Θ. Γαλιατσάτος από τη Ζάκυνθο: Πέντε σημεία για αντιμετώπιση πυρκαγιών

Το θέμα των «πυρκαγιών στη Ζάκυνθο και οι ακάλυπτες ζημιές στην παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο» συζητήθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων (ΠΣΙΝ) που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο, το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Οκτωβρίου.

Για το θέμα εισηγήσεις κατέθεσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος και ο περιφερειακός σύμβουλος Τζώρτζης Συγούρος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που σημειώθηκε πριν λίγο καιρό στο νησί καθώς και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν και των συνεργασιών που πρέπει να ενταθούν ανάμεσα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την καλύτερη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ενώ ειδική αναφορά έγινε και στην αναγκαιότητα αποζημιώσεων σε όσους υπέστησαν καταστροφές αλλά και στους πληγέντες αγρότες για τις καταστροφές που υπέστησαν.

Μάλιστα, από τον κ.Σιγούρο-και όχι μόνο-τονίστηκε η ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να συμπεριλαμβάνει τις αποζημιώσεις και στο φυτικό κεφάλαιο, σε συνδυασμό με την επίσπευση των διαδικασιών καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες, από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές, χωρίς αποκλεισμούς, λόγω άδικων και σκόπιμων περιορισμών, αυστηρών και υπερβολικών κριτηρίων, όπως και αξεπέραστων γραφειοκρατικών, αλλά και υπηρεσιακών προβλημάτων.

Από την πλευρά του, ο κ.Νιοτόπουλος, επεσήμανε, επιπλέον, την απουσία εθελοντικού δικτύου, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών της Ζακύνθου. «Για παράδειγμα η Κεφαλονιά έχει ένα ενεργό δίκτυο εθελοντών. Θα πρέπει σ’ αυτή την κατεύθυνση να βοηθήσουμε να δημιουργηθούν δομές και βάσεις δεδομένων για να περάσουμε σε ένα καλύτερο αύριο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος πήρε το λόγο και ενημέρωσε ότι έχει γίνει πλήρης καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές και έχει συνταχθεί φάκελος.

Θ. Γαλιατσάτος: Πρόληψη, εθελοντισμός, ενίσχυση υπηρεσιών, επιχώριος περιουσία και επίσπευση αποζημιώσεων

Μετά από την κατάθεση απόψεων των περιφερειακών συμβούλων και τη συζήτηση που ακολούθησε, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος κωδικοποιώντας τα συμπεράσματα δήλωσε:

«Το θέμα είναι μεγάλο και μπορούμε με έναν ορθολογικό τρόπο σκέψης και αξιοποιώντας την εμπειρία μας να διορθώσουμε καταστάσεις.

Πρώτον αναφορικά με τις αποζημιώσεις στους πληγέντες. Είναι απαραίτητη η συνδρομή στους συμπολίτες μας που δικαιούνται αποζημίωσης, πρέπει να δούμε αν οι διαδικασίες προχωρούν και να ζητήσουμε επιτάχυνση των ρυθμών ικανοποίησης των σχετικών αιτημάτων.
Επιπλέον να διεκδικήσουμε από τον ΕΛΓΑ να συμπεριλάβει πρόβλεψη αποζημιώσεων για καταστροφές προϊόντων φυτικής παραγωγής και φυτικού κεφαλαίου από πυρκαγιές.

Δεύτερο θέμα είναι η πρόληψη. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε πριν την έναρξη των πυρκαγιών, να είμαστε σίγουροι ότι οι κρουνοί λειτουργούν, τα συστήματα πυρόσβεσης κουμπώνουν με τους κρουνούς κι ότι έχει γίνει διάνοιξη δρόμων πυρόσβεσης. Ζητήσαμε χρήματα από το κράτος, ώστε η Πολιτική Προστασία της ΠΙΝ να είναι σε θέση να προβαίνει σε προληπτικές δράσεις και λάβαμε την απάντηση ότι μπορούν να χρηματοδοτήσουν μόνο Δήμους, ως ΕΝΠΕ όμως επιμένουμε ότι πρέπει να χρηματοδοτείται και ο δύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης.

Τρίτο θέμα ο εθελοντισμός. Οφείλουμε να δουλέψουμε στην κατεύθυνση της ενημέρωσης του κοινού για την αναγκαιότητα της λειτουργίας δικτύου εθελοντισμού, να καταστήσουμε σαφές και να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι η ύπαρξη εθελοντών είναι ένα κορυφαίο ζήτημα που στις κρίσιμες στιγμές αποδεικνύονται σωτήριοι. Για το λόγο αυτό θα κάνουμε ότι χρειαστεί, εκδηλώσεις, ημερίδες ενημέρωσης.

Τέταρτο είναι η ενίσχυση του δυναμικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αποτελεί αίτημα που έχουμε ήδη καταθέσει και μας είπαν ότι θα διευθετηθεί, δεν το έπραξαν και θα επιμείνουμε. Οι ελλείψεις που δημιουργήθηκαν από τη μετακίνηση πυροσβεστών σε εφαρμογή της σύμβασης παραχώρησης των αεροδρομίων στην Fraport πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν. Πρέπει επίσης στη Ζάκυνθο να δημιουργηθεί πεζοπόρο τμήμα που σήμερα δεν υπάρχει.

Πέμπτο και τελευταίο είναι το ζήτημα νομικής φύσης. Αφορά το ζήτημα της ιδιοκτησίας στα Ιόνια νησιά. Εμείς πρέπει να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες μας για την οργάνωση νομικής ομάδας σε συνεργασία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, που θα εξετάσουν το θέμα της επιχωρίου περιουσίας».

«Θέλουμε τις πληροφορίες για τις πυρκαγιές»

Στο πολιτικό σκέλος των πυρκαγιών ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθούν οι πληροφορίες για τα ευρήματα των πυρκαγιών στην ώρα που πρέπει ώστε να γνωρίζει και η Περιφερειακή Αρχή τι συμβαίνει και να εκτιμά την κατάσταση για τις επόμενες κινήσεις.

“Οι φωτιές είναι άλλες από κτηνοτρόφους, άλλες από τυχαίους λόγους, άλλες για αλλαγή χρήση γης, κάθε φορά πρέπει να εκτιμούμε τι έπαιξε ρόλο το συγκεκριμένο διάστημα”, δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος και υπενθύμισε ότι “δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο ότι και στη Ζάκυνθο δρουν εγκληματικές ομάδες του κοινού ποινικού δικαίου που ο ρόλος τους πρέπει να διερευνηθεί”.

Ρεπορτάζ: Σάκης Νέγκας

Θ. Γαλιατσάτος από τη Ζάκυνθο: Πέντε σημεία για αντιμετώπιση πυρκαγιών

Θ. Γαλιατσάτος από τη Ζάκυνθο: Πέντε σημεία για αντιμετώπιση πυρκαγιών

Θ. Γαλιατσάτος από τη Ζάκυνθο: Πέντε σημεία για αντιμετώπιση πυρκαγιών

Θ. Γαλιατσάτος από τη Ζάκυνθο: Πέντε σημεία για αντιμετώπιση πυρκαγιών

Θ. Γαλιατσάτος από τη Ζάκυνθο: Πέντε σημεία για αντιμετώπιση πυρκαγιών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος