Τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις 13-6-2018

-Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πικετοφορία του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου αύριο Πέμπτη 14 Ιουνίου στις 19:30 μπροστά από το κτίριο της πρώην Νομαρχίας, απευθύνουν το ΕΚΖ και το τοπικό Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει τις επόμενες μέρες με τη γνωστή μορφή του κατ’ επείγοντος, νέο πολυνομοσχέδιο με δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στην τέταρτη αξιολόγηση. Αρκετά από αυτά όχι μόνο διαψεύδουν πανηγυρικά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί επαναφοράς τάχα των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το ‘’τέλος των μνημονίων’’ αλλά στερεώνουν το έδαφος της νομιμοποίησης όλων των αντεργατικών μέτρων που έχουν έρθει ως σήμερα με βάση τον ‘’Κώδικα Εργατικού Δικαίου και Κώδικα Ρυθμίσεων Εργασίας’’». Επίσης, το ΕΚΖ, αναφέρει: «Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τις γυναίκες, να απαντήσουν αγωνιστικά στην κυβερνητική προπαγάνδα και στις νέες απάτες της κυβέρνησης. Με το σύνθημα ‘’μπροστά οι δικές μας ανάγκες’’ να δυναμώσει η πάλη απέναντι σε εργοδοσία-κυβέρνηση-ΕΕ, απέναντι σε νέα και παλιά μέτρα. Να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας».

-Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς-Ιθάκης, πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη 14 Ιουνίου στις 20:00, πικετοφορία, μπροστά στα γραφεία του, στο Αργοστόλι, με βασικά αιτήματα:
-Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
-Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
-Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ! Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ.
-Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
-Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
-Κάτω οι φόροι – να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
-Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.
-Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία, να υλοποιηθούν τα αιτήματα των φορέων.

Επίσης, κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση του ΕΚΚΙ, ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης, απευθύνουν, μεταξύ άλλων, το ΝΤ Κεφαλονιάς-Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ και η ΕΛΜΕ-ΚΙ, συμμετέχοντας και στην στάση εργασίας 12 με λήξη ωραρίου καθώς και στη συγκέντρωση 1:30, σήμερα Τετάρτη 13/6, έξω από το Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου, για την αποτροπή του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας επαγγελματία από τη Σάμη.

-Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταδικάζει τον πρόσφατο άγριο ξυλοδαρμό μαθητή του ΓΕΛ Κεραμειών στο Αργοστόλι από νεανική συμμορία, στην οποία εμπλέκονται και ενήλικοι. «Με αφορμή το γεγονός αυτό, που ανέδειξε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου, καλούμε σε εγρήγορση τον κλάδο των εκπαιδευτικών, τους γονείς, τους μαθητές. Η συγκρότηση και η δράση τέτοιων ομάδων αποτελεί ένα επικίνδυνο κοινωνικό φαινόμενο, που απαιτεί αντιμετώπιση των αιτιών που το γεννούν και το αναπαράγουν. Καμία ανοχή, καμία ταλάντευση. Ταυτόχρονα άλλες πλευρές που μπορεί να συνδέονται με αυτό, όπως η εφηβική παραβατικότητα ή οι συνήθεις συγκρούσεις μεταξύ μαθητών, δεν μπορεί να οδηγούν σε εύκολες γενικεύσεις, σε απολυτότητα, σε αναγωγή των μέτρων καταστολής σε πανάκεια, αποσιωπώντας το σύνθετο χαρακτήρα των απαιτούμενων παρεμβάσεων (παιδαγωγικών, κοινωνικών κλπ.)», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ΕΛΜΕ-ΚΙ.

«Η κυβέρνηση επιμένει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών της Κεφαλονιάς», επισημαίνουν με ερώτησή τους στον Υπουργό Υγείας, οι Βουλευτές της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας. Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι: «Η κατάσταση της Υγείας στην Κεφαλονιά είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Με συνεχόμενες παρεμβάσεις μας στην Βουλή ( αρ.πρωτ. 3981/01-03-2018, αρ.πρωτ. 4064/05-03-2018, αρ.πρωτ. .4222/09-03-2018) , σας έχουμε επισημάνει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας (Αργοστόλι) και στο Νοσοκομείο – ΚΥ Ληξουρίου, το ιστορικό ‘’Μαντζαβινάτειο’’». Συγκεκριμένα, ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό, σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να στελεχωθεί το Νοσοκομείο- ΚΥ Ληξουρίου που με την δική του ευθύνη κινδυνεύει να κλείσει, ποιο είναι το γενικότερο σχέδιο του για την πραγματική παροχή φροντίδας υγείας των πολιτών και των επισκεπτών της Κεφαλονιάς, τι σκοπεύει να κάνει για τα Περιφερειακά Ιατρεία Κεραμειών, Βλαχάτου και το Κ.Υ Σάμης και για ποιο λόγο έκανε τις μετακινήσεις και μετά τις ακύρωσε, καθώς και ποιο ήταν τελικά το σχέδιό του.

«Ολοκλήρωσαν το έργο που ξεκίνησαν πριν μήνες…», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΝΟ.Δ.Ε. Κεφαλονιάς-Ιθάκης της ΝΔ, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Παιδείας, συνοδευόμενου από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου και τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων επιβεβαίωσαν τις επιφυλάξεις μας, αφού όπως φαίνεται, ολοκλήρωσαν ένα έργο που οι ίδιοι πριν μερικούς μήνες είχαν, από την Κέρκυρα τότε, ξεκινήσει. Ο Υπουργός Παιδείας και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΚΛΕΙΝΟΥΝ το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι. Το θνησιγενές Τμήμα Εθνομουσικολογίας που εξαγγέλθηκε δεν είναι τίποτε άλλο παρά στάχτη στα μάτια των πολιτών του Ληξουρίου αλλά και ένας «ελιγμός» προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που το κλείσιμο του ΤΗΜΟ δημιουργεί. Θεωρούμε πως το ΤΗΜΟ πρέπει να έχει την τύχη που είχαν τα άλλα δύο Τμήματα της πόλης του Αργοστολίου. Πρέπει να παραμείνει και αυτό ως έχει και να ενταχθεί στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Να διατηρήσει τη μοναδικότητά του και να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο».

-Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου» αποτελείται από 2 βασικά σκέλη: Ενημέρωση στις σχολικές αίθουσες -Δραστηριότητες εντός της Προστατευόμενης Περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου-Φθινοπωρινή περίοδος: πραγματοποιείται η δράση «Μικρός επιστήμονας»-Ανοιξιάτικη περίοδος: Πραγματοποιείται καθαρισμός τμημάτων της Προστατευόμενης Περιοχής, στο πλαίσιο συμμετοχής σχολείων και του Φορέα Διαχείρισης Ε.Θ.Π.Ζ. στην εθελοντική κίνηση «Let’s Do it Greece», στη διάρκεια της Σχολικής Εβδομάδας. Ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ. επιθυμεί να ευχαριστήσει την Α/βάθμια και Β/βάθμια Εκπαίδευση Ζακύνθου για τη στενή συνεργασία και στήριξη που παρείχαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

-Καταρτίστηκε ο οριστικός Πίνακας Κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, που υποβλήθηκαν προς υπαγωγή στο καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/16, που έγιναν στο πλαίσιο της υπ’ αριθμό 108645/2016 πρόσκλησης. Σύμφωνα με τον οριστικό πίνακα κατάταξης , υπάγονται συνολικά επτά επενδυτικά έργα, με το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργικής απασχόλησης να ανέρχεται συνολικά στα 2.629.838, 70 ευρώ και το συνολικό ποσό της φορολογικής απαλλαγής σε 1.591,332,40 ευρώ.

«Είναι προφανές ότι το νέο Π.Δ. και η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του Λιμεναρχείου Κεφαλονιάς εκδόθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση(αυξάνοντας τις θέσεις των ναυαγοσωστών, τη χρονική περίοδο κάλυψης προσθέτοντας και το μήνα Σεπτέμβριο, και την υποχρέωση ύπαρξης σωστικού σκάφους άνω των 5 μέτρων με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό) και λίγο πριν την έναρξη της χρονικής περιόδου κατά την οποία ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να παράσχει υπηρεσίες ναυαγοσωστικής κάλυψης στις πολυσύχναστες παραλίες του», επισημαίνει ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης. «Συνεπώς, αν και υποχρεωνόμαστε να συμμορφωθούμε με το νέο Π.Δ. και να καταθέσουμε τη σχετική μελέτη μετά την καθυστερημένη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του Λιμεναρχείου, συμφωνούμε ωστόσο με την από 07/06/2017 (αρ. πρωτ. 2053) επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη και θεωρούμε ως καλύτερη λύση την αναστολή στην εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. 31/2018 για την φετινή περίοδο (Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο 2018) με την ταυτόχρονη επαναφορά σε ισχύ για την ίδια περίοδο των σχετικών διατάξεων του Π.Δ. 23/2000, προκειμένου να διασφαλιστεί η άρτια ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών εκ μέρους των Δήμων και συνακόλουθα η υψίστης σημασίας για όλους μας ασφάλεια των λουομένων», προσθέτει.

-Η Πληρωμή Διατροφικού επιδόματος Νεφροπαθών –Μεταμοσχευμένων για το μήνα Μάιο 2018, μετατίθεται για σήμερα Τετάρτη 13 Ιουνίου, για τεχνικούς λόγους. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2671362703 κ. Καραδημήτρη Ιωάννα. Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

-Στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων της Υ.Α 91354/2017 (Β’ 2983) «Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.» που εκδόθηκε στις 30-08-2017, οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και αναψυχής καλούνται όπως προβούν άμεσα στην εφαρμογή των παρακάτω διατάξεων:
α) Άρθρο 70 παρ. 1 Β των κανόνων ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ. «Τήρηση ενός τιμοκαταλόγου τουλάχιστον με αναγραφή των ενδείξεων στη γλώσσα ΒREIL για πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία». β) Άρθρο 71 παρ. 2 Γ των κανόνων ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ. «Ύπαρξη-διάθεση προσυσκευασμένου κάθε είδους ελαίου που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου παρασκευής του φαγητού». Την σχετική ενημέρωση κάνει η Δ/νση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

-To Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, προσκαλεί την Κυριακή 17 Ιουνίου και ώρα 20:30, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, στο πρώτο μέρος της παρουσίασης των έργων για πιάνο της ιταλικής περιόδου του Παύλου Καρρέρ, που φυλάσσονται στο Αρχείο του Μουσείου. Τα έργα θα παρουσιάσει ο πιανίστας Διονύσης Σεμιτέκολος. Το χορευτικό συγκρότημα «Υακίνθη» θα παρουσιάσει χορούς εποχής. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιωάννης Στεφ. Παπαδάτος.

Μοιράσου το άρθρο: