Ένα λίθινο εργαλείο ηλικίας άνω των 200.000 έρχεται στο φως με την κάμερα της ΕΡΤ να αποθανατίζει τη στιγμή.

Οι ανασκαφές διεξάγονται στα Ροαδαφνίδια στο Λισβόρι της Λέσβου για 5η συνεχή χρονιά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με επικεφαλής την καθηγήτρια Αρχαιολογίας Νενα Γαλανίδου.

Η σπουδαιότητα και ο αριθμός των ευρημάτων καθιστούν την ανασκαφή μοναδική στην ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Τα πολυάριθμα ευρήματα ηλικίας έως και 500.000 ετών μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τα προγονικά μας ήδη.

Οι θερμές πηγές της περιοχής εκτιμάται ότι αποτέλεσαν σημαντικό καταφύγιο των προγονικών μας ειδών κατά την περίοδο των παγετώνων.

Οι κάτοικοι του χωριού αγκάλιασαν το ανασκαφικό έργο. Ακόμα και μικρά παιδιά παραδίδουν στην καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου πιθανά ευρήματα τα οποία σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται επιφανειακά.

Το όραμα της Νένας Γαλανίδου δεν περιορίζεται μόνο στην ανασκαφή. Η ίδια δήλωσε στην ΕΡΤ πως με την αξιοποίηση του παλιού ελαιοτριβείου του χωριού θα μπορούσε εκτός από χώρος έκθεσης των ευρημάτων να δημιουργηθεί και ένα εκπαιδευτικό κέντρο Παλαιολιθικής Αρχαιολογίας.

Ο μεγάλος αριθμός των αντικειμένων που βρέθηκαν στα Ροδαφνίδια της Λέσβου τοποθετεί την Ελλάδα στον χάρτη της Κατώτερης Παλαιολιθικής Αρχαιολογίας στην Ευρώπη και στην Ασία. “Πλέον έχουμε στοιχεία πως η μετανάστευση των προγονικών μας ειδών από την Ασία και την Αφρική προς την Ευρώπη δεν έγινε μόνο από τις μέχρι τώρα γνωστές διαδρομές. Τα Ροδαφνίδια αναμφίβολα αποτέλεσαν σημαντικό πέρασμα στην μεταναστευτική κίνηση των ανθρωπιδών την περίοδο 500.000 -200.000 χρόνια πριν”, δήλωσε στην ΕΡΤ η κ. Γαλανίδου.

Μοιράσου το άρθρο: