφόρηση των νησιών. Την Παρασκευή ο κύριος Αβραμόπουλος θα έχει νέα συνάντηση στην Αθήνα με τους δημάρχους  των πέντε νησιών που σήκωσαν το βάρος των προσφυγικών ροών προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία για να βρεθούν λύσεις.

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Μοιράσου το άρθρο: