Σάμος: Ερώτηση Δημήτρη Σεβαστάκη για κινδύνους στα ΠΟΠ και στο Μοσχάτο Σάμου

Στη Βουλή η Ερώτηση του Βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη για το ΠΟΠ Μοσχάτου Σάμου, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι 17 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αν υπάρχουν κίνδυνοι για τα προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης της Ελλάδας και ειδικά για το ΠΟΠ του Μοσχάτου Σάμου, κατά τις συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες (συμφωνίες CETA κλπ.).

Η Ερώτηση απευθύνεται στους Υπουργούς: 1) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 2) Οικονομικών, 3) Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και 4)Εξωτερικών. και αναφέρει τα ακόλουθα:

«Προσφάτως, σε δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου έχει διακινηθεί ευρέως ότι υπάρχει σαφής και υψηλός κίνδυνος απώλειας της ονομασίας προέλευσης του Μοσχάτου Σάμου, όπως έχει συμβεί με το έλλειμμα προστασίας της ελληνική φέτας σε συγκεκριμένες διεθνείς συμφωνίες. Μάλιστα, στην υπό ολοκλήρωση συμφωνία CETA, της ΕΕ με τον Καναδά γίνεται αναφορά στην πιθανότητα απώλειας του ΠΟΠ για το Μοσχάτο Σάμου. To κρασί που παράγεται από το Μοσχάτο Σάμου είναι ένα από τα βασικά εθνικά, παραδοσιακά και εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας, με πλήθος διακρίσεων διεθνώς και με υψηλή αναγνωρισιμότητα. Το Μοσχάτο Σάμου καλλιεργείται σε περιοχές του νησιού με πολύ συγκεκριμένα εδαφολογικά και κλιματικά χαρακτηριστικά, μοναδικά παγκοσμίως, που του δίνουν ιδιαίτερη ταυτότητα και αξία. Το Μοσχάτο Σάμου προκειμένου να προστατευθεί αποτελεσματικά χρειάζεται όχι μόνο σαφές νομοθετικό πλαίσιο αλλά και εξίσου οργανωμένο μηχανισμό ελέγχου που θα αφορά συνολικά τη διακίνησή του, τον τρόπο διαχείρισης του προϊόντος, όπως επίσης χρειάζονται και αυστηροί έλεγχοι που θα αποτρέπουν προσπάθειες νοθείας και λαθραίας εμπορίας του παραγόμενου οίνου. Επειδή η καλλιέργεια του Μοσχάτου Σάμου και η οινοποίησή του αποτελούν τη βασική αγροτική δραστηριότητα στο νομό Σάμου, Επειδή το κρασί που παράγεται από το Μοσχάτο Σάμου είναι χαρακτηριστικό, ελληνικό προϊόν που διακρίνεται διεθνώς, με πολύ μεγάλο κύκλο εμπορικών συναλλαγών, Επειδή στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η έμφαση στην ποιοτική γεωργία, Επειδή, το Κρασί από Μοσχάτο Σάμου, είναι προϊόν που ταυτίζεται πολιτιστικά και ιστορικά με την Ελλάδα και προτιμάται από την πλειοψηφία των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας, Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν και ποια μέτρα σχεδιάζουν να λάβουν για την προστασία του Μοσχάτου Σάμου (ΠΟΠ) στη διεθνή και την εγχώρια αγορά, μέσω των μηχανισμών ελέγχου για τη διακίνηση των προϊόντων και την αποφυγή νοθείας τους, των μηχανισμών των Ελληνικών φορέων εξωστρέφειας, των εμπορικών ακολούθων στις πρεσβείες μας στο εξωτερικό, των ξένων πρεσβειών στην Αθήνα, αλλά και των ελεγκτικών μηχανισμών στις μονάδες εστίασης τουριστικών περιοχών;»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος