Τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις 17-5-2018

-Σε τεταμένη ατμόσφαιρα κύλησε η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζακύνθου (η οποία θα συνεχιστεί σήμερα στις 20:00 στην αίθουσα του 1ου ορόφου στο δημαρχείο) ενώ όπως ήταν αναμενόμενο κυριάρχησαν τα θέματα των απορριμμάτων, των παιδικών σταθμών και οι πλαστές διαταγές πληρωμής (το τελευταίο έθεσε προς συζήτηση ο επικεφαλής της «Ζακυνθινής Αναγέννησης» Αντ.Κασσιμάτης). Μεταξύ άλλων, εκτός ημερήσιας διάταξης μετά από πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ.Αρμένη, το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να προχωρήσει η τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου για να δοθούν χρήματα στον ΦοΔΣΑ προκειμένου να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και κυρίως για να μπορέσει να συνεχίσει με ομαλότερο τρόπο την ήδη προβληματική αποκομιδή των απορριμμάτων ενόψει τουριστικής περιόδου. Επίσης, ξεχωρίζει η ομόφωνη απόφαση του σώματος («παρών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κ.Πλατυπόδης λόγω έντονων προσωπικών χαρακτηριστικών που έχει λάβει το θέμα της λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών), μετά από μια επεισοδιακή συζήτηση που προκλήθηκε από την τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας και προέδρου (μέχρι…εχθές το βράδυ) των παιδικών σταθμών Μ.Μουζάκη, να γίνει δεκτή η εισήγηση του δημάρχου Π.Κολοκοτσά, για αντικατάστασή της από τη συγκεκριμένη θέση, μέσω της αντικατάστασης μέλους του διοικητικού συμβουλίου, από τον ίδιο, που αυτοδίκαια, ως δήμαρχος, αναλαμβάνει νέος πρόεδρος, παρουσία εργαζόμενων γυναικών στους σταθμούς, οι οποίες με πανηγυρικό τρόπο, υποδέχτηκαν την απόφαση.

-Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη 17/5/2018 και ώρα 20.00 μ.μ, στα γραφεία του (Λομβάρδου 20), το ΔΣ του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, με σημαντικότερα θέματα: Απολογισμός 2017- GDPR Προστασία προσωπικών δεδομένων-Διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας ΓΕΜΗ και ανταποδοτικές υπηρεσίες. Σε περίπτωση μη διαπίστωσης απαρτίας, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία του 1/3 των μελών τη Τρίτη 22/5/2018 στις 18.00μ.μ στον ίδιο χώρο.

-Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο εφαρμόζεται η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή σε έξι Δήμους της Περιφέρειάς Ιονίων Νήσων, στους Δήμους Παξών, Λευκάδας, Μεγανησίου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου. Όπως ενημερώνει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνος Γκούσης, οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών προσχολικής ηλικίας, που έχουν γίνει τεσσάρων ετών έως 31/12/2017, για την υποχρεωτική πλέον φοίτηση, πρέπει να προσέλθουν για την εγγραφή στα Νηπιαγωγεία έως 18/5/2018.

-15-19 Μαΐου επισκέπτεται την Κεφαλονιά ο δικηγόρος, Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Πρόεδρος του «Οίκου Ναύτου» και συνεργάτης του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης Παιδιών & Νέων, Βαγγέλης Αυγουλάς. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, θα λάβει χώρα σε σχολεία του Δήμου Κεφαλονιάς η υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος, εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας, με στόχο οι μαθητές και μαθήτριες να έρθουν βιωματικά σε επαφή με τις ιδιαιτερότητες της καθημερινής ζωής των ατόμων με προβλήματα όρασης. Παράλληλα, ο κ. Αυγουλάς θα έχει θεσμικές συναντήσεις με ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου, με τον Δήμαρχο και άλλους τοπικούς εκπροσώπους και τοπικούς φορείς και υπό τις αυτοδιοικητικές του ιδιότητες, διότι ο ίδιος διατελεί παράλληλα μέλος της Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΤΑΑ.

-Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου καταγγέλλει τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματισμένους. «Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στον Παλαιστινιακό λαό που διεκδικεί με τον αγώνα του, εδώ και δεκαετίες, το αυτονόητο δικαίωμα: Να έχει δικό του κυρίαρχο κράτος, στα όρια του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ» επισημαίνει το ΕΚΖ.

-To ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης «καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο»-όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει -«το νέο αποτρόπαιο εν ψυχρώ έγκλημα που διέπραξαν την μέρα εγκαινίων της νέας αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ τα ισραηλινά στρατεύματα, σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».

-«Καταγγέλλουμε δημόσια τόσο την Διοίκηση όσο και τον Περιφερειακό Διευθυντή Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την μεθοδευμένη διαδικασία επιτόπιων ελέγχων που κάνει στις εγκαταστάσεις των ντόπιων γεωργοκτηνοτρόφων στα Νησιά μας, όλως μεροληπτικώς, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους όρους και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνει ο Ε.Α.Σ. Κεφαλονιάς-Ιθάκης. «Προκειμένου να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των ντόπιων γεωργοκτηνοτρόφων έχουμε προσφύγει στη Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος. Για μια ακόμη φορά καλούμε : τον Υπουργό Υ.Α.Α.Τ. & πολιτικό προϊστάμενο του ΟΠΕΚΕΠΕ , την Βουλευτή του Νομού και τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων να πάρουν θέση», προσθέτει.

-Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος θα πραγματοποιήσει διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της για πρώτη φορά στη Ζάκυνθο, το Σάββατο 19 Μαΐου και ώρα 19:00. Κατά την συνεδρίαση θα διεξαχθεί συζήτηση με τις τοπικές αρχές και τους φορείς, για τοπικά και γενικότερα προβλήματα που απασχολούν τους εμπόρους και επιχειρηματίες. Η συνεδρίαση της Ομοσπονδίας θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Διοικητήριο).

-Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Βουλευτής Ζακύνθου) Σταύρος Κοντονής επισκέφθηκε την Εισαγγελία Πρωτοδικών και το Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την εξέλιξη τόσο των έργων αποκατάστασης στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όσο και τα αποτελέσματα της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης. Σε δηλώσεις του ο κ. Κοντονής επανέλαβε πως: «Είναι αμετάκλητη η απόφαση της Κυβέρνησης για τη διάσπαση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών. Ήδη με το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί στη Βουλή προβλέπεται ο τρόπος επιλογής της έδρας των δύο νέων Πρωτοδικείων Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Αυτός ο υδροκεφαλισμός και η κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια κατά ένα παράλογο τρόπο στο Πρωτοδικείο Αθηνών μοναδικό παράδειγμα- στην Ευρώπη θα σταματήσει. Εκτιμώ ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε τελειώσει τη διαδικασία της εξεύρεσης κτιρίων που θα στεγάσουν τα νέα Πρωτοδικεία και η στέγαση θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019».

-Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με την αεροπορική εταιρεία Ryanair, πραγματοποιήθηκε από 12 έως 15 Μαΐου, επίσκεψη τριών Γερμανών δημοσιογράφων στην Κεφαλονιά. Σκοπός της επίσκεψης αυτής, ήταν να γνωστοποιηθεί και ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η νέα αεροπορική σύνδεση της Κεφαλονιάς – Φρανκφούρτης, που είναι μεγάλος αεροπορικός κόμβος της Ευρώπης. «Με τις δράσεις αυτές, όχι μόνον αυξάνεται το τουριστικό ρεύμα προς τα νησιά μας, αλλά εδραιώνεται η συνεργασία της Π.Ι.Ν με σημαντικούς παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα την τουριστική κίνηση ενός προορισμού, όπως οι αεροπορικές εταιρείες», επισημαίνει ο αρμόδιος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Σπ.Γαλιατσάτος.

-Συνελήφθησαν (15-05-2018) στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς, ένας 37χρονος υπήκοος Αφγανιστάν και ένας 32χρονος υπήκοος Ιράν, οι οποίοι επιχείρησαν να επιβιβαστούν παράνομα σε διεθνείς πτήσεις. Ειδικότερα, κατά την διάρκεια αστυνομικού- διαβατηριακού ελέγχου εντοπίστηκαν, διαδοχικά την Τρίτη (15-05-2018), το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αργοστολίου, ο 37χρονος και ο 32χρονος, οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγραφα, σε πτήση με προορισμό την Ιταλία. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

-Ανακοινώνεται από την Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς, ότι το Τμήμα Αδειών Οδήγησης, από 14 μέχρι 18 Μαΐου, δεν θα λειτούργει, λόγω επιμορφωτικού σεμιναρίου των υπαλλήλων του Για το ίδιο διάστημα οι παραλαβές νέων αδειών, θα εξυπηρετούνται από το Τμήμα Αδειών Κυκλοφορίας. Για τις λοιπές πράξεις, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ.

-Σήμερα Πέμπτη 17 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή διατροφικού επιδόματος Νεφροπαθών-Μεταμοσχευμένων για το μήνα Απρίλιο 2018, ενημερώνει η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς. Για περισσότερες πληροφορίες, στην εν λόγω Δ/νση (Μομφεράτου 30, Αργοστόλι, τηλ.: 2671362703 κ. Καραδημήτρη Ιωάννα).

-Την ένταξη στο ΕΠ Ιονίων Νήσων του έργου «Αποκατάσταση ΧΥΤΑ και σύστημα Μεταφόρτωσης μεταφοράς στερεών αποβλήτων Δήμου Μεγανησίου Λευκάδας», π/υ 659.086€ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ.Γαλιατσάτος. «Η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Μεγανησίου αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων και συμβάλλει στη μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος. Τα έργα μεταφόρτωσης και ανακύκλωσης θα έχουν ως αποτέλεσμα την σύννομη διαχείριση των αστικών αποβλήτων στο Δήμο», επισημαίνει ο Περιφερειάρχης. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο.

-Ο Δήμος Λευκάδας ενημερώνει ότι σήμερα Πέμπτη 17 και αύριο Παρασκευή 18 Μάιου θα είναι κλειστός ο δρόμος στην οδό Φιλοσόφων από τον κόμβο της οδού Αναπαύσεως μέχρι τον κόμβο της οδού Πεφανερωμένης και στα δύο ρεύματα, λόγω των έργων που εκτελούνται για τη δημιουργία των υποδομών του Νέου Νοσοκομείου στην περιοχή. Τα μεγάλα και βαρέα οχήματα κατά την είσοδό τους στο νησί θα ακολουθούν το δρόμο της Γύρας προς το Πνευματικό Κέντρο-Δικαστήρια, θα διέρχονται από τον Αγιο Μηνά με κατεύθυνση προς την Αστυνομία και το ΚΤΕΛ, ενώ για την έξοδό τους θα ακολουθούν την ακριβώς αντίστροφη διαδρομή. Η δημοτική οδός θα είναι ανοιχτή ΜΟΝΟ για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, των καταστηματαρχών και των πελατών τους.

-Ο Δήμος Λευκάδας , όπως κάθε χρόνο, με την έναρξη της τουριστικής περιόδου κάνει ΕΚΚΛΗΣΗ στους πολίτες, ιδιαίτερα στους επαγγελματίες τουριστικών επιχειρήσεων με αυξημένο όγκο απορριμμάτων για την τήρηση όλων των κανόνων καθαριότητας. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ η απόρριψη παντός είδους απορριμμάτων έξω και γύρω από τους κάδους καθαριότητας και ανακύκλωσης. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τοποθετούνται μέσα στις σακούλες απορριμμάτων σίδερα, πέτρες, μπάζα , γενικά οικοδομικά υλικά, ηλεκτρικές συσκευές, διάφορα αντικείμενα, λίπη – έλαια και γενικά ότι δημιουργεί προβλήματα στα συνεργεία και καταστρέφει τα μηχανήματα αποκομιδής. Τα υλικά αυτά πρέπει ξεχωριστά να τοποθετούνται στα αντίστοιχα σημεία ανακύκλωσης . Ήδη υπάρχουν κατάλληλοι χώροι και σημεία για το σκοπό αυτό και οργανώνονται και άλλα , για τα οποία μπορούν οι πολίτες να έρχονται σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Καθαριότητας στο τηλ.2645360535.

-Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του Δήμου Λευκάδας, για τον ευπρεπισμό των κοινόχρηστων χώρων και των ιστορικών μνημείων, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 12 Μαΐου καθαρισμός στο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του Κάστρου της Αγίας Μαύρας. Ο καθαρισμός έγινε από τον Δήμο και σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

-Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου καλεί τους συλλόγους διδασκόντων και τους μαθητές να σταθούν αρωγοί και προβούν σε συγκέντρωση χρημάτων, για να διατεθούν στο νεαρό συμπολίτη μας Διονύση Προκόπη που αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, προκειμένου να μπορέσει να τύχει θεραπείας. Οι σύλλογοι διδασκόντων μπορούν να καταθέσουν το ποσό στο συγκεκριμένο λογαριασμό. Το ΔΣ θα διαθέσει χρηματικό ποσό και από το ταμείο της ΕΛΜΕΖ.

-Ο Πολιτιστικός& Εξωραϊστικός σύλλογος (Ζακύνθου) «Μανώλιες» καλεί όλους τους συμπατριώτες μας να σταθούν δίπλα στον συνάνθρωπο μας Διονύση Προκόπη, που έχει απόλυτη ανάγκη για οικονομική βοήθεια. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Διονύση για έμπρακτη βοήθεια και αλληλεγγύη, και με την επιμέλεια της οικογενείας του, ο Σύλλογος στήνει κουτιά βοήθειας, σε δύο χώρους, μελών του: 1) Μαντολατοποιείο Αγγελικής (Ζελίκα) Κοτσώνη – Ψαρρών 5,δίπλα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο – τηλ. 26950 42535. 2) Περί Άρτου & Καφέ – Αγ. Ι. Λογοθετών & Αγ. Διονυσίου γωνία – τηλ. 26950 25938.

-Έκτακτα μέτρα οδικής κυκλοφορίας εντός του λιμένα Αγίου Νικολάου Ζακύνθου, ανακοίνωσε το τοπικό Λιμεναρχείο. Ειδικότερα, σήμερα 17-05-2018 από 06:00 έως και 19:00 και στις 24-05-2018, τις ίδιες ώρες, θα ισχύει απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης κάθε τροχοφόρου οχήματος: α) περιμετρικά της πλατείας Ηρώων Πεσόντων (τμήμα εισόδου εξόδου και από τις δυο πλευρές των οδών) και β) από την πύλη εισόδου λιμένος Αγίου Νικολάου (Πόρτο) και εντός του χώρου αυτού. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με βάση τις κείμενες διατάξεις.

Μοιράσου το άρθρο: