Ξάνθη: Τα κορίτσια με τα ζαχαροκάλαμα

Ήταν Νοέμβριος του 2006 όταν τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Γενισέας του Δήμου Αβδήρων ξεκίνησαν την αναβίωση της καλλιέργειας του ζαχαροκάλαμου παίρνοντας πληροφορίες και βιώματα 60άρηδων και 70άρηδων που αναπολούσαν τη γεύση του πετμεζιού από ζαχαροκάλαμο.

Τα χρόνια κύλησαν και σήμερα οι γυναίκες συνεχίζουν την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου παρασκευάζοντας γλυκά του κουταλιού με δικό τους πετιμέζι.
«Τη δεκαετία 1950-1960 όλοι οι κάτοικοι του χωριού καλλιεργούσαν αυτό το φυτό. Μαζεύονταν σε δύο σημεία του χωριού που τα ονόμαζαν στέκια και το αποχύμωναν» δηλώνει η Αναστασία Αμανατίδου και εξηγεί ότι με το σιρόπι του ζαχαροκάλαμου και την προσθήκη κολοκύθας, γέμιζαν τενεκέδες για να περάσει η οικογένεια τη χρονιά. «Ήταν η απαραίτητη γλυκαντική ουσία για να περάσει η οικογένεια τη χρονιά στα χρόνια της φτώχειας.»

Από το 2006 μέχρι σήμερα οι γυναίκες του χωριού το σπέρνουν και το καλλιεργούν κανονικά, κάθε χρόνο και πειραματίζονται ώστε να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Από αναφορές παλιών καλλιεργητών καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία ανοξείδωτη μηχανή αποχύμωσης» δηλώνει η κα Αμανατίδου προσθέτοντας ότι η σπορά του ζαχαροκάλαμου γίνεται την άνοιξη. «Φροντίζουμε, ποτίζουμε και ξεβοτανίζουμε τα φυτά σύμφωνα με τις οδηγίες του γεωπόνου. Όταν ωριμάσει το φυτό και αποκτήσει τα απαραίτητα σάκχαρα, κόβουμε ένα-ένα τα καλάμια με το χέρι. Τα μεταφέρουμε σε στεγασμένο χώρο όπου γίνεται η αποφύλλωση η οποία ενισχύει την ποιότητα του χυμού. Ξεκινάμε την αποχύμωση στην πρότυπη ανοξείδωτη μηχανή. Συλλέγουμε τον χυμό, τον φιλτράρουμε σε δύο στάδια και τον ψήνουμε ώστε να φτάσει στην επιθυμητή πυκνότητα». Εναλλακτικά οι γυναίκες του Συλλόγου προσθέτουν κομμάτια κολοκύθας ή κυδωνιού.

Πεισμώνουν από τις δυσκολίες, παίρνουν δύναμη από τα καλά λόγια όσων γεύονται τις δημιουργίες τους και συνεχίζουν να φέρνουν στο προσκήνιο γεύσεις με σιρόπι ζαχαροκάλαμου που ξυπνούν τις μνήμες των ηλικιωμένων, αλλά και ζωηρεύουν το βλέμμα, φωτίζουν το πρόσωπό των νέων που το γεύονται για πρώτη φορά. «Όλα τα μέλη του συλλόγου νιώθουμε υπερηφάνεια και χαρά που μετά από πολλές προσπάθειες φτάσαμε στο σημείο να παράγουμε ένα παραδοσιακό υγιεινό προϊόν με απόλυτα οικολογικό τρόπο» καταλήγει η κα Αμανατίδου που τόσο εκείνη όσο και τα υπόλοιπα κορίτσια του Συλλόγου έχουν χίλιους κι έναν λόγους να χαμογελούν γλυκά.
Φώτο:Αναστασία Αμανατίδου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος