Μ. Νικολάρα: Xyllela fastidiosa, μια ευαισθητοποίηση που άργησε 2,5 χρόνια

Η θέση της Περιφερειακής Συμβούλου Μαρίας Νικολάρα για την ασθένεια Xyllela fastidiosa που προσβάλει τα ελαιόδεντρα, σχετικά με τις ενέργειες της περιφερειακής αρχής για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μ. Νικολάρα: Xyllela fastidiosa, μια ευαισθητοποίηση που άργησε 2,5 χρόνια«Με πραγματικό ενδιαφέρον και ομοφωνία ψηφίσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 26/10/18 την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Χανίων με στόχο την επιστημονική καθοδήγηση για την ενίσχυση της ετοιμότητας στο Βόρειο Αιγαίο, με σκοπό την εκρίζωση του παθογόνου βακτηρίου σε περίπτωση που θα εμφανιστεί στα νησιά μας. Φυσικά το Περιφερειακό Συμβούλιο ,έχοντας μάλιστα πρόσφατες τις μνήμες του εφιάλτη της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, του καταρροϊκού αλλά και φέτος του δάκου της ελιάς ,δεν θα έλεγε όχι σε μέτρα προστασίας του φυτικού ή του ζωικού κεφαλαίου των νησιών μας.

Ήδη η κ.Περιφερειάρχης ξεκίνησε τις φιέστες ‘’ευαισθητοποίησης’’ με πρώτη αυτή στις 4/12/18 στη Μυτιλήνη , βγήκαν οι φωτογραφίες , ‘’έπεσαν’’ τίτλοι σε τοπικές εφημερίδες περί ετοιμότητας και συντονισμού κι αυτό ήταν. Αυτό άλλωστε ήταν το ζητούμενο από την Περιφερειακή αρχή .Οι τίτλοι και οι επικοινωνιακές φιέστες.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Στις 7/4/16 με έγγραφό του το ΥΠΑΑΤ προς τις Περιφέρειες της χώρας κρούει τον κώδωνα για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xyllela fastidiosa. Στις 8/4/16 ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής της Π.Β.Αιγαίου στέλνει σχετικό έγγραφο στις υπηρεσίες. Άρα η Περιφερειακή Αρχή γνωρίζει το θέμα εδώ και 2,5 χρόνια. Και τι κάνει για τουλάχιστον δύο χρόνια? Απολύτως τίποτα…..

Στην Οικονομική Επιτροπή είχαμε ενημερωθεί για το θέμα από τις 19/8/2016 όταν το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΠΕ Σάμου, εισηγήθηκε : ’’ την πραγματοποίηση ημερίδας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καλλιεργητών και των εμπόρων φυτών και φυτικού υλικού, για την προστασία της χώρας από την είσοδο του επιβλαβή οργανισμού καραντίνας Xyllela fastidiosa. Στην ημερίδα θα προσκληθούν ένας εντομολόγος και μια βακτηριολόγος από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο’’.

Ψηφίσαμε ομόφωνα την εισήγηση και στην τοποθέτησή μου υπογράμμισα« Μετά την ενημέρωση που μας έγινε σχετικά με τις επιπτώσεις του επιβλαβή οργανισμού , την ανάγκη ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προστασίας, όλων των εμπλεκόμενων και την διαβεβαίωση ότι ανάλογες δράσεις θα γίνουν σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας προκειμένου να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, φυσικά και ψηφίζω θετικά»

Τελικά όχι μόνο στα άλλα νησιά αλλά ούτε και στη Σάμο σύμφωνα με τις πληροφορίες μας έγινε ποτέ…

Πέρασαν 2,5 χρόνια από τότε που η Π.Β.Αιγαίου κράτησε στα συρτάρια της το θέμα της xyllela….. γιατί άραγε; Για προεκλογικές φιέστες όπως και πολλές άλλες; Δεν ξεγελιούνται όμως με καθρεφτάκια οι αγρότες κ.Καλογήρου.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος