Ο ΕΑΣ Κεφαλονιάς-Ιθάκης για μέλι – φυτοφάρμακα

Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι τρία στα τέσσερα δείγματα μελιού παγκοσμίως βρέθηκαν να περιέχουν νεοκοτινοειδή φυτοφάρμακα, αν και σε ποσότητες εντός των ορίων ασφαλείας για την ανθρώπινη διατροφή.

Συγκεκριμένα, σε νέα μελέτη, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Εντουαρντ Μίτσελ του Ελβετικού Πανεπιστημίου του Νοϊσατέλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Science» ανέλυσαν 198 τυχαία επιλεγμένα δείγματα μελιού από τοπικούς παραγωγούς και στις έξι ηπείρους της Γης, όπου τα εν λόγω φυτοφάρμακα έχουν απαγορευθεί από το 2013.

Στο 30% των μελιών βρέθηκε ένα νεοκοτινοειδές, ενώ στο 45% ανιχνεύθηκε ένα κοκτέιλ από περισσότερες από δύο διαφορετικές τέτοιες ουσίες. Το 10% των μελιών περιείχε τέσσερα ή πέντε φυτοφάρμακα.

Τα νεοκοτινοειδή πρωτοεμφανίσθηκαν εδώ και περίπου είκοσι χρόνια και σήμερα αποτελούν το 1/3 της παγκόσμιας αγοράς παρασιτοκτόνων φαρμάκων. Ονομάσθηκαν έτσι επειδή βασίζονται στη χημική δομή της νικοτίνης, ενώ η προστατευτική δράση τους οφείλεται στο ότι εκτίθενται στο κεντρικό νευρικό σύστημα των καταστροφικών για τα φυτά εντόμων, προκαλώντας τους παράλυση και θάνατο.

Οι μέλισσες απορροφούν τα φυτοφάρμακα μαζί με τη γύρη και το νέκταρ των φυτών. Ορισμένες επιστημονικές μελέτες έχουν συσχετίσει την χρόνια επίπτωση των ουσιών αυτών στις μέλισσες με τη διαρκώς παρατηρούμενη μείωση του πληθυσμού και την επιδείνωση της υγείας των μελισσών.

Η νέα διεθνής επιστημονική έρευνα βρήκε ότι στο 1/3 των μελιών (34%) η ποσότητα των φυτοφαρμάκων είναι αρκετή για να βλάψει τις μέλισσες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος