Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλουν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις- επίγειες και εναέριες-στην περιοχή του Αγαλά, στα όρια με Κοιλιωμένο, οι οποίες επιχειρούν, προκειμένου να αποτρέψουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς το χωριό, ενώ στην ευρύτερη περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της πυρόσβεσης , καθώς υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Καθοριστικός στην όλη επιχείρηση, είναι ο ρόλος δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων, τα οποία στην παρούσα φάση, εκτελούν συνεχόμενες ρίψεις νερού, αφού λόγω των καιρικών συνθηκών, δεν μπορούν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, με τους κατοίκους του χωριού να αγωνιούν για την εξέλιξη του πύρινου μετώπου, όπως δήλωσαν σήμερα το μεσημέρι στην ΕΡΤ Ζακύνθου, καθώς, όπως είπαν, κάποια στιγμή τέθηκε και ζήτημα εκκένωσης του χωριού.

Την ίδια ώρα μια νέα πυρκαγιά στη νότια πλευρά του νησιού, στην περιοχή της ‘’Δάφνης ‘’ Βασιλικού, ήλθε να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των πυρκαγιών που ξέσπασαν από την περασμένη Παρασκευή , με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή του όρους Βραχιώνα, αρχικά στην περιοχή πάνω από Πηγαδάκια-Καταστάρι και στη συνέχεια-με πολλές εστίες-στην πλέον ορεινή και απομακρυσμένη περιοχή του νησιού, αυτή των Βολιμών.

Πρόκειται για πυρκαγιές που έχουν κατακάψει μεγάλες εκτάσεις, κυρίως με χαμηλή βλάστηση και δάση, αλλά και περιοχές με αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ενώ έχουν προκληθεί και ζημιές σε κολώνες της ΔΕΗ και ενδεχομένως και σε άλλες υποδομές και δίκτυα του νησιού.

</aν

Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση του πυροσβεστικού σώματος, αναφέρονται τα εξής :
«Τα δύο τελευταία 24ωρα στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί 11 δασικές πυρκαγιές στις παρακάτω περιοχές:
• Στις 11/08 και Ω/ 13:33 στο Καταστάρι της Δ.Ε. Αλυκών
• Στις 11/08 και Ω/ 15:00 στο Καπελέτι της Δ.Ε. Ελατίων
• Στις 12/08 και Ω/ 15:35 στον Κοιλιωμένο της Δ.Ε. Αρτεμισίων
• Στις 12/08 και Ω/23:10 στη θέση Ελιές Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων
• Στις 12/08 και Ω/23:38 στη θέση Αστέρι Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων
• Στις 13/08 και Ω/00:30 στη θέση Αλωνάκι Άνω Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων
• Στις 13/08 και Ω/00:32 στη θέση Σκούτα Άνω Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων
• Στις 13/08 και Ω/01:00 στη θέση Μεγαλώνι Άνω Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων
• Στις 13/08 και Ω/08:00 στη θέση Ασκός Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων
• Στις 13/08 και Ω/08:30 στη θέση Άγιος Νικόλαος Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων
• Στις 13/08 και Ω/10:15 στη θέση Δάφνη Βασιλικού της Δ.Ε. Ζακυνθίων

Το γεγονός ότι ενώ ήταν σε εξέλιξη οι πυρκαγιές στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, και με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για το νησί, εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα πέντε νέες εστίες κατά τις βραδινές ώρες, στην περιοχή των Βολίμων στα Βόρεια του νησιού, ενώ τις πρωινές ώρες σήμερα προστέθηκαν άλλες τρείς νέες εστίες, εγείρει βάσιμες υποψίες για κακόβουλες ενέργειες.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των πυρκαγιών κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να τις θέσουν υπό έλεγχο, αλλά οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, η μεταβλητότητα της διεύθυνσής τους, το είδος της βλάστησης και το έντονο ανάγλυφο του εδάφους δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Οι επίγειες πυροσβεστικές επιχειρησιακές δυνάμεις του νησιού έχουν ενισχυθεί με οχήματα και προσωπικό από τις περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και συνολικά επιχειρούν 120 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 34 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρο, ενώ μέσα στην ημέρα θα μεταβούν αλλά έξι οχήματα με 24 πυροσβέστες. Από αέρος συνδράμουν εκ περιτροπής 4 Ε/Π.

Από της έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως σήμερα, στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές.
Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται στο νησί της Ζακύνθου για τη διερεύνηση των πυρκαγιών.

Να σημειωθεί ότι, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στο νησί της Κεφαλονιάς είχαμε οχτώ ενάρξεις πυρκαγιών όπου αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο».

Ρεπορτάζ: Πέτρος Πομόνης-Σάκης Νέγκας

Μοιράσου το άρθρο: