Το “μοντέλο” στο Πόρτο Κατσίκι προτείνει για το “Ναυάγιο” ο Ε. Λέκκας

Την εφαρμογή ενός μοντέλου ανάλογου με αυτό που εφαρμόστηκε στην παραλία Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας, αυτό της οριοθέτησης ζωνών επικινδυνότητας, προτείνει και για την παραλία του Ναυαγίου ο Καθηγητής υπό τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας σε μια πρώτη αναφορά που έκανε στους δημοσιογράφους, κατά την άφιξη του χθες το μεσημέρι.

Ο κ. Λέκκας συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του επισκέφτηκε χθες το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Νιοτόπουλο και αντάλλαξαν κάποιες πρώτες πληροφορίες για τη διαχείριση της ακτής. Παρών ήταν και ο εκπαιδευτικός και διδάκτορ Φυσικής και επί μακρόν υπεύθυνος για την λειτουργία του σταθμού στο Φτερίνι Γιάννης Κοπανάς.

Ο Καθηγητής εξήγησε πως το φαινόμενο που οδήγησε στις κατολισθήσεις είναι φυσικό και θα συμβαίνει πάντα, είναι η αιτία που δημιούργησε αυτής της μοναδικής ομορφιάς ακτές και πως υπάρχει τρόπος διαχείρισης της ακτής με εύκολο τρόπο (οριοθέτηση με πασσάλους, σκοινιά κτλ) ώστε να συνεχίσει να αποτελεί επισκέψιμο χώρο.

Η οριοθέτηση όμως είναι προϊόν μιας επιστημονικής έρευνας που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα και αυτό σημαίνει πως προς το παρόν εξετάζεται η λήψη κάποιων άμεσων μέτρων που θα ανακοινωθούν προσεχώς και μπορεί να αφορούν την απαγόρευση της αποβίβασης των επισκεπτών.Ειδικά μέτρα , διαφορετικής μορφής, αναμένεται να ληφθούν και από πάνω από την ακτή.

«Στην περιοχή εκδηλώθηκε μια μεγάλη κατολίσθηση, προεκτιμημένου όγκου της τάξης των 5.000 κυβικών μέτρων, αν και ο όγκος αυτός θα καθοριστεί με ακρίβεια με ειδικές μεθοδολογίες. Εκδηλώθηκε σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και τις πιο όμορφες που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο και μας έβαλε σε έναν προβληματισμό για το πόσο είναι ασφαλής η επίσκεψη και η παραμονή των χιλιάδων επισκεπτών στην περιοχή» ανέφερε αρχικά ο κ. Λέκκας υποστηρίζοντας πως παραλίες όπως το Ναυάγιο, το Πόρτο Κατσίκι και οι Εγκρεμνοί, είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και οφείλουν την ομορφιά τους στα φαινόμενα των κατολισθήσεων και των διαβρώσεων.

«Είναι τα γεωδυναμικά φαινόμενα που δημιούργησαν τις παραλίες, αλλά η επίσκεψη των τουριστών εκεί, δημιουργεί παράλληλα και κάποιους κινδύνους. Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε οι παραλίες αυτές να παραμένουν επισκέψιμες., Είναι αυτό που έχουμε να επιδείξουμε σε διεθνές επίπεδο και δεν συμβαίνει μόνο στα Ιόνια Νησιά, αλλά και στο Αιγαίο, όπως για παράδειγμα στην κόκκινη παραλία της Σαντορίνης. Το θέμα είναι πως θα παραμείνουν επισκέψιμες, αλλά και ο κόσμος θα είναι ασφαλής. Ενδεχόμενη απώλεια θα έχει αντίκτυπο στον τουρισμό και τη χώρα μας» συμπλήρωσε.Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας χρειάζεται ιδιαίτερη μεθοδολογία καθώς δεν ισχύουν μέτρα που εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές, όπως είναι δίκτυα συγκράτησης, υποστηρίξεις με μπετόν κτλ.

«Είναι περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και αυτές οι παρεμβάσεις θα αλλοίωναν το πρανές, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο. Άρα πρέπει να βρούμε μεθοδολογία για να μειώσουμε τον κίνδυνο, που θα παραμένει γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα φυσικά φαινόμενα. Πρόκειται για λύσεις που εφαρμόστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και στο Πόρτο Κατσίκι στην Λευκάδα όπου είχαμε τα αντίστοιχα φαινόμενα. Πιο συγκεκριμένα για την λύση της ζωνοποίησης: Πάνω στην παραλία χαράξαμε ζώνες διαφορετικού κινδύνου και τις σηματοδοτήσαμε. Ζώνες που δεν επιτρέπεται να πάνε οι επισκέπτες, μια ενδιάμεση ζώνη και μια ζώνη με μικρή διακινδύνευση. Να απαλείφει ο κίνδυνος δε γίνεται. Η σηματοδότηση μπορεί να γίνει με ταμπέλες, με κολωνάκια, με καλαίσθητα σχοινιά. Η ζωνοποίηση δεν είναι απλό πράγμα: Πρέπει να γίνει συγκεκριμένη ανάλυση στα πρανή, στους βράχους και να δούμε σε τι θέσεις θα καταλήξουν πιθανές κατολισθήσεις. Είναι μια απλή παρέμβαση, με μηδενικό κόστος που μειώνει κατακόρυφα τον κίνδυνο»υπογράμμισε ενώ για το πάνω μέρος της ακτής, υπάρχει μια τελείως διαφορετική κατάσταση.

«Θα δούμε κατά πόσο υπάρχει θέμα στο χείλος του πρανούς και ακολούθως θα δούμε αν υπάρχει κίνδυνος κατάπτωσης. Ανάλογα με πορεία των ερευνών, θα προτείνουμε αντίστοιχες λύσεις. Ευτυχώς η τουριστική περίοδος τελειώνει και δε θα υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις για τον τουρισμό. Έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας. Προς το παρόν όμως θα δώσουμε κάποιες άμεσες οδηγίες, όπως πχ να γίνεται μόνο επίσκεψη, χωρίς αποβίβαση και ελαχιστοποίηση της παραμονής. μέχρι να σχεδιάσουμε ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου» δήλωσε.

Κάνοντας μια γενικότερη εκτίμηση σημείωσε πως δυστυχώς η χώρα πηγαίνει με …αυτόματο πιλότο και σε ζητήματα που αφορούν τον σχεδιασμό πολιτικής προστασίας δε δόθηκε σημασία με αποτέλεσμα νοοτροπίες δεκαετιών να οδηγούν ακόμη και σε ανθρώπινα θύματα όπως συνέβη στο Μάτι.

«Οι επιστήμονες πρέπει να κάνουμε επισημάνσεις, όχι να κινδυνολογούμε. Για παράδειγμα πόσοι ξενοδόχοι στη Ζάκυνθο θα συμμετείχαν σε μια άσκηση σεισμού; Στην Κρήτη όπου υπάρχουν χιλιάδες ξενοδοχεία ανταποκρίθηκαν μόλις τρία. Ο κίνδυνος έχει μέτρα σύγκρισης και υπολογίζεται» υποστήριξε.

Πηγή:(κείμενο-φωτό) Ερμής news.gr -ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος