Ένταση επικράτησε αργά το μεσημέρι στην πλατεία Σαπφούς όταν ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός με συνεργεία καθαριότητας  του δήμου, απαίτησε από τους πρόσφυγες να αδειάσουν τη πλατεία για να καθαριστεί ενώ από την αστυνομία ζήτησε να κάνει τη δουλεία της και να μην εγκατασταθούν ξανά  οι πρόσφυγες εκεί.

Νωρίτερα ο δήμαρχος είχε ενημερώσει τον εισαγγελέα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ενώ από χθές επικοινώνησε με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, και Μεταναστευτικής Πολιτικής, κυρίους Τόσκα και Βίτσα, ζητώντας  να κάνουν ότι είναι απαραίτητο ώστε να λήξει το συντομότερο η κατάληψη της Πλατείας Σαπφούς.

 

Ο δήμαρχος μίλησε με τους εκπροσώπους των προσφύγων ενημερώνοντας ότι έχει λήξει η διορία που τους είχε δώσει νωρίτερα και πρέπει να εγκαταλείψουν την πλατεία και να σεβαστούν την πόλη που τους φιλοξενεί. Οι πρόσφυγες δεχτήκαν να μετακινηθούν για να καθαριστεί η πλατεία όχι όμως και να επιστρέψουν στο κέντρο της Μόριας , περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την διαβίωση εκεί. Προς στιγμήν δημιουργήθηκε ένταση με τον δήμαρχο να απαιτεί από την αστυνομία να αδειάσει την πλατεία και τους διαμαρτυρόμενους να δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δε θα αποχωρήσουν. Έβγαλαν μάλιστα τις μπλούζες τους και άρχισαν να σκουπίζουν με αυτές την πλατεία δείχνοντας πρόθεση να βοηθήσουν.

Η διαμαρτυρία τους ξεκίνησε τρεις μέρες  όταν βαριά άρρωστος πρόσφυγας με χρόνια καρδιολογικά προβλήματα είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο ενώ οι ομοεθνείς τους υποστήριξαν ότι δεν είχε εγκαίρως την ιατρική αντιμετώπιση που έπρεπε. Ο 40χρονος πρόσφυγας αφγανικής καταγωγής έφτασε στο νησί πριν από 8 μέρες με τη γυναίκα του και την κόρη τους και όταν διαπιστώθηκε η σοβαρή κατάστασή του με ταφέρθηκε στο νοσοκομείο και μάλιστα σήμερα γνωστοποιήθηκε ότι τελικά δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή στην εντατική του Βοστάνειου Νοσοκομείου.

Η αστυνομία δια του Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ελευθέριου Ντουρουντού και του αστυνομικού Διευθυντή Λέσβου Ανδρέα Στεφάνου  κρατώντας χαμηλά τους τόνους επιχείρησαν να διαπραγματευτούν την εκκένωση της πλατείας αλλά οι πρόσφυγες ήταν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο χώρο.

Τελικά  η πλατεία καθαρίστηκε και οι πρόσφυγες επέστρεψαν στο χώρο.

Νωρίτερα πρόσφυγες μίλησαν στην ΕΡΤ για την απόφασή τους να διαμαρτυρηθούν στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. Ο εκπρόσωπός τους Σουλτάν Μασούτ είπε ότι «όσοι βρίσκονται στην πλατεία έχουν κάποιο πρόβλημα και η κατάσταση αυτή δε φαίνεται μέσα στη Μόρια αφού απαγορεύεται η είσοδος στους δημοσιογράφους»

 

Η 45χρονη Καρίμα έχει καρκίνο μας είπε ότι πονάει και τις έκλεισαν ραντεβού σε τρεις μήνες στο νοσοκομείο, ένας 45χρονος άνδρας επίσης έχει προβλήματα στην καρδιά και δεν έχει την αντιμετώπιση που χρειάζεται. «Γι αυτό είμαστε στην πλατεία, αν πάμε πίσω στη Μόρια δεν έχουμε κανένα μέλλον» συμπλήρωσε ο Σουλτάν.

 

Μοιράσου το άρθρο: