Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.30 και έγινε αισθητή στη Λέσβο. Είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και σημειώθηκε στις 15:28 μεταξύ Χίου και Μυτιλήνης. Ακολούθησε δεύτερος σεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 15:35. Προσπάθεια απεγκλωβισμού γυναίκας στην Βρίσα Λέσβου.

Ήδη βρίσκεται καθ’ οδόν κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου μ επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γ. Δέδε, για να υπάρξει ενημέρωση για τις ζημιές και το που εντοπίζονται τα προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταρρεύσει πολλά σπίτια στο χωριό Βρίσα του δήμου Πολιχνίτου, ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Έκτακτων Αναγκών του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος μεταβαίνει στη σεισμόπληκτη Βρίσα. Ο αντιδήμαρχος του Πλωμαρίου, Μανώλης Αρμενάκας, ανέφερε ότι κατέρρευσαν παλιά σπίτια και στο Πλωμάρι, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Στο Κέντρο Υγείας Πολυχνίτου έχουν μερταφερθεί οι 10 τραυματίες από την Βρίσα. Σεσοβαρότερη κατάσταση ο σύζυγος της 57 εγκλωβισμένης γυναίκας, με κάταγμα ισχύου.

Λόγω κατολίσθησης έχει κλείσει ο δρόμος προς το Πλωμάρι και τη Μελίντα, ενώ ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς. Μικρές ζημιές έχουν αναφερθεί επίσης στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι υπηρεσίες του δήμου της Μυτιλήνης και η πυροσβεστική. Στην πόλη της Μυτιλήνης και κυρίως σε παλιά σπίτια, εντοπίζονται ως τώρα τα προβλήματα.

Η ισχυρή δόνηση είχε επίκεντρο περίπου 16 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου και περίπου 85 χιλιόμετρα δυτικά των ακτών της Σμύρνης.

Υπάρχει κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας και προέτρεψε τους κατοίκους που έχουν προβλήματα στα σπίτια τους να μη μπαίνουν μέσα μέχρι να εκτονωθεί το φαινόμενο. Ο δομημένος ιστός της Ελλάδας ανταπεξήλθε παρά το μεγάλο μέγεθος του σεισμού. Πολύ μικρή η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό, πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία. Χρήστες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης που βρίσκονται στη δυτική Τουρκία έκαναν λόγο για μια ισχυρή και με μεγάλη διάρκεια σεισμική δόνηση.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: