«Κλειστός» ο ΧΥΤΑ Σκοπού τις τελευταίες ημέρες ενώ περίπου τρεις χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών βρίσκονται σήμερα αμάζευτα στους δρόμους του νησιού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Α.Τζίμη, ο οποίος είναι ένας εκ των κατοίκων της περιοχής Καλαμακίου, που έχουν αντιδράσει δυναμικά στην εξακολούθηση της διαδικασίας εναπόθεσης απορριμματοφόρων στον ΧΥΤΑ, ενώ, από τα μέσα Δεκεμβρίου έχουν δώσει το «πράσινο φως» για την πρόσβαση των απορριμματοφόρων στον συγκεκριμένο χώρο για περιορισμένο χρονικό διάστημα και βάσει των προϋποθέσεων που τέθηκαν στον «οδικό χάρτη» διαχείρισης απορριμμάτων του νησιού, ο οποίος αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο εσωτερικών στην Αθήνα, τον προηγούμενο μήνα. 

Σύμφωνα με συνέντευξη του κ.Τζίμη στην ΕΡΤ Ζακύνθου, ο ΧΥΤΑ το τρέχον χρονικό διάστημα είναι κλειστός, καθώς, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, έχουν μεγιστοποιηθεί τα προβλήματα που υπήρχαν. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ.Τζίμης σε προχθεσινή αυτοψία του στον εν λόγω χώρο, διαπίστωσε τη σαθρότητα του εδάφους που καθιστά επικίνδυνη την είσοδο απορριμματοφόρων, ενώ, όπως επεσήμανε, για πρώτη φόρα είδε μετακίνηση και των τριών τοιχίων, τα στραγγίδια να ξεχύνονται με έντονη ροή, τις δεξαμενές να είναι γεμάτες και «βουλιαγμένο» το κύτταρο που ξαναχρησιμοποιήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Επίσης, όπως είπε, εάν οι καιρικές συνθήκες καλυτερεύσουν και καταστεί εφικτή η πρόσβαση απορριμματοφόρων, ο ΧΥΤΑ θα μπορέσει να δεχτεί φορτίο ακόμη περίπου 30 απορριμματοφόρων, με σκουπίδια από το νοσοκομείο, τα σχολεία και τον ΟΔΑΖ.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Τζίμης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για ευθύνες αναφορικά με τη μη επίλυση του προβλήματος, αλλά, έστρεψε και τα βέλη του εναντίον του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Ν. Τσίπηρα, ο οποίος σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό -όπως ανέφερε ο κ.Τζίμης- είπε ότι «φταίνε οι Καλαμακιώτες που δεν δέχονται απορριμματοφόρα στον ΧΥΤΑ», υποστηρίζοντας πως «δεν φτάνει η υποκρισία, λύσσα και τρέλα για να πάρει κάποιος την καρέκλα, τάζοντας έργα που μετά ξεχνάει, πρέπει να επιρρίπτονται και ευθύνες στους κατοίκους της περιοχής;».

Ρεπορταζ: Μαρίνα Μάντζου

Μοιράσου το άρθρο: