Παρουσίαση ερευνητικών έργων σε Λέσβο και Χίο

Array

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσίασαν σήμερα τα αποτελέσματα των ερευνητικών έργων για τη μείωση του πλημμυρικού και κατολισθητικού κινδύνου στη Λέσβο και τη Χίο, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου και με τηλεδιάσκεψη στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Χίου.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι κάτωθι:

Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ε.Κ.Π.Α.,

Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α.,

Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, με θέμα: «Φυσικές καταστροφές, ένα σύγχρονο παγκόσμιο πρόβλημα».

Νικόλαος Βούλγαρης, Καθηγητής Σεισμολογίας & Τεχνικής Σεισμολογίας Ε.Κ.Π.Α., με θέμα: «Ο σεισμός της Λέσβου της 12ης Ιουνίου 2017».

Θεόδωρος Βαλσαμίδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Τεχνολογίας Η/Υ MSc, Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος & Βιομηχανίας, με θέμα: «Η συμβολή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη μείωση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές & στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις υποδομές».

Στυλιανός Λόζιος, Επίκουρος Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Ε.Κ.Π.Α., με θέμα: «Κατολισθητικά φαινόμενα σε σεισμόπληκτες περιοχές της Νήσου Λέσβου. Μέτρα αντιμετώπισης για τη μείωση του κατολισθητικού κινδύνου».

Μιχάλης Διακάκης, Δρ. Γεωλόγος Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α., με θέμα: «Εκτίμηση πλημμυρικού κινδύνου στη Λέσβο και τη Χίο».

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων είπε: «Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, ιδίως λόγω της κλιματικής αλλαγής, απαιτούν εξειδικευμένη έρευνα, καθόσον η τυπική διαδικασία εκπόνησης μελετών δεν επαρκεί πια.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Χίο, τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Δυτική Λέσβο και το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 στη Λέσβο, προέκυψαν επιτακτικές ανάγκες για την αποκατάσταση των υποδομών, αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Σε σύντομο και πιεστικό χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκαν οι τρεις εξειδικευμένες έρευνες τις οποίες παρουσιάζουμε σήμερα και μέσα από τις οποίες προτείνονται έργα αποκατάστασης που δεν διαταράσσουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά εναρμονίζονται πλήρως στο περιβάλλον, ενώ παράλληλα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μικρότερο κόστος.

Δεν μπορούμε να μηδενίσουμε τον κίνδυνο από τις φυσικές καταστροφές. Αυτό που μπορούμε και σε αυτό άλλωστε στοχεύουμε, είναι να τον μειώσουμε προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα και έχοντας σύμμαχό μας την επιστήμη και την εξειδικευμένη έρευνα».

Εκτεταμένη παρουσίαση των ενεργειών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη μείωση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις υποδομές, έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών έργων, Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας κ. Θεόδωρος Βαλασμίδης. Επισυνάπτεται η παρουσίαση του κ. Βαλσαμίδη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος