Τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις 26-6-2018

-Στο σκοτάδι, λόγω κακοκαιρίας και δη κεραυνών που «έριξαν» τον κόμβο της Κεφαλονιάς, σύμφωνα με την ΔΕΗ, βυθίστηκε για λίγη ώρα, εχθές νωρίς το βράδυ, ολόκληρη η Ζάκυνθος, ενώ υπάρχουν και σήμερα διακοπές ηλεκτροδότησης στο τοπικό δίκτυο και σε συγκεκριμένες περιοχές, που αποκαθίστανται σταδιακά, ενώ δεν έλειψαν τα προβλήματα στην λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων-και όχι μόνο-αλλά και στην κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους του νησιού.

-Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρου Γαλιατσάτου, εντάχθηκε στο Ε.Π. Ιονίων Νήσων 2014-2020, ένα νέο σημαντικό έργο, για την Κέρκυρα, στον τομέα του Περιβάλλοντος και της Διαχείρισης αποβλήτων, συνολικού προϋπολογισμού 925.476,48 ευρώ. Πρόκειται για το έργο «Ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής βιο-αποβλήτων Δήμου Κέρκυρας». Το παραπάνω έργο εντάσσεται στο Ε.Π. Ιονίων Νήσων μετά από εκχώρηση από το Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και της Ε.Ε. και το Ελληνικό Δημόσιο.

-Ανοιχτή – εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Έρευνα ESPAD Ιονίων Νήσων 2016-17 και η σημασία τους για το σχεδιασμό δράσεων πρόληψης των εξαρτήσεων στο μαθητικό πληθυσμό» διοργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Κέρκυρας ΔΗΜΟΠ «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ» σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.) Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Ιουνίου στις 8 μ.μ. στην αίθουσα της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας (Πλ.Σκαραμαγκά, Ιατρείο Κέρκυρας),στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, ο εορτασμός της οποίας έχει καθιερωθεί να γίνεται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 26 Ιουνίου κάθε έτους.

-Την Παρασκευή 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Άρτας, η εναρκτήρια συνάντηση εργασίας των εταίρων του έργου «LOCAL CLUSTERS & SOCIAL ENTERPRISES INCUBATORS IN THE FIELDS OF CULTURE/ TOURISM & FOLK TRADITION «INCLUST»» το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του διασυνοριακού Προγράμματος INTERREG Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020. Την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων εκπροσώπησε ο Αντι-περιφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Αλέκος Μιχαλάς ο οποίος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορικά μεγάλη συμβολή των Ιονίων Νησιών στα θέματα των Τεχνών, της Μουσικής και του Πολιτισμού καθώς και στις δομές, δράσεις και υπηρεσίες που παρέχονται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων όσον αφορά την Κοινωνική Πολιτική τόνισε επίσης την ιδιαίτερη συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο καθώς την συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των Περιφερειών της Αλβανίας-Αυλώνας και Κορυτσάς. Κύριοι στόχοι του έργου είναι η αξιοποίηση και ανάδειξη των τοπικών πλεονεκτημάτων, με στόχο την ανάπτυξη των εξαγωγών των εγχώριων πολιτιστικών προϊόντων καθώς και την προσέλκυση Ελλήνων & ξένων επισκεπτών στις περιοχές παρέμβασης και η στήριξη / ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργικής βιομηχανίας (Τέχνες, Λαϊκή παράδοση, Φεστιβάλ, εκθέσεις, τεχνολογίες ψηφιακού πολιτισμού κ.ά).

-Οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στη Ζάκυνθο, θα συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση με συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ και ώρα 10:00 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος και στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει προς την πλατεία Κλαυθμώνος στα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας , «ενάντια στην δεκαπενταετή εργασιακή τους ομηρία, τον άπρακτο χρόνο των συναρμοδίων υπουργείων που κυλάει εις βάρος τους , τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που μένουν επί χρόνια μόνο δεσμεύσεις στη θεωρία , στην απαξίωση και αποδόμηση των Δομών ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ , στην συρρίκνωση του προσωπικού , στην έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών κ.α.», όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, σχετική ανακοίνωση.

-Σε επιστολή του, προς το Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταθάκη Γεώργιο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Φάμελλο Σωκράτη, για την χρονική παράταση προθεσμιών για το Κτηματολόγιο στη Λευκάδα, ο Αντι-περιφερειάρχης Λευκάδας Θ.Χαλικιάς, επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η τρίμηνη προθεσμία που έχει δοθεί από το Υπουργείο και στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας για τις διορθώσεις του Κτηματολογίου, δεν επαρκεί για την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου. Επειδή ορισμένες περιοχές της Λευκάδας μπήκαν πιλοτικά από την αρχή στη διαδικασία κατάρτισης του Κτηματολογίου, οι προθεσμίες περαίωσης λήγουν, χωρίς να προλάβουν οι κάτοικοι να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις σε λάθη και παραλείψεις που έχουν γίνει. Πρέπει, κατά τη γνώμη μας, με νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να δοθεί νέα παράταση τριών ετών μέχρι το 2021, για να υπάρχει επαρκής χρόνος για το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» αλλά και για τους πολίτες, ώστε να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να λυθούν προβλήματα που υπάρχουν. Για να μπορέσουν, δηλαδή, οι πολίτες να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις χωρίς να χρειάζεται η προσφυγή στη δικαιοσύνη που είναι το μόνο μέτρο που σταματά την παραγραφή των δικαιωμάτων τους. Είναι προφανώς απαραίτητη η λειτουργία κτηματολογικού γραφείου στη Λευκάδα που δεν υπάρχει σήμερα».

-Συνεδριάζει την Πέμπτη 28 Ιουνίου και ώρα 20:00μ.μ, στο Δημαρχείο Ζακύνθου, το Δημοτικό Συμβούλιο, με 9 θέματα στην ημερήσια διάταξη, μεταξύ των οποίων η λειτουργία του βιολογικού και του δικτύου αποχέτευσης, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακίνητων, η συνένωση του Ιονίου Πανεπιστημίου με ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και η έγκριση αποδοχής χρηματοδότησης του Δημοτικού Θεάτρου από την Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

-Συνεδριάζει την Τετάρτη 27 Ιουνίου και ώρα 18:30μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ» (αίθουσα Αντίοχου Ευαγγελάτου), με 27 θέματα στην ημερήσια διάταξη, το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς.

-Ανακοινώνεται ότι στις 27 Ιουνίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 5 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας (Διοικητήριο) θα πραγματοποιηθεί ειδική δημόσια συνεδρίαση με μοναδικό θέμα: ¨Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής¨ Καλούνται, από τον Δήμο Λευκάδας, όλοι οι φορείς και οι δημότες να παραστούν στην συνεδρίαση.

-Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Κεφαλονιάς με Παράρτημα ΡΟΜΑ, ενημερώνει ότι την Πέμπτη 28 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 31 Μάιου. Η πληρωμή του ΚΕΑ θα πραγματοποιηθεί με πίστωση εξ’ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή. Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα ΡΟΜΑ Δήμου Κεφαλονιάς-Ταχ. Διευθ.: Σουηδίας 11, Αργοστόλι, Τ.Κ. 28100-Τηλ.: 26710 22395-Email: [email protected]

-Ο ΕΑΣ Ζακύνθου ενημερώνει τους παραγωγούς – δικαιούχους ενισχύσεων ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 915/69142/15.05.2018 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1812/Β/2018) «Διαδικασία μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών, συγκρότηση και λειτουργία επιτροπών ελέγχου χωροταξικής ορθότητας της κατανομής δικαιωμάτων χρήσης της βοσκής, κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης», είναι υποχρεωτική η επισύναψη της Εξουσιοδότησης πληρωμής οφειλής μισθώματος δημόσιου βοσκότοπου (δικαιολογητικό 129) στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018 για τους κτηνοτρόφους με κατανομή βοσκότοπου. Ως εκ τούτου οι δημόσιοι βοσκότοποι που κατανέμονται σε κτηνοτρόφους που δεν προσκομίζουν την εν λόγω εξουσιοδότηση έως 10 Ιουλίου 2018 όπως αναγράφεται στην υπ’ αριθ. 41444/25.05.2018 Εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ΔΕΝ θα ληφθούν υπόψη στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης και οι κτηνοτρόφοι δεν θα πληρωθούν. Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι που υπέβαλλαν Δήλωση Καλλιέργειας εκτροφής για το 2018 όπως προσέλθουν εγκαίρως στα γραφεία της Οργάνωσης μας στο Λυκούδι προκειμένου να υπογράψουν και να υποβάλλουν στην αίτηση τους την σχετική Εξουσιοδότηση.

-Ο ΕΑΣ Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ λήγει την Παρασκευή 29 Ιουνίου η τελευταία παράταση για την εμπρόθεσμη καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2017. Με δεδομένο ότι για αντικειμενικούς λόγους υπήρξαν Θιακο Κεφαλλονίτες Παραγωγοί που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (η οποία έληγε στις 31 Μαρτίου) ο ΕΛΓΑ έδωσε την συγκεκριμπαράταση (29-6-2018) προκειμένου να διευκολυνθούν οι Παραγωγοί στην τακτοποίηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Διευκρινήσεις παρέχονται στο πιστοποιημένο Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγρότη και στο Τμήμα Επιδοτήσεων που λειτουργούν καθημερινά (8:00 -16:00) στο ιδιόκτητο κτιριακό συγκρότημα του ΕΑΣ στη παραλιακή λεωφόρο Αντώνη Τρίτση στο Αργοστόλι.

-Προληπτικοί αστυνομικοί έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές των Ιονίων κατά το χρονικό διάστημα 21 έως και 24 Ιουνίου. Πραγματοποιήθηκαν από την ΓΕΠΑΔ Ιονίων Νήσων, (68) συλλήψεις για αδικήματα που αφορούν κλοπές, την παράνομη κατοχή όπλων, την κατοχή ναρκωτικών ουσιών, την διάθεση ειδών παραεμπορίου, την κατάληψη αιγιαλού, την ηχορύπανση. Βεβαιώθηκαν (27) παραβάσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και (384) του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα στην Κέρκυρα συνελήφθησαν (11) άτομα , στην Ζάκυνθο (17), στην Κεφαλονιά (18) και στην Λευκάδα (22).

-Ο Δήμος Λευκάδας είναι αρωγός στην παραγωγή τηλεοπτικής σειράς 6 ντοκιμαντέρ για τον Ιωάννη Καποδίστρια, που θα πραγματοποιηθούν για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού COSMOTE HISTORY. Την υλοποίηση των ντοκιμαντέρ έχει αναλάβει η εταιρεία WCA PRODUCTIONS AE, που απευθύνθηκε στο Δήμο Λευκάδας ζητώντας την παροχή βοήθειας, η οποία και θα δοθεί τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, όσο και από Πολιτιστικούς Συλλόγους. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της παραγωγής του πρώτου επεισοδίου, θα πραγματοποιηθούν γυρίσματα στην Λευκάδα στις 27 Ιουνίου στις Αλυκές, και μέσα στην πόλη του νησιού.

-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2018». Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου, οδός Φιλικών 47, και στο Λόφο Στράνη. Πρόκειται για μια πλειάδα εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν συναυλίες ελληνικού έντεχνου τραγουδιού, παραστάσεις αρχαίου δράματος, θεατρικές παραστάσεις, παιδικές θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κλασικής μουσικής και εκδηλώσεις αλληλεγγύης.κ.λ.π. Την Τετάρτη 27 Ιουνίου, στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου, στις 21:00μμ, θα παρουσιαστεί η Παιδική Θεατρική παράσταση «Σαν Παιδιού Φαντασία» σε κείμενο και σκηνοθεσία Δημήτρη Πιέτρη. Παραγωγή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ & ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΟΝΕΙΡΟΥ-Γενική είσοδος 10 ευρώ-προπώληση 8 ευρώ –Αμέα ΔΩΡΕΑΝ.

Μοιράσου το άρθρο: