Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ

Δευτέρα 23 Μαΐου στις 20.30 στο στούντιο C στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ Η ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ και ο σολίστ του ακορντεόν Χρήστος Ζερμπίνος σε διασκευασμένες – και ενορχηστρωμένες από τον ίδιο –γνώριμες μουσικές, από το παρελθόν και το παρόν… Ντεμπισί, Ντβόρζακ,
Αλμπένιθ, Γκουνό.. αλλά και Μορικόνε και Πιατσόλα Σόλο κιθάρα, Δημήτρης Παπαγγελίδης.
Διευθύνει ο Ανδρέας Πυλαρινός.
Πληροφορίες για κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα 210-6066803 και 210 6066096
Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής
Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ιδρύθηκε το 1954 από τον επιφανή συνθέτη και πιανίστα Γιάννη Κωνσταντινίδη ή Κώστα Γιαννίδη και τον μουσικοσυνθέτη Άκη Σμυρναίο. Γνωστή ως “Eλαφρά Ορχήστρα του ΕΙΡ” αγαπήθηκε ιδιαίτερα εξαιτίας του ελκυστικού της ρεπερτορίου και των συνεργασιών της με αξιόλογους συνθέτες, ενορχηστρωτές, μαέστρους και τραγουδιστές της εποχής: Τ. Αθηναίος, Τ. Μωράκης, Μ. Σογιούλ, Μ. Πλέσσας, Κ. Καπνίσης, Κ. Κλάββας, Α. Χατζηαποστόλου, Σ. Βέμπο, Μαίρη Λω, Γιοβάννα, Τ. Μαρούδας, Ν. Γούναρης κα.
Το 1974, η Ορχήστρα υπό την καθοδήγηση του Μάνου Χατζιδάκι μετονομάσθηκε σε “Oρχήστρα Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ” κι εμπλούτισε το σχήμα και το ρεπερτόριο της. Ιδιαίτερα ξεχωριστό ήταν το μουσικό σύνολο της Βig Band- το μοναδικό οργανικό σύνολο στην Ελλάδα που ειδικευόταν στην εκτέλεση έργων μουσικής jazz και είχε ευρύτατη απήχηση στο νεανικό κοινό.
Επί καλλιτεχνικής διευθύνσεως των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ από τον Μίκη Θεοδωράκη, η εβδομηκονταμελής πλέον ορχήστρα μετονομάσθηκε σε “Oρχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ “ με το ρεπερτόριο της να καλύπτει ένα ευρύτατο μουσικό φάσμα: μουσική από το θέατρο, τον κινηματογράφο, μιούζικαλ, οπερέτα, συμφωνική jazz,rock, έντεχνο ελληνικό τραγούδι, έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, παραδοσιακά τραγούδια, λαϊκά ορατόρια.
Σταθμός στην ιστορία της “Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής” ήταν η περιοδεία της με τον Μ. Θεοδωράκη το 1994 στα μεγαλύτερα θέατρα της Β. Αμερικής: Carnegie Hall, Avery Fischer, J.F.Kennedy Centre, Meyerhoff Hall-Baltimore, Wang Center-Boston, O’Keefe Centre-Toronto όπου είχε ερμηνεύσει το «΄Αξιον Εστί».
Σημαντικές ήταν επίσης οι εμφανίσεις της “Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής” στην Alter Oper, Frankfurt με το «΄Αξιον Εστί» υπό τη διεύθυνση του Α. Πυλαρινού(2007) και τον ιστορικό ναό της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη (2009) καθώς και η ηχογράφηση ολόκληρου του έργου του Δ. Σολωμού “΄Υμνος εις την Ελευθερία» υπό τη διεύθυνση του ΄Αλκη Μπαλτά (1999.)
Διάσημοι Έλληνες αλλά και ξένοι καλλιτέχνες έχουν συνεργαστεί τα πρόσφατα χρόνια με την Ορχήστρα όπως οι Zbigniew Preisner, Teresa Salgueiro των Madredeus, Katherine Jenkins, Antony and the Johnsons, West End Stars, Nicola Piovani επιβεβαιώνoντας τον πολυποίκιλο χαρακτήρα της και τον μοναδικό της ρόλο στην ελληνική καλλιτεχνική πραγματικότητα!
Α’ ΒΙΟΛΙΑ
1. Valentino Beikof
2. Ευστάθιος Λασκαρίδης
3.Βασίλειος Δήμος
4.Κυριακή Παπαγεωργίου
5.Δημήτρης Παπαδημητριάδης
6.Παύλος Παπαδόπουλος
Β’ ΒΙΟΛΙΑ
7.Ευάγγελος Ζαραλής
8.Γεράσιμος Τσιντιλάκης
9.Γεράσιμος Κωνσταντινίδης
10.Ιωάννης Ερενίδης
11.Χάρης Γιαννόπουλος
12.Ναυσικά Δεββέ
13.Γεώργιος Θεολογίτης
14.Δημήτρης Θεολογίτης
ΒΙΟΛΕΣ
15.Σπύρος Σκοτίδας
16.Αναστάσιος Γρηγορόπουλος
17.Λεωνίδας Γρηγορόπουλος
18.Αλίκη Στεφανοπούλου
19.Αργυρώ Κωνσταντινίδη
20.Άννα Τσινίκα
ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΛΑ
21.Νίκος Ιωνάς
22.Τριανταφυλλένια Σπαχή
23.Αλεξάνδρα Κλαβανίδου
ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΑ
24.Αριστείδης Σκληρός
25.Βασίλης Καραχούτης
ΦΛΑΟΥΤΟ
26.Ελλάς Χαλκιά
ΟΜΠΟΕ
27.Πασχάλης Πλήσης
28.Ξενοφών Συμβουλίδης (όμποε- αγγλικό κόρνο)
ΤΡΟΜΠΕΤΑ
29.Θεόδωρος Λεμπέσης
ΤΥΜΠΑΝΑ-ΚΡΟΥΣΤΑ
30.Θέμης Συμβουλόπουλος
31.Αγγελική Φύτρου
ΝΤΡΑΜΣ
32.Νίκος Κασσαβέτης
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΠΑΣΟ
33.Γεώργιος Ζηκογιάννης
ΚΙΘΑΡΑ
34.Δημήτρης Παπαγγελίδης
ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ
35.Χρήστος Ζερμπίνος
ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΕΠΟΠΤΗΣ
36.Χριστίνα Σιώρου
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ
37.Κώστας Καραμούκος