Τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις 10-7-2018

-Πολλά είναι και φέτος το καλοκαίρι τα περιστατικά με τουρίστες που διακομίζονται στο νοσοκομείο Ζακύνθου σε κατάσταση μέθης και οι οποίοι, όχι μόνο, προβαίνουν σε βανδαλισμούς στο χώρο εντός του κτιρίου ή καταστρέφουν ασθενοφόρα και εξοπλισμό, αλλά θέτουν σε κίνδυνο και την σωματική ακεραιότητα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε η πρώτη χρονιά που γίνεται κάτι τέτοιο, με το πρόβλημα να αποδίδεται στην παντελή απουσία φύλαξης του νοσοκομείου, κάτι που το καθιστά ανοχύρωτο με έναν υπάλληλο ιδιωτικής ασφαλείας και μόνο για τις νυχτερινές ώρες, τόσο στα επείγοντα, όσο και στις κλινικές. Πρόκειται για περιστατικά που παρουσιάζονται σε τουριστικές περιοχές και δη σε αυτή του Λαγανά και μεταφέρονται είτε από συνοδούς τους, είτε από ιδιωτικά κέντρα που δεν μπορούν να τους αντιμετωπίσουν, είτε από την Αστυνομία, η οποία, δεν προλαβαίνει να τους μεταφέρει, αλλά και να επιστρέφει ξανά σε ελάχιστα λεπτά για να επιβάλει την τάξη, να προστατέψει το προσωπικό και να τους συλλάβει.

-Συνελήφθησαν, εχθές τις πρώτες πρωινές ώρες, στον Λαγανά Ζακύνθου, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), δύο αλλοδαποί 25 και 21 ετών για ληστεία κατά συναυτουργία, καθώς και απόπειρα ληστείας κατά περίπτωση, σε βάρος δύο αλλοδαπών διαφορετικής εθνικότητας, ηλικίας 20 και 18 ετών. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί που ενημερώθηκαν για δύο διαδοχικά περιστατικά, εντόπισαν και ακινητοποίησαν άμεσα τους 2 αλλοδαπούς δράστες, οι οποίοι λίγη ώρα πριν, είχαν αφαιρέσει με την απειλή σωματικής βίας, από έναν 20χρονο, μικρό χρηματικό ποσό ενώ αποπειράθηκαν με τον ίδιο τρόπο να αποσπάσουν χρήματα και από έναν 18χρονο. Στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε το ποσό των 126 ευρώ το οποίο και κατασχέθηκε. Ο δύο αλλοδαποί οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου.

-Συνελήφθη την Κυριακή (08-07-2018) το βράδυ στην περιοχή Βασιλικής Λευκάδας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Απολλωνίων, 47χρονος αλλοδαπός για το αδίκημα της κλοπής. Ειδικότερα, ο 47χρονος αλλοδαπός εντοπίστηκε -άμεσα- από τους αστυνομικούς που περιπολούσαν στην περιοχή και ενημερώθηκαν για περιστατικό κλοπής γυαλιών ηλίου από εμπορικό κατάστημα της περιοχής λίγη ώρα πριν. Ο 47χρονος, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λευκάδας.

-Συνελήφθη την Κυριακή (08-07-2018) το βράδυ στην Κεφαλονιά, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αργοστολίου, 21χρονος ημεδαπός για κλοπές. Ειδικότερα, σε βάρος του 21χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία για δύο διαδοχικές υποθέσεις κλοπών από κατοικία καθώς και από παραλιακή περιοχή της Κεφαλονιάς, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 21χρονος το Σάββατο (07-07-2018) το απόγευμα, παραβίασε παραθεριστική κατοικία στην περιοχή Άβυθος Κεφαλονιάς, από την οποία αφαίρεσε κοσμήματα και το ποσό των 600 ευρώ. Επιπλέον , η δράση του εντοπίστηκε σε μια ακόμη περίπτωση κλοπής κατά την οποία την Πέμπτη (05-07-2018), αφαίρεσε από την παραλία της ίδιας περιοχή μία τσάντα που περιείχε το ποσό των 350 ευρώ. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 21χρονου, διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κεφαλληνίας.

-Μεικτά συνεργεία αστυνομικών υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας πραγματοποίησαν εντατικούς προληπτικούς αστυνομικούς ελέγχους σε περιοχές με αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον κατά το χρονικό διάστημα από 30.06.2018 έως και 08.07.2018, ενώ από την Διεύθυνση Αστυνομίας Κέρκυρας διενεργήθηκαν έλεγχοι την (07-08.07.2018).Πραγματοποιήθηκαν (62) συλλήψεις για αδικήματα που αφορούν την παράνομη κατοχή όπλων, την κατοχή ναρκωτικών ουσιών, την διάθεση ειδών παραεμπορίου, την κατάληψη αιγιαλού, την ηχορύπανση. Βεβαιώθηκαν (17) παραβάσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και (228) του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο συνελήφθησαν (23) άτομα, στην Κεφαλονιά (17), στην Λευκάδα (16) και στην Κέρκυρα (6).

-Την πρόθεση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να μην εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας κανενός νέου ξενοδοχείου στη Ζάκυνθο, υπό τις παρούσες συνθήκες και την αποδεδειγμένη στην πράξη ανεπάρκεια των υποδομών αποχέτευσης να δεχτούν νέες συνδέσεις, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. Όπως ανέφερε οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες, που μάλιστα ορισμένες εξ αυτών έχουν υποβάλει πρόταση ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο, θα πρέπει να εγκαταστήσουν και δικές τους μονάδες Βιολογικού Καθαρισμού και ταυτόχρονα η ΔΕΥΑΖ να αναλάβει τις ευθύνες της, προχωρώντας άμεσα τα απαραίτητα έργα. Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν παρουσία του Δημάρχου Π. Κολοκοτσά ο οποίος υποστήριξε πως ο βιολογικός αντέχει, τα επιπλέον λύματα της περιοχής του Πλάνου «καλύπτουν» ποσοτικά τα περιθώρια που υπάρχουν από περιοχές της πόλης που δεν έχουν καλυφθεί με αποχετευτικό δίκτυο και πολλά από τα προβλήματα ρυπάνσεων οφείλονται στους οικιακούς βόθρους που απορρίπτονται με ευθύνη των κατοίκων σε διάφορες περιοχές του νησιού. Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν όμως την αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Λ. Νιοτόπουλου, που κάλεσε το Δήμο και της ΔΕΥΑΖ να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα αλλά και τις ευθύνες τους.

-Συνεχίστηκε και τον Ιούνιο η διψήφια αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στα Ιόνια Νησιά από το εξωτερικό σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Σύμφωνα με στοιχεία της ‘Fraport’, οι αφίξεις ανά αεροδρόμιο είναι οι εξής: Κέρκυρα: Από το εξωτερικό αύξηση αφίξεων +18,80%. Από το εσωτερικό (μικτή κίνηση αφίξεις και αναχωρήσεις) +14,50%. Άκτιo: Από το εξωτερικό αύξηση αφίξεων +5,20%. Από το εσωτερικό (μικτή κίνηση) -10,90%. Κεφαλονιά: Από το εξωτερικό αύξηση αφίξεων +25,30%. Από το εσωτερικό (μικτή κίνηση) +18,70%. Ζάκυνθος: Από το εξωτερικό αύξηση αφίξεων +8,70%. Από το εσωτερικό (μικτή κίνηση) +6,60%. Συνολικός αριθμός αφιχθέντων από το εξωτερικό, Ιούνιος 2018: 551.973-Ιούνιος 2017: 480.049. Επιπλέον 71.924 ήτοι +15,00% . Οι συνολικές αφίξεις μέχρι τώρα, από το εξωτερικό (Μάρτιος – Ιούνιος), σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, διαμορφώνονται ως εξής: 2018: αφιχθέντες 990.785 -2017 αφιχθέντες 827395. Επί πλέον 163.390 ήτοι +19,70% . «Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, την πραγμάτωση των στόχων της καθώς και την κατάλληλη μεθοδολογία στη διαχείριση των κρίσεων», επισημαίνει ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ.

-Μια κοπέλα 27 ετών, η Διονυσία Μαρούδα από την Ζάκυνθο, έχει διαγνωστεί με όγκο στο αριστερό τμήμα του εγκεφάλου και πρέπει να χειρουργηθεί σε νευροχειρουργική κλινική του εξωτερικού σε ένα ακριβώς μήνα με ένα ιδιαίτερα δυσβάστακτο οικονομικό κόστος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ανοίχτηκε Ατομικός Ερανικός Τραπεζικός Λογαριασμός με αριθμό 345/005158-60 στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (υποκατάστημα 345 ΖΑΚΥΝΘΟΥ) στα ονόματα Μαρούδα Διονυσία του Πέτρου και Μαρούδας Πέτρος του Παναγιώτη, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τη νοσηλεία, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας της σε εξειδικευμένο κέντρο (Νευροχειρουργικό) του εξωτερικού.

-Το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, από κοινού με την ΕΛΜΕ και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς – Ιθάκης, πραγματοποίησαν μαζική παράσταση στον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς Π. Δρακουλόγκωνα. Το κεντρικό ζήτημα που τέθηκε ήταν να μη γίνει από την κυβέρνηση αποχαρακτηρισμός των σχολείων της Ιθάκης ως δυσπρόσιτων ούτε και των σχολείων της περιοχής Μεσοβουνείων. Ζητήθηκε να υπάρξει σαφής και ξεκάθαρη επανατοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, ως προς το αίτημα και να γίνει άμεσα παρέμβαση εκ μέρους της ΠΙΝ στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Υπενθυμίζεται πως, μετά από πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ-ΚΙ, αντίστοιχη θέση πήραν ο Δήμος Κεφαλονιάς και ο Δήμος Ιθάκης. Ο Αντιπεριφερειάρχης αποδέχθηκε τα αιτήματα, δεσμεύθηκε να φέρει το θέμα στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο και να ζητήσει επαφή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

-Ο Δήμος Κεφαλονιάς κάνει έκκληση στους πολίτες, ιδιαίτερα στους επαγγελματίες επιχειρήσεων με αυξημένο όγκο απορριμμάτων για την τήρηση όλων των κανόνων καθαριότητας. Α. Ρητά στο άρθρο 7-14 του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου αναφέρεται: «Υλικά συσκευασίας εμπορευμάτων ή ανακυκλώσιμα υλικά, ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ να τοποθετούνται μέσα ή γύρω από τους Πράσινους κάδους απορριμμάτων. Β. Ρητά στα άρθρα 7 & 11του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου αναφέρεται: «οι υπεύθυνοι κάθε είδους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οφείλουν να συσκευάζουν σε ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΑΚΟΥΣ (οι οποίοι θα φέρουν διακριτικά το όνομα του καταστήματος) τα ευπαθή και δύσοσμα απόβλητα (υπολείμματα τροφών, κόκκαλα κ.λ.π) και να τα τοποθετούν στους πράσινους κάδους μηχανικής αποκομιδής το πολύ μισή ώρα πριν την προγραμματισμένη αποκομιδή. Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων αυτών ο Δήμος επιβάλει σε βάρος του παραβάτη ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.

-Η Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, προκηρύσσει ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΛΑΚΚΟΥΒΩΝ & ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΑΝΩΜΑΛΙΩΝ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ Π.Ε. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ», με προϋπολογισμό 54.352,71 € με ΦΠΑ. Συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα της σύμβασης παρέχονται μέχρι τις 27.07.2018. Το έργο χρηματοδοτείται από τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και υπόκειται στους όρους που προβλέπονται για τα έργα αυτά. Στο παρόν έργο δεν προβλέπεται η χορήγηση προκαταβολής ούτε ρήτρας πρόσθετης καταβολής στον Ανάδοχο.

-Από την Κυριακή 8 Ιουλίου και ώρα 18:00 μ.μ. μέχρι και σήμερα Τρίτη 10 Ιουλίου και ώρα 10:00 π.μ., ο Εθνικός Δρυμός Αίνου, θα παραμείνει κλειστός για όλους, καθώς, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Νομό Κεφαλονιάς, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών παραμένει υψηλός. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, θα μεριμνήσει, να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή του μέτρου. Παρακαλούνται οι κάτοικοι του νησιού, όπως συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες, για την εφαρμογή του μέτρου και την προστασία του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Την σχετική ενημέρωση κάνει ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΟΓΚΩΝΑΣ

-Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο Λιμεναρχείο Λευκάδας, ο Αντιδήμαρχος Μάρκος Νικητάκης, και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ευάγγελος Χαλικιάς, συναντήθηκαν την Κυριακή 8 Ιουλίου στον χώρο του Λιμεναρχείου με τον Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή. Στη συζήτηση που είχαν ο κ. Χαλικιάς έθεσε θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες του Λιμενικού Ταμείου (λιμάνια, έργα, χρηματοδοτήσεις κ.α) και ο κ. Νικητάκης έθεσε γενικότερα θέματα που αφορούν τον Δήμο (οδικό δίκτυο, ζεύξη, έλεγχοι κ.α). Ενημέρωσαν, επίσης, τον Υπουργό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λευκάδας αλλά και για την πορεία διαφόρων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

-Την Τετάρτη 4 Ιουλίου, το προσωπικό και τα μέλη του Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) Λευκάδας, υποδέχτηκαν την Πρόεδρο και τα μέλη του νεοσύστατου ΚΑΠΗ Καλπακίου που πραγματοποίησαν εκδρομή στην πόλη του νησιού. Η συνάντηση έγινε σε κλίμα εγκαρδιότητας και τα μέλη του ΚΑΠΗ Λευκάδας τους καλωσόρισαν με φιλόξενη διάθεση προσφέροντάς τους παραδοσιακά εδέσματα. Ως ανταπόδοση της φιλικής υποδοχής, το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Λευκάδας δέχτηκε πρόσκληση να παρευρεθεί στην αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου τον προσεχή Οκτώβρη.

-Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κεφαλονιάς (Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.) & η Δ.Κ Φαρακλάτων διοργανώνουν ΔΩΡΕΑΝ Σεμινάρια Φωτογραφίας και Photoshop από τον καταξιωμένο φωτογράφο Παντελή Μπαλή & τον Γιώργο Μπαλή. Τα τμήματα θα λειτουργούν καθημερινά το πρωί στις 11.30πμ ή το απόγευμα 7.30μμ. Διάρκεια έως Κυριακή 12/8 2018. Με την υποστήριξη του Π.Σ. «Οι Φαρακλάδες».

Μοιράσου το άρθρο: