Τοπικές- περιφερειακές ειδήσεις 10-9-2018

-Περιοριστικά μέτρα εξόδου από την χώρα, κάθε 1η και 15η του μηνός, εμφάνιση στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα και 3.000 ευρώ εγγύηση, ήταν η ποινή, που επέβαλαν την περασμένη Παρασκευή (7-9-2018) -σύμφωνα με αποκλειστική ενημέρωση της τοπικής ΕΡΤ- ο εισαγγελέας και ο ανακριτής Ζακύνθου, σε 30χρονο ημεδαπό, αφού πρώτα ζήτησε και έλαβε την προβλεπόμενη προθεσμία για να απολογηθεί, και ο οποίος, κατηγορείται για εμπρησμό και συγκεκριμένα για την μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε πέρυσι στις 26 Αυγούστου, στη θέση «Στροφιλιά» Βολιμών, καίγοντας περίπου 15.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, απειλώντας άμεσα τα ορεινά χωριά της Αναφωνήτριας και των Μαριών. Να σημειωθεί πως ορίστηκε και τακτική δικάσιμος, ενώ για την ίδια υπόθεση-σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση της ΕΡΤ Ζακύνθου-κατηγορούνται και δύο αλλοδαπές νεαρής ηλικίας, 19 και 23 ετών, στις οποίες, μετά και την δική τους απολογία, επιβλήθηκαν, επίσης, περιοριστικά μέτρα εξόδου από την χώρα και εμφάνισή τους, εντός του πρώτου 5νθημέρου κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους. Τέλος, να αναφερθεί, ότι, έχει προηγηθεί και ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα και δικογραφία από κλιμάκιο της Δ/νσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, που βρέθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νησί, καθώς και από την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία.

-Την περασμένη Παρασκευή, τελικά, οδηγήθηκε στις φύλακες Τρίπολης, ο 58χρονος δάσκαλος, που συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ζακύνθου, μετά, την, σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, κατόπιν καταγγελίας γονέων για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων, καθώς, κρίθηκε προφυλακιστέος από το δικαστικό συμβούλιο, ενώ τού είχε επιβληθεί προσωρινά κατ’οίκον περιορισμός, λόγω της αρχικής διχογνωμίας εισαγγελέως και ανακριτή.

«Σαρώνουν» τα νησιά του Ιονίου 100 ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Υψηλά ποσοστά σε περιπτώσεις μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων αλλά και παράβασης της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Ήδη από την πρώτη ημέρα των ελέγχων διαπιστώθηκαν μεγάλα ποσοστά παραβατικότητας, που υπερβαίνει το 63% σε περιπτώσεις μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων, αλλά και το 80% για παραβάσεις ασφαλιστικής νομοθεσίας (αδήλωτη εργασία, απασχόληση εκτός ωραρίου κλπ). Η επιχείρηση διήρκεσε μέχρι και το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου και είχε την κωδική ονομασία «Ιόνιο», αφού, εξελίχθηκε σε Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Λευκάδα, από 100 στελέχη της ΑΑΔΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας. Στην Ζάκυνθο (Λαγανάς) εντοπίστηκαν τρεις επιχειρήσεις που δεν διέθεταν συσκευές pos, ενώ στην ίδια περιοχή οι ελεγκτές ανακάλυψαν και επιχείρηση η οποία είχε προβεί σε παύση εργασιών από το 2011 αλλά λειτουργούσε κανονικά. Κατασχέθηκε ταμειακή μηχανή που είχε επίσης δηλωθεί παύση από την ίδια ημερομηνία. Τέλος υψηλή ήταν και η παραβατικότητα της ασφαλιστικής νομοθεσίας, αφού σε δέκα επιχειρήσεις που έγινε έλεγχος βρέθηκαν παραβάσεις στις οκτώ (ποσοστό 80%). Πηγη: Hmerazante.gr

-Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών αναμένεται να εκδικαστεί σε λίγες ημέρες η υπόθεση της δολοφονίας του Αμερικανού τουρίστα Μπακαρί Χέντερσον (Bakari Henderson). Ένα γεγονός που συντελέστηκε στις 7 Ιουλίου 2017 στον Λαγανά, όταν ο άτυχος 22χρονος είχε υποστεί βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις συνεπεία των οποίων επήλθε άμεσα ο θάνατός του. Ο αριθμός των ατόμων που παραπέμπονται να δικαστούν -σύμφωνα με το Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ζακύνθου- είναι εννέα άτομα, στα οποία έχουν αποδοθεί κατηγορίες που επισύρουν βαριές ποινές. Ωστόσο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, πρόκειται για μια υπόθεση η οποία θα απασχολήσει το ακροατήριο για πολύ καιρό, καθόσον ο αριθμός των μαρτύρων είναι τεράστιος αν αναλογιστεί κανείς ότι προέρχονται και από τις δυο πλευρές (φερόμενων δραστών και οικογένειαςθύματος). Στην Αχαϊκή πρωτεύουσα θα βρεθεί και η οικογένεια του 22χρονου, η οποία θα συνοδεύεται από νομικούς των ΗΠΑ. Πηγη: Hmerazante.gr

-Με την τέταρτη θεματική ενότητα «Οι απόδημοι Επτανήσιοι εξιστορούν: Βιωματικές ομιλίες για τις δυσκολίες, τις επιτυχίες και τον τρόπο ζωής των Επτανησίων στο εξωτερικό. Η ανάγκη για συνεργασία όλων μας», ολοκληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων. Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, τοποθετήθηκε, ως προεδρεύων, λέγοντας ότι μέσα από τις επισημάνσεις και τις προτάσεις των νέων αποδήμων αναδείχθηκαν ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κεφαλλονίτικων και Ιθακήσιων Σωματείων – ΟΚΙΣ Γιώργος Μιχαλάτος στην ομιλία του με θέμα «Εθνικοτοπικοί σύλλογοι και φορείς- παράδοση-παρόν και προοπτικές σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον» αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών των απόδημων Επτανησίων, όπως τη σύσταση επιτροπής που θα ασχολείται με κρίσιμα θέματα της ομογένειας και της Ελλάδας. Τέλος ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων Ιωάννης Κατωπόδης στην ομιλία του με θέμα «Ετεροδημότες- Απόδημοι» αναφέρθηκε στον πολιτισμό μας και την ιδιαίτερη παράδοση που τον διακρίνει.

-Με την ευχή «Καλή δύναμη» στο Περιφερειάρχη και σε όλους στους παριστάμενους στο «1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων» ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, αποχώρησε μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου, αφού πρώτα συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, για την «άψογη», όπως τη χαρακτήρισε, διοργάνωση και διεκπεραίωση του και του ευχήθηκε «καλή δύναμη».«Έχετε υπ’ όψηνσας πως όλοι τρέχουμε. Εγώ ανήκω και στις τρεις γενεές και παιδί και νέος και γέρος, αλλά νομίζω ότι όλοι μας έχουμε ξεπεράσει τις δυνάμεις μας. Έχουμε όμως μία κρυμμένη γεννήτρια αγάπης μέσα στην καρδιά μας, το θέμα είναι να τη βάλουμε να ζήσει για να μπορέσει να μεταφέρει όλη αυτή τη δύναμη, την αλήθεια, την ομορφιά και την αγάπη. Καλή δύναμη σε όλους μας» ήταν το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου.

-Πρόγραμμα Αγιασμών 11ης Σεπτεμβρίου 2018 τους οποίους θα τελέσει ο Μητροπολίτης Ζακύνθου:
08.15 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ- ΛΥΚΕΙΟ
09.15 2ο και 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
09.45 ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ
10.30 ΕΠΑΛ
11.00 ΚΑΤΑΣΤΑΡΙ
19.00 ΕΣΠΕΡΙΝΟ

-Ο Δήμος Ζακύνθου θέλει να ενημερώσει τους γονείς ότι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, μετά από εργασίες για τις προβλεπόμενες προετοιμασίες, θα ανοίξουν την Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου. Ο Δήμαρχος και Πρόεδρος των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών εύχεται στους υπαλλήλους, το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους γονείς και τα παιδιά, καλή σχολική χρονιά.

-Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, εύχεται Πρόοδο και Υγεία τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς αυτών. Υπηρεσιακοί λόγοι επιβάλλουν την παρουσία του Δημάρχου στην Αθήνα, γι΄ αυτό και θα εκπροσωπηθεί θεσμικά από τους κατά τόπους Α/Δημάρχους και Ειδικούς Συμβούλους στις καθιερωμένες τελετές αγιασμών κατά την αυριανή ημέρα.

«Αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές. Φίλες και φίλοι εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες. Για ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κόσμο – μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς- ο Σεπτέμβρης αποτελεί μία δεύτερη έναρξη του έτους, που ταυτίζεται με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και συνοδεύεται από αγωνίες, όνειρα, προσδοκίες παιδιών που προετοιμάζονται για την πρώτη επαφή ή για την επιστροφή στα θρανία. Μπροστά στις προκλήσεις της «νέας αυτής χρονιάς θα ήθελα να σας ευχηθώ μία όμορφη καινούρια αρχή στη φετινή σχολική σας διαδρομή.Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου και εγώ προσωπικά παραμένουμε πάντα στη διάθεσή σας. Μόνο με την συνεχή συνεργασία και τη φροντίδα όλων μας, πολιτείας, γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών, θα δημιουργήσουμε ένα σχολικό περιβάλλον αρωγό στην επίτευξη των στόχων και επιδιώξεών σας», επισημαίνει σε μήνυμά του, ο Αντι-περιφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος, ευχόμενος, καλή δύναμη και καλή πρόοδο σε όλους και καλή σχολική χρονιά.

-Το Κ.Υ. Ζακύνθου (πρώην ΠΕΔΥ) κάνει γνωστό ότι οι μαθητές μπορούν να προσέρχονται κάθε Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή από τις 9:00 – 11:00χωρίς ραντεβού στα Ιατρεία για τη συμπλήρωση του ΑΔΥΜ (Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή 2018), κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2018. Η συμπλήρωση του ΑΔΥΜ έχει προληπτικό χαρακτήρα, και διενεργείται από Παιδίατρο, Καρδιολόγο, Οδοντίατρο και Οφθαλμίατρο.Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο τηλ. 26950 48237.
Στο Κ.Υ. εξυπηρετούνται και οι Ανασφάλιστοι Πολίτες. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν σε όλους.
Η Υπεύθυνη Κ.Υ. Ζακύνθου, Μαρούδα Αναστασία. (Φωσκόλου 83 & Γλάδστωνος-Τηλ.: 26950 48237).

-Σε ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης, μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής: «Κόβουν δεκάδες τμήματα σε Κεφαλονιά – Ιθάκη και στριμώχνουν τους μαθητές, θέτοντας τη σωματική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο και υποβαθμίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία». Απαιτούμε εδώ και τώρα: Τα τμήματα γενικής παιδείας, επιλογής κλπ. σε Γυμνάσια και Λύκεια, οι ομάδες προσανατολισμού, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ, τα τμήματα στα ειδικά σχολεία, να διαμορφωθούν με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Μέγιστο όριο 20 μαθητές στα τμήματα – 15 στις ομάδες προσανατολισμού – 10 στα εργαστήρια. Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών.Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ με άμεση μονιμοποίηση 25 χιλιάδων αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια. Όλοι, Εκπαιδευτικοί-Γονείς-Μαθητές στην παράσταση στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Δευτέρα 10/9/2018 στις 12 μμ».

-Επιστολή με τα 29 πιο επείγοντα ζητήματα απέστειλε η ΕΣΑμεΑ στον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα, ενόψει των εξαγγελιών του τελευταίου στη ΔΕΘ. Στην επιστολή επισημαίνεται εμφατικά ότι ουσιαστική στήριξη των ατόμων με αναπηρία δεν μπορεί να επιτευχθεί με αποσπασματικά μέτρα, αλλά μόνο με ισχυρή πολιτική βούληση, μέσω ενός συνολικού πλαισίου συνδυαστικών μέτρων, το οποίο θα έχει συνέχεια σε βάθος χρόνου. Το σύνολο των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, ζητούν και αναμένουν να ακούσουν, μέσω σαφούς αναφοράς στην ομιλία του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ, πολιτικές και μέτρα που θα πρέπει η κυβέρνηση να υιοθετήσει και να εφαρμόσει άμεσα για την ουσιαστική προστασία της ιδιαίτερα ευπαθούς και βαλλόμενης κοινωνικά και οικονομικά ομάδας πολιτών.

«Σύμφωνα με στοιχεία της Fraport, ανοδικά κινήθηκαν οι αεροπορικές αφίξεις στα Ιόνια Νησιά, τόσον από το εξωτερικό, όσον και από το εσωτερικό τον Αύγουστο, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, στην Κέρκυρα οι αφίξεις του εξωτερικού σημείωσαν άνοδο σε ποσοστό 11,70% , στο Άκτιο 0,70%, στην Κεφαλονιά 11,20% και στη Ζάκυνθο 5,00%. Η αεροπορική κίνηση από το εσωτερικό, μικτή (αφίξεις και αναχωρήσεις), στην Κέρκυρα σημείωσε άνοδο 20,60%, στο Άκτιο -16,80%, στην Κεφαλονιά 11,20% και στη Ζάκυνθο 12,60%. Οι συνολικές αεροπορικές αφίξεις του εξωτερικού, από την αρχή της τουριστικής περιόδου, έως την 31/08/2018, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζουν ποσοστό αύξησης 13,50%. Αυτό επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ότι οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό, το 2018 θα κλείσουν με διψήφιο ποσοστό ανόδου». Την σχετική ενημέρωση κάνει ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων, υπεύθυνος Τουρισμού-Νησιωτικής Πολιτικής Σπ.Γαλιατσάτος.

-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ:
Οι εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου – Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων στη Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ κ ΕΤΜ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου (ΕΚΖ) θα πραγματοποιηθούν από τις 13 έως 17 Σεπτεμβρίου 2018 ως εξής:
1) 13/9/18 στον Α. Λέοντα στην Αίθουσα της κοινότητας.
2) 14/9/18 στην Λιθακιά στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιθακιάς.
3) 15/9/18 στον Αγγερικό στην Αίθουσα της κοινότητας.
4) 16/9/18 στην Πόλη, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ) Ευγενίδου 5.
5) 17/9/18 στην Πόλη, (ΕΚΖ)
Ώρες διεξαγωγής για όλες τις ημέρες: 6.00 μμ έως 8.00 μμ.
Τα μέλη του Σωματείου μπορούν να υποβάλλουν την υποψηφιότητα τους για Δ.Σ. – Ε.Ε. και Αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ κ ΕΤΜ και του ΕΚΖ στην Εφορευτική Επιτροπή που θα βρίσκεται στο ΕΚΖ έως και την Δευτέρα 10/9 από ώρα 18.οο – 20.οο

-Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι: «Δεν πρέπει να λησμονείται ότι οι άμεσες Επιδοτήσεις (όπως, Βασική, Πρασίνισμα, Νέοι Αγρότες, Εξισωτική, Συνολικές Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, Αναδιάρθρωση Aμπελώνων, κλπ) αφορούν το σύνολο των Παραγωγών και ότι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα δίνει σημαντικό μέρος των κονδυλίων στο πλαίσιο της ισχύουσας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την κάλυψή τους, και την τήρηση των υποχρεώσεων της Πολλαπλής Συμμόρφωσης». Διευκρινήσεις σχετικά με την Πολλαπλή Συμμόρφωση παρέχονται στο πιστοποιημένο Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών και στο Τμήμα Επιδοτήσεων που λειτουργούν καθημερινά (από τις 8 πρωί έως τις 4 απόγευμα) στο ιδιόκτητο κτιριακό συγκρότημα της ΕΝΩΣΗΣ στη παραλιακή λεωφόρο Αντώνη Τρίτση 1 στο Αργοστόλι.

-Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς γνωστοποιεί ότι με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών θα ξεκινήσει ο 2ος Δολωματικός ψεκασμός Δακοκτονίας από σήμερα Δευτέρα 10.09.2018. Ο ψεκασμός θα πραγματοποιηθεί στις περιοχές όπου αναδείχτηκαν εργολάβοι μετά από τρεις διαγωνισμούς της ΠΕ Κεφαλονιάς και στις οποίες έχουν συγκροτηθεί συνεργεία ψεκασμού. Παρακαλούνται οι ελαιοπαραγωγοί να παρίστανται κατά την διάρκεια των ψεκασμών στα κτήματά τους προς υποβοήθηση των συνεργείων ψεκασμού. Οι βιοκαλλιεργητές και όσοι δεν επιθυμούν να ψεκαστούν τα ελαιόδεντρά τους παρακαλούνται να τοποθετήσουν σε εμφανή σημεία των κτημάτων τους, πινακίδες για τη μη διενέργεια ψεκασμού.

-Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, ο Α/Δήμαρχος τουρισμού Ευάγγελος Κεκάτος υποδέχθηκε εκ μέρους του Δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση στο Δημαρχικό Μέγαρο Κεφαλονιάς τον Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου και του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας Vladimir Ilic. Τον κ.I lic συνόδευε ο Επίτιμος Πρόξενος της Σερβίας στην Κεφαλλονιά Δρ Βίκτωρ Ρουχωτάς. Στην εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν θέματα περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας της Σερβίας με την Κεφαλλονιά στους τομείς του Πολιτισμού, Τουρισμού, Εκπαίδευσης και Οικονομίας.

-Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Ζακύνθου, στην προσπάθειά του να διαδώσει το μήνυμα της εξάλειψης κάθε μορφής βίας, διακρίσεων κι ανισοτήτων στο ευρύ κοινό της τοπικής κοινωνίας διοργανώσει Διήμερο Φεστιβάλ με τίτλο: «Φεστιβάλ κατά της Βίας και των Ανισοτήτων: Όλοι διαφορετικοί, Όλοι ίσοι», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2018, στην Πλατεία Διονύσιου Σολωμού, με ώρα έναρξης 18:00 και ΕΛΕΥΘΕΡΗ είσοδο για όλους και όλες. Την έναρξη των δράσεων του Φεστιβάλ θα κηρύξει στις 15/09/2018,ημέρα Σάββατο και ώρα 18:00, ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κος Παύλος Κολοκοτσάς, και θα απευθύνει χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κα Φωτεινή Κούβελα.

Μοιράσου το άρθρο: