Επίκαιρη Ερώτηση για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία από το δάκο της ελαιοπαραγωγής στη Λέσβο, κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος.
Αναλυτικά αναφέρει: «Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η φετινή ελαιοπαραγωγή της Λέσβου λόγω της παραπέρα μείωσης, κατά 100.000 ευρώ, του ήδη εξαιρετικά μειωμένου προϋπολογισμού που διέθεσε για τη δακοκτονία της Λέσβου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του άγονου διαγωνισμού, δεδομένου ότι ο μοναδικός υποψήφιος ανάδοχος, κατέθεσε προσφορά αυξημένη κατά 50.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό δημοπράτησης. Φτάνει να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι το 2009 ο προϋπολογισμός για τη δακοκτονία στη Λέσβο ήταν περίπου τριπλάσιος από τον σημερινό.
Σημειώνουμε επίσης, ότι η Περιφέρεια αρνείται και λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού να πραγματοποιήσει με ευθύνη των υπηρεσιών της τη δακοκτονία, όπως γινόταν μέχρι το 2011.
Επειδή, σύμφωνα και με τη διαπίστωση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, έχουμε φέτος κατά 25 ημέρες πρώιμη καρποδεσία και συνεπώς έπρεπε ο πρώτος -και καθοριστικός- ψεκασμός να ξεκινήσει αυτές τις μέρες για να προστατευθεί ο ελαιοκαρπός από το δάκο, που όπως δείχνουν οι δακοπαγίδες είναι αυξημένος, επιβάλλεται η άμεση αύξηση του κονδυλίου τουλάχιστον κατά 50.000 ευρώ, ώστε να ξεκινήσει άμεσα ο πρώτος ψεκασμός.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός αν θα αυξήσει άμεσα τον προϋπολογισμό για την προστασία της ελαιοπαραγωγής στη Λέσβο που αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματος των κατοίκων της».

Μοιράσου το άρθρο: