Λέσβος: Για το σεισμό της 12ης Ιουνίου μίλησε ο Νίκος Ζούρος στο 5ο Λύκειο

Στα πλαίσια Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος του 5ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε διάλεξη του Καθηγητή του Πανεπιστήμιο Αιγαίου Νίκου Ζούρου με θέμα «Ο Σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017 στη Νότια Λέσβο» την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017 με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών της Β’ και Γ’ τάξης που συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση που ακολούθησε.

Λέσβος: Για το σεισμό της 12ης Ιουνίου μίλησε ο Νίκος Ζούρος στο 5ο Λύκειο

Ο Καθηγητής Ν. Ζούρος παρουσίασε αρχικά τα αίτια της σεισμικής δραστηριότητας στη Ελλάδα μέσα από αναλυτικούς χάρτες και διαγράμματα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αιτίες της υψηλής σεισμικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Λέσβου και τα ενεργά ρήγματα τα οποία έχουν καταγραφεί σε ειδικούς χάρτες που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με το Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Παρουσίασε επίση στοιχεία της ιστορικής σεισμικότητας της περιοχής και ειδικότερα τα αποτελέσματα των ισχυρών σεισμών που διαχρονικά έπληξαν τη Λέσβο από το 230 π.Χ. μέχρι και τον 20 αιώνα. Αναφέρθηκε στα στοιχεία από την ενόργανη παρακολούθηση της σεισμικότητας στη Λέσβο.

Παρουσίασε τα όργανα παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας που έχουν εγκατασταθεί στη Λέσβο τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τους Σεισμογράφους και Επιταχυνσιογράφους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι και στο Τμημα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στην έρευνα πεδίου που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μετά το σεισμό της 12ης Ιουνίου στην ευρύτερη πλειόσειστη περιοχή και ειδικότερα τις επιφανειακές διαρρήξεις και τα κατολισθητικά φαινόμενα που δημιουργηθήκαν από την ακολουθία του σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017 .

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία από το σεισμικό κίνδυνο και αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς» η οποία πραγματοποιείται καθημερινά στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με στόχο την ευαισθητοποίηση για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου και τη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα στη σεισμική τράπεζα που περιλαμβάνει προσομοίωση καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο με στόχο την εξοικείωση με το φαινόμενο και την μείωση του πανικού σε περίπτωση σεισμού και εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος