Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρίσκεται εδώ και μέρες η αιφνιδιαστική απόφαση των αναισθησιολόγων της Σάμου  να σταματήσουν να χορηγούν αναισθησία σε διακοπή κύησης, που δεν  συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου.

Σε κοινή επιστολή τους προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου Σάμου οι αναισθησιολόγοι επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) το οποίο  αναφέρει «Ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της».

Απορίας άξιον ωστόσο παραμένει το γεγονός ότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες  δέχονταν να συμμετέχουν σε τέτοιες επεμβάσεις ενώ τώρα αρνούνται. Το θέμα έχει προκαλέσει ερωτήματα αλλά και ανησυχία καθώς  οι γυναίκες που αποφασίζουν να προχωρήσουν στη διακοπή της κύησης για τον οποιοδήποτε λόγο η θα πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιώτη η να ταξιδέψουν σε άλλη πόλη μιας και το Νοσοκομείο Σάμου είναι το μοναδικό νοσηλευτικό ‘ίδρυμα στο νησί.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς  από τη μια μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή της εγκύου και από την άλλη  είναι εξαιρετικά δύσκολο  λόγω της οικονομικής κρίσης  να μετακινηθεί η κάθε γυναίκα εκτός νησιού.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανακοίνωση από τον ιατρικό σύλλογο Σάμου ενώ ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν οι γυναικείοι σύλλογοι του νησιού μέλη της ΟΓΕ με την οποία θεωρούν ότι η απόφαση αυτή, σηματοδοτεί χτύπημα στο δικαίωμα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων να καταφεύγουν στην άμβλωση όταν υπάρχει ανάγκη.

«Τα  όποια εμπόδια, μπορούν να αρθούν εύκολα για τις γυναίκες της αστικής τάξης. Έχουν την οικονομική δυνατότητα να  υποβληθούν σε άμβλωση και να πληρώσουν όποια ιδιωτική κλινική επιλέξουν, στην Αθήνα ή αλλού. Δεν ισχύει το ίδιο για τη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών των νησιών μας, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοια έξοδα και θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, αφού θα υποχρεωθούν να καταφύγουν ακόμα  και σε πρακτικές παράνομης άμβλωσης. Έχουμε παραδείγματα και στο νησί μας με τραγική κατάληξη. Είναι εξάλλου οι ίδιες γυναίκες που πλήττονται από τις περικοπές συνολικά στις δημόσιες παροχές υγείας και από την αύξηση των ανταποδοτικών πληρωμών για υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, αντισύλληψης, πρόληψης, προγεννητικού ελέγχου, τοκετού, ιατρικών επισκέψεων, εξετάσεων και θεραπειών. Αυτές οι περικοπές έρχονται να προστεθούν στα αντιλαϊκά μέτρα στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, την πρόνοια, την παιδεία, που παίρνονται τα τελευταία χρόνια από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, στη βάση συναποφασισμένων στρατηγικών επιλογών.

Εμείς οι . εργαζόμενες, οι άνεργες, οι νέες γυναίκες έχουμε κάθε λόγο να καταδικάσουμε τα μέτρα και τις αντιλήψεις που τα συνοδεύουν. Να διεκδικήσουμε  ένα σύστημα Υγείας που με ευθύνη του κράτους θα παρέχει με ασφάλεια και δωρεάν όλες τις υπηρεσίες και της αναπαραγωγικής υγείας σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους, χωρίς τη δράση των επιχειρηματιών» καταλήγει η ανακοίνωση των γυναικείων συλλόγων Σάμου.

Να σημειώσουμε ότι σχετικές ανακοινώσεις κατά της απόφασης των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Σάμου  εκδόθηκαν από την δημοκρατική συμπαράταξη και τους οικολόγους πράσινους. Συγκεκριμένα με δήλωση της  η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου αναφέρει ότι «τα όσα συμβαίνουν στο δημόσιο Νοσοκομείο Σάμου είναι ανήκουστα και δεν συνάδουν με μια πολιτισμένη χώρα. Είναι απαράδεκτο να παραβιάζονται οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των γυναικών. Καλούμε την κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα»

Οι οικολόγοι πράσινοι από την πλευρά τους  αναφέρουν ότι είναι  «Κοινωνικά «αναίσθητη» και οπισθοδρομική η απόφαση των αναισθησιολόγων της Σάμου . 

Σε μια δημοκρατία η άσκηση ενός δικαιώματος δεν μπορεί να παραβιάζει άλλα  δικαιώματα. Αυτό συμβαίνει ακριβώς με την απόφαση των αναισθησιολόγων της Σάμου για τη μη συμμετοχή τους στις επεμβάσεις διακοπής κύησης για συνειδησιακούς λόγους. Πέρα από τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από την πρωτοβουλία αυτή για την ομοφωνία  της απόφασης και την επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής είναι σαφές ότι με αυτήν την κίνηση παραβιάζεται το δικαίωμα των γυναικών σε ασφαλή ιατρική περίθαλψη και υποσκάπτεται το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος, 30 χρόνια μετά από την αποποινικοποίηση της έκτρωσης στην Ελλάδα!». Τέλος σε ανακοίνωσή του  ο Δημήτρης Βαρνάβας  ,Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αναφέρει:

Μοιράσου το άρθρο: