Ο Γ. Κωνσταντίνου για πυρκαγιές – αποζημιώσεις

Σε ψήφισμα για την αποζημίωση των πληγέντων σε ποσοστό 100% από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων, που κατέθεσε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου, προκειμένου το θέμα αυτό να συζητηθεί στην ημερήσια διάταξη στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Σώματος, για να ληφθεί σχετική απόφαση, επισημαίνεται ότι:

«Οι καταστροφές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Ζάκυνθο, πέρα της τεράστιας καταστροφής σε φυσικό περιβάλλον και παρθένα δάση, έπληξαν δεκάδες αγρότες, κτηνοτρόφους αλλά και φτωχούς εργαζόμενους και απασχολούμενους που συμπλήρωναν το εισόδημά τους από μικρές αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες.

Επιγραμματικά έχουν καταστραφεί χιλιάδες ρίζες ελαιόδεντρων, δεκάδες ζώα (αμνοερίφια κ.ά.), μεγάλο πλήγμα στην παραγωγή μελιού (βασικό προϊόν της Ζακύνθου) με άλλες κυψέλες να έχουν καεί, άλλες να έχει λιώσει το περιεχόμενο τους, δεκάδες αμπέλια, ενώ υπάρχει και μεγάλη καταστροφή στις ζωοτροφές, σχεδόν σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο Αναφωνήτρια, Μαριές, Κοιλιωμένος, Αγαλάς, Ρομίρι, Λαγοπόδο κ.ά.
Δεν εφησυχάζουμε από τις δηλώσεις του κυβερνητικού κλιμακίου που επισκέφτηκε την Ζάκυνθο και υποσχέθηκε πλήρη αποζημίωση σε όλους.

Αυτό που προσπέρασε και όχι τυχαία, ο υπουργός, είναι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Κανονισμός ΕΛΓΑ και Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων), το οποίο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέλαβε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις NΔ – ΠΑΣΟΚ και το «εξελίσσει» προς το χειρότερο, στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ. Και λέμε όχι τυχαία, γιατί η ισχύουσα νομοθεσία φράζει εκ των προτέρων «το δρόμο της αποζημίωσης» για σημαντικό ποσοστό των παραγωγών, κόντρα σε όσα ανερυθρίαστα εξήγγειλε ο υπουργός, τα οποία αποτελούν ανοιχτή κοροϊδία απέναντι στους πυρόπληκτους αγροτοκτηνοτρόφους.
Τεράστια εμπόδια και σειρά από ‘’κόφτες’’ στις αποζημιώσεις των πληγέντων

Συγκεκριμένα, ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, που λειτουργεί ανταποδοτικά με υπέρογκα ασφάλιστρα των αγροτοκτηνοτρόφων, δεν καλύπτει τις απώλειες φυτικού, παγίου κεφαλαίου και παραγωγής από πυρκαγιές, αλλά αυτές υπάγονται στον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).
Ο εν λόγω κανονισμός, που επικαιροποιήθηκε με πρόσφατη ΚΥΑ (619/146296 ΦΕΚ Β’ 4562/30-12-2016), θέτει τεράστια εμπόδια:

Διάφορους περιορισμούς (18 γενικούς, 10 ειδικούς για το φυτικό κεφάλαιο, 15 για το πάγιο, 6 για τα αποθηκευμένα προϊόντα και 7 για το ζωικό κεφάλαιο), κατώτατα όρια ζημιών και κριτήρια καθορισμού των δικαιούχων, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στον αποκλεισμό σημαντικό ποσοστό των πληγέντων παραγωγών και περιοχών. Επίσης, για να ενταχθεί μια πυρόπληκτη περιοχή στις ‘’επιλέξιμες’’ προς αποζημίωση, απαιτείται η κατάρτιση συγκεκριμένου προγράμματος, στο πλαίσιο του κανονισμού, που υποβάλλεται προς έγκριση στις υπηρεσίες της ΕΕ.

Γνωρίζουμε επίσης καλά τις αυστηρές προϋποθέσεις αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, όπως
α) δήλωση του αγροτικού εισοδήματος από εξωγεωργικές ασχολίες μεγαλύτερο των 7.500 ευρώ, όταν, είναι γνωστό ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό των πυρόπληκτων το γεωργικό εισόδημα είναι συμπληρωματικό της κύριας δραστηριότητάς τους
β) κάλυψη πλήρως των ασφαλιστικών υποχρεώσεων στον ΕΛΓΑ, της πληγείσας καλλιέργειας (π.χ. λόγω μη υποβολής δήλωσης ΟΣΔΕ), τη στιγμή που οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (ΠΣΕΑ) δεν είναι ανταποδοτικές από τα ασφάλιστρα των παραγωγών και η πυρκαγιά δεν αποτελεί καλυπτόμενο ζημιογόνο αίτιο για το φυτικό και το πάγιο κεφάλαιο.
γ) να είναι έως 70 ετών αλλά και
δ) Αποκλείονται όσοι υπέστησαν ζημιές λιγότερο του 30% των συνολικών τους ελαιόδεντρων, αμπελοκαλιέργειας κλπ.
Πρόκειται για εμπόδια που οδήγησαν στον αποκλεισμό από κάθε αποζημίωση εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφους που επλήγησαν από πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την πυρκαγιά της Καλλιράχης Θάσου το 2013, η οποία δεν εντάχθηκε καν στις «επιλέξιμες» για αποζημίωση πυρκαγιές.

Ενδεικτικό σε αυτό είναι ότι από την πυρκαγιά της Θάσου το 2016, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων στις 30/8, από τους 470 πυρόπληκτους παραγωγούς που κατέθεσαν αρχικά αίτηση και επιβεβαιώθηκε η ζημιά τους, τελικές αιτήσεις κατέθεσαν μόλις 120 παραγωγοί και από αυτούς ακόμη λιγότεροι στο τέλος θα αποζημιωθούν. Όλα δε αυτά αφορούν τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Αλλά, ακόμα και στην περίπτωση που καταφέρει κάποιος να ξεπεράσει τις αλλεπάλληλες σκοπέλους στο… ‘’δρόμο της αποζημίωσης’’ στον οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός, έρχεται αντιμέτωπος με τον τρόπο υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης, ο οποίος είναι ρυθμισμένος με τέτοιο τρόπο ώστε τελικά να δίνονται ψίχουλα.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα εξής:
— Από το ποσοστό ζημιάς που θα εκτιμηθεί, αφαιρείται ένα 20%, καθώς με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο θεωρείται ως ποσοστό που ‘’βαρύνει τον δικαιούχο’’ (!) και γι’ αυτόν το λόγο δεν ενισχύεται.
— Το ποσοστό ζημιάς που θα προκύψει ύστερα από την αφαίρεση του 20%, υφίσταται και άλλη καρατόμηση, καθώς για τον καθορισμό της κρατικής ενίσχυσης για την ανασύσταση του φυτικού, ζωικού και παγίου κεφαλαίου πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,8 για το φυτικό και το ζωικό κεφάλαιο, 0,7 για το πάγιο και 0,6 για τα αποθηκευμένα προϊόντα.
— Σε ό,τι αφορά, δε, την απώλεια παραγωγής, για τον καθορισμό του ύψους της ενίσχυσης, το ποσοστό ζημιάς, από το οποίο και σε αυτήν την περίπτωση αφαιρείται ένα 20%, πολλαπλασιάζεται με μόλις το 50% της απολεσθείσας παραγωγής.

Ολα αυτά είναι αναμενόμενα από τη στιγμή που ο προϋπολογισμός προβλέπει το… ‘’αστρονομικό’’ ποσό των 16 εκατομμυρίων ευρώ για το 2017 και 18 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018 για κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τις απώλειες των πυρκαγιών αλλά το σύνολο των απωλειών που έχουν προκληθεί από θεομηνίες (κατολισθήσεις, πλημμύρες κ.λπ.) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (παγετός, χαλάζι, ξηρασία, χιονοπτώσεις κ.λπ.).

Δεν θα πρέπει να λησμονηθεί και το γεγονός ότι με βάση τη νομοθεσία οι καρατομημένες ενισχύσεις μπορούν να καταβάλλονται στους δικαιούχους μέχρι και 4 χρόνια μετά τη ζημιά – καταστροφή του κεφαλαίου (φυτικού, ζωικού ή παγίου) και της παραγωγής τους, υποχρεώνοντάς τους να προκαταβάλλουν σημαντικά ποσά από το υστέρημά τους για την αποκατάσταση των ζημιών. Για παράδειγμα, οι ζημιές από πυρκαγιές του 2013 πληρώνονται φέτος, ενώ οι ζημιές του 2014 θα πληρωθούν το 2018.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις που δίνονται μέσω του ανταποδοτικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, στον οποίο υπάγεται μόνο η απώλεια ζωικού κεφαλαίου από πυρκαγιά (και όχι φυτικού, παγίου και παραγωγής), αξίζει να σημειωθεί ότι και εδώ οι εξαιρέσεις είναι πολλές για κάθε είδος εκτροφής (π.χ. εξαιρούνται από κάθε αποζημίωση ζημιές σε λιγότερα από 5 μελισσοσμήνη, ζημιές σε λιγότερα αμνοερίφια από αυτά που αντιστοιχούν στο 20% του συνολικού αριθμού των ζώων της εκτροφής, εκμεταλλεύσεις με λιγότερες από 10 κυψέλες κ.λπ.), η αποζημίωση δεν καλύπτει το σύνολο της ζημιάς, αλλά μέχρι το 80% (για αιγοπρόβατα και μελισσοσμήνη) και τελικά οι παραγωγοί παίρνουν ορισμένα ψίχουλα, παρά το γεγονός ότι πληρώνουν πάρα πολλά για να ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ.

Για αυτό το λόγο το Δημοτικό συμβούλιο δήμου Ζακύνθου αποφασίζει να εισηγηθεί προς τα αρμόδια υπουργεία:
– Ζητάμε άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων σε αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή χωρίς προϋποθέσεις και για το σύνολο των κατοίκων που υπέστησαν καταστροφές.
– Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις αποζημιώσεις (στην ουσία ποτέ και πουθενά δεν αποζημιώθηκαν οι πληγέντες ούτε ακόμα και στις μεγάλες πυρκαγιές της Πελλοπονήσου)
Ως δημοτικό συμβούλιο στηρίζουμε στην πρωτοβουλία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου να συγκαλέσει συσκέψεις στα χωριά που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, να οργανώσει επιτροπές αγώνα με τους κατοίκους των χωριών για πλήρη αποζημίωση των πληγέντων ανεξαρτήτως προϋποθέσεων».

Να σημειωθεί, ότι, για όλα όσα αναφέρονται στο εν λόγω ψήφισμα, μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ Ζακύνθου, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, Γ.Κωνσταντίνου, ο οποίος, επισήμανε, πως τόσο η δημοτική παράταξη που εκπροσωπεί, όσο και το τοπικό Εργατικό Κέντρου (του οποίου είναι πρόεδρος), μαζί με τους πληγέντες και άλλους συμπολίτες μας, προχωρούν από κοινού, στη συγκρότηση επιτροπών αγώνα, διεκδικώντας τα αυτονόητα και απαιτώντας να εφαρμοστούν στο ακέραιο οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες, αφού, όπως υποστήριξε, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα και δεν πρέπει για άλλη μία φορά να ξεγελαστούν οι άνθρωποι που παλεύουν να επιβιώσουν, ενώ έχασαν μέσα σε λίγες ώρες, τους κόπους μια ολόκληρης ζωής.

Ρεπορτάζ: Σάκης Νέγκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος