Tο Δεινοθήριο της Λέσβου και πάλι στο Επιμελητήριο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου η διάλεξη του Καθηγητή Νίκου Ζούρου, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, για την ιστορία ανακάλυψης του Δεινοθηρίου και τη μελέτη των ευρημάτων για τον προσδιορισμό του ζώου.
Tο Δεινοθήριο της Λέσβου και πάλι στο ΕπιμελητήριοΗ διάλεξη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης «Το Δεινοθήριο της Λέσβου» στον εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, η οποία μετά από λίγες μέρες ξεκούρασης υποδέχεται και πάλι τους μικρούς και μεγάλους φίλους του, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν το αντίγραφο εκθέματος του Δεινοθηρίου της Λέσβου, το οποίο για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο κοινό.
Κατά τη διάρκεια της διάλεξης ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό μετέφερε τους συμμετέχοντες στο γεωλογικό παρελθόν του Αιγαίου και παρουσίασε τα μοναδικής επιστημονικής αξίας ευρήματα απολιθωμάτων του δεινοθηρίου που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των ερευνητικών εργασιών στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Από τη μελέτη των απολιθωμάτων προέκυψε το συμπέρασμα ότι το ζώο είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας 19 – 18,4 εκατ. ετών. Μετά από τον καθαρισμό του απολιθώματος και τη σύγκρισή του με απολιθώματα από πρωτόγονα ζώα, διαπιστώθηκε ότι ανήκει σε ζώο της οικογένειας των δεινοθηρίων, και, συγκεκριμένα,
σε Προδεινοθήριο (είδος Prodeinotherium bavaricum). Το Προδεινοθήριο του Γαβαθά συγκρίθηκε με Προδεινοθήρια από άλλες χώρες της Ευρώπης και βρέθηκε ότι είναι πιο πρωτόγονο από αυτά.
Ειδική αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια της διάλεξης έγινε επίσης για τη διαδικασία δημιουργίας του προπλάσματος του δεινοθηρίου και τις προσπάθειες για αναπαράσταση των ζώων της εποχής εκείνης και κατασκευής προπλασμάτων.
Μετά το πέρας της παρουσίασης ακολούθησε επιστημονική ενημέρωση των συμμετασχόντων της εκδήλωσης από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στον εκθεσιακό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις εκθεματικές ενότητες και το μοναδικό αντίγραφο εκθέματος του Δεινοθηρίου της Λέσβου.
Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-14:00 & 18:00-20:00, Σάββατο-Κυριακή: 11:00 -14:00.
Ειδικά για τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου πραγματοποιείται εκπαιδευτική ενημέρωση από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου. Τα προγράμματα επιστημονικής ενημέρωσης διαρκούν 45 λεπτά και πραγματοποιούνται ανά μία ώρα. Λόγω περιορισμένου χώρου, η ενημέρωση θα πραγματοποιείται κατόπιν δήλωσης συμμετοχής στο τηλέφωνο 2251047033.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 2251047033,
E-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr

Συντάκτης: Αναστασία Σπυριδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος