Τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις 6-6-2018

-Την ύπαρξη έκτακτων σχεδίων ανάγκης, ως απαραίτητη προϋπόθεση, για την αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων διαχείρισης των λυμάτων (παρεμβάσεις ξενοδόχων σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΖ για βελτίωση του προβληματικού αποχετευτικού δικτύου της τουριστικής περιοχής Πλάνου και αυξημένα φορτία που δοκιμάζουν τις αντοχές του μοναδικού βιολογικού στο νησί) και των σκουπιδιών (κυρίως, στο κομμάτι της αποκομιδής και των λειτουργικών εξόδων του ΦοΔΣΑ και λιγότερο σε επίπεδο επεξεργασίας στην μονάδα ενδιάμεσης διαχείρισης στον «Λίβα»), εν μέσω τουριστικής περιόδου, επισήμαναν υπηρεσιακοί παράγοντες, στην χθεσινή ευρεία σύσκεψη φορέων στο επιμελητήριο Ζακύνθου, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του συγκεκριμένου φορέα, όπως και της τοπικής ΝΕ του ΤΕΕ. Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε, 11χιλ.κυβικά, λυμάτων δέχεται καθημερινά ο βιολογικός, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει διαρροή τους στον Πλάνο, με κίνδυνο θραύσης του αγωγού και με κατηγορηματική θέση, πως δεν πρέπει να γίνουν νέες συνδέσεις τουριστικών επιχειρήσεων, ούτως ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα και να μπορεί έστω και με εμβαλωματικές παρεμβάσεις να λειτουργήσει στοιχειωδώς και χωρίς μεγάλα προβλήματα το όλο σύστημα, όπως επίσης και αυτό που αφορά στα απορρίμματα.

-Την αύξηση των τελών καθαριότητας-για το τρέχον έτος-από 2,1 σε 2,9 ευρώ ανά τ.μ. (ποσοστό 38%) για όλους τους επαγγελματικούς χώρους, (στις οικίες παραμένουν στα ίδια επίπεδα) μεταξύ αυτών και οι τουριστικές επιχειρήσεις, ψήφισε κατά πλειοψηφία στην προχθεσινή συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου, προκειμένου να ισοσκελιστούν οι προϋπολογισμοί δήμου και ΦοΔΣΑ (με σχετικές τροποποιήσεις) και να εξοικονομηθούν τα απαραίτητα ποσά για τα λειτουργικά έξοδα του φορέα διαχείρισης, κυρίως στο κομμάτι της αποκομιδής, λόγω μεγαλύτερου κόστους από την λειτουργία των εγκαταστάσεων ενδιάμεσης διαχείρισης των απορριμμάτων στον «Λίβα», καθώς και των αυξημένων αναγκών της εν εξελίξει τουριστικής περιόδου, με έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τους εκπροσώπους των ξενοδόχων, τόσο για τον χρόνο και τρόπο λήψης και εφαρμογής της συγκεκριμένης απόφασης, αλλά και τη μη νομιμότητα της, υποστηρίζοντας, πως δεν θα τύχει έγκρισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όσο και για τη μη ανταποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον δήμο και τον αρμόδιο φορέα (ΦοΔΣΑ).

«Επειδή, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, κατά κόρον γίνονται αναφορές και δηλώσεις διαφόρων από τα και στα ΜΜΕ περί αδράνειας, ανεπάρκειας κλπ των Δημοτικών Κοινωνικών Υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ζακύνθου, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε ότι οι υποθέσεις που χειρίζεται η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων (ΟΠΑ) του Δήμου Ζακύνθου έχουν απόρρητο χαρακτήρα και οι ενέργειες, όπως και τα πορίσματα της κοινωνικής εργασίας, όπως και ό,τι καταγράφεται κατά τη διάρκειά τους, έχουν τον χαρακτήρα του εμπιστευτικού. Μοναδικός αποδέκτης των ενεργειών και της κοινωνικής δουλειάς της ΟΠΑ είναι η Εισαγγελική Αρχή, όπου βάσει των παραγγελιών της ενεργεί η ΟΠΑ», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του ο Δήμος Ζακύνθου.

-Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος τη Δευτέρα 4 Ιουνίου, όπου συναντήθηκε με τη Γενική Γραμματέα της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR )Ελένη Μαριάνου. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα συζητήθηκε εκτενώς η διοργάνωση της επόμενης Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής των Νησιωτικών Περιοχών της Ευρώπης, τον Απρίλιο του 2019 στην Κέρκυρα. Παράλληλα συζητήθηκε η προοπτική της δημιουργίας στα γραφεία της CPMRστις Βρυξέλλες, Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. «Η Ένωση των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα συνδιοργανώσουν τον Απρίλιο του 2019 αυτή τη Γενική Συνέλευση των Νησιωτικών Περιοχών της Ευρώπης και ελπίζουμε ότι αυτό θα δώσει την ευκαιρία για να έχουμε και την παρουσία σημαντικών προσώπων της ευρωπαϊκής πολιτικής στα νησιά μας, αλλά και να συζητήσουμε εμπειρίες και να λάβουμε αποφάσεις που σχετίζονται με τις στρατηγικές, οι οποίες εκπονούνται αυτό το διάστημα», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

-Τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο επισκέφθηκε στο γραφείο του στις Αλυκές, Ποταμού, ο επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής του προγράμματος INTERREG Ελλάδα- Ιταλία Gianfranco Gadaleta, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Εξωστρέφειας Γιάννη Φοντάνα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την εναρκτήρια συνάντηση του έργου στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG Ελλάδα – Ιταλία, μέσω του οποίου η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα λάβει το συνολικό ποσό των 205.410€, για αγορά κινητού εργαστηρίου ελέγχου, με το οποίο θα προβαίνει σε ελέγχους γαλακτοκομικών προϊόντων. «Θέλουμε να γίνονται γρήγορα οι απορροφήσεις και να είναι αποτελεσματικές. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το πετύχουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο κ.Γαλιατσάτος.

-Μετά από αίτημα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και έγκριση του Αν. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, εντάχθηκαν προς υλοποίηση δύο έργα, ιδιαίτερης σημασίας, για την περιοχή της Λευκίμμης και γενικότερα της Νότιας Κέρκυρας, συνολικού προϋπολογισμού 4.600.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα πρόκειται για:
– Έργα προστασίας των εκβολών του ποταμιού Λευκίμμης και διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου στη Μπούκα, προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ
– Ανέγερση Κλειστού Γυμναστηρίου πολλαπλών χρήσεων Λευκίμμης και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, προϋπολογισμού 2.400.000 ευρώ.
Τα έργα αυτά θα κατασκευαστούν από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

-Ο ΕΑΣ Ζακύνθου ενημερώνει τους αγρότες, ειδικού καθεστώτος – δικαιούχους επιστροφής ΦΠΑ, ότι την Τετάρτη 6 Ιουνίου ξεκινά η κατάθεση πρωτότυπων τιμολογίων πώλησης αγροτικών προϊόντων 2017.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά:
– Αντίγραφο και των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
– Πρωτότυπα τιμολόγια πώλησης αγροτικών προϊόντων 2017

Τμήμα ΟΣΔΕ – ΦΠΑ Τηλέφωνο επικοινωνίας 2650-27612.

-Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου εκφράζει την αλληλεγγύη του και την στήριξη του, στους απεργούς της προβλήτας ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO και του ΟΛΠ, που δίνουν ένα δίκαιο και σκληρό αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ, καμιά μορφή ελαστικής εργασίας, πλήρη απασχόληση για όλους, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με ενιαία επιτροπή, ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, δουλειά με δικαιώματα. «Καταγγέλλουμε την τρομοκρατία της Cosco, των εργολάβων, του ΟΛΠ-και όχι μόνο-καθώς και τις δικαστικές αποφάσεις του Πρωτοδικείου Πειραιά που έβγαλε παράνομη και καταχρηστική την απεργία μέσα σε ελάχιστο χρόνο, δείχνοντας πόσο ‘’τυφλή’’ είναι», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του το ΕΚΖ.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, με στυλοβάτες τους γονείς και τους καθηγητές σας, προετοιμαστήκατε και εφοδιάσατε τους εαυτούς σας με τη γνώση και την ευρύτητα της σκέψης, με στόχο να γίνετε ολοκληρωμένοι ακαδημαϊκοί πολίτες, έτοιμοι να αξιοποιήσετε το δυναμισμό της νιότης σε συνδυασμό με την προσφερόμενη πανεπιστημιακή γνώση στο γνωστικό αντικείμενο που θα επιλέξετε. Εμείς θα συνεχίζουμε να βρισκόμαστε κοντά σας για να αφουγκραζόμαστε τις ιδέες, τις αγωνίες και τα όνειρά σας, να πιστεύουμε βαθιά σε εσάς και να αναμένουμε με μεγάλη προσδοκία την ενεργό συμμετοχή σας σε αυτήν την κοινωνία των πολιτών, όπου η παρουσία της νέας γενιάς αποτελεί μονόδρομο για την πρόοδό της», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε μήνυμα τους προς τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λ.Νιοτόπουλος.

-Ανακοινώνεται από τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Θ.Χαλικιά, ότι το Σάββατο 9 Ιουνίου η προγραμματισμένη από τον κανονισμό λειτουργίας διακοπή της εισόδου στο νησί της Λευκάδας από την πλωτή γέφυρα (οδικώς) από 19:00 έως 19:15, θα πραγματοποιηθεί από 18:50 έως 19:20 στο πλαίσιο του 8ου Πράσινου Ημιμαραθωνίου.

Μοιράσου το άρθρο: