Οι μαθητές της Θερμής δοκίμασαν Αγιασώτικο παραδοσιακό χαλβά

Ένα πολύ ιδιαίτερο έδεσμα του τόπου μας τον παραδοσιακό χαλβά της Αγιάσου – τα λεγόμενα χαλβαδόπ’ταρα – δοκίμασαν σήμερα Τρίτη 13/11/2018 οι μαθητές μας στα πλαίσια του διατροφικού προγράμματος του σχολείου «Βελτιώνω τη διατροφή μου – ανακαλύπτω παραδοσιακές γεύσεις -γνωρίζω τα προϊόντα του τόπου μου».

Τη συνταγή παρασκευής του χαλβά από τσουγένι (χαλβαδόξυλο) νερό , ζάχαρη και σουσάμι μας παρουσίασε ο Δημήτρης Κουντουρέλλης, που ο συνονόματος παππούς του, έφερε τη συνταγή από τη Μικρά Ασία , όταν ήρθε πρόσφυγας από εκεί το 1922 και ρίζωσε στην Αγιάσο.
Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα, που άκουσαν από το στόμα του δάσκαλοι και μαθητές ήταν τα παρακάτω:

– Το τσουγένι (χαλβαδόξυλο) φυτρώνει στην μόνο Τουρκία , στη Ρωσία και στο Αφγανιστάν!!

– Αυτό έχουν σαν βάση όλοι οι χαλβάδες και τα μαντολάτα!!

– Τα χαλβαδόπ’ταρα είναι νηστήσιμα , αφού δεν περιέχουν ούτε αυγά , ούτε γάλα, ούτε λάδι!

– Παλιά το σιρόπι από το χαλβαδόξυλο το χρησιμοποιούσαν και σαν γιατρικό σε περιπτώσεις εγκαυμάτων και ήταν θαυματουργό.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Κουντουρέλλη για τον Αγιασώτικο χαλβά θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος του «ΘΗΤΑ» καθώς και στον οδηγό με συνταγές , που θα κυκλοφορήσει στο τέλος του προγράμματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος